Povestea pe care o scriu aici a început cu intersectarea noastră profesională, acum mai bine de șase ani, când, fostul meu cursant, Chef Ciprian Guștere ne-a prezentat una alteia, pe Facebook.
Pasionată și curajoasă (pentru că într-un domeniu atât de complex precum arta culinară e nevoie de mult curaj), Romana mi s-a lipit de suflet ca timbrul de scrisoare.
De aceea, i-am susținut aventurile gastronomice, fie că au fost evenimentele cu tematică de la Cafepedia, fie că a organizat o cină emoționantă în onoarea ”păsării măiestre a cântecului românesc”, Maria Tănase, unde m-am bucurat de ajutorul tinerilor membri ai echipei naționale de juniori și de a foștilor mei cursanți. M-am bucurat de prezența ei ca moderatoare cu ”vorbele la ea” la ultima ediție a concursului Bucătarul de aur al Bucureștiului, în 2012, și am susținut-o moral în toate proiectele gastronomice în care s-a aruncat cu ”capul înainte”, fără să prevadă vreun hop, dar și cu o mare putere de muncă să-l depășească, atunci când a apărut!
Povestea recenziei mele pentru Zestrea culinară a început așa:
”Stimata Doamna Gabriela Berechet,
Cu emotie va scriu despre acest proiect de suflet al meu împreună cu Profi, o incursiune in lumea cultural- gastronomica de astazi calatorind prin sate romanesti in cautarea de retete si povesti, retete vechi care inca se mai pastreaza si astazi. O calatorie cu cercetare, de antropologie culinara.
Am calatorit in sase sate, nebatorite de turisti. Sunt cinci regiuni din tara in care am patruns in comunitati: Ardeal, Muntenia, Banat, Dobrogea si Oltenia.
Zestrea culinara se gaseste la fiecarei retete cu poveste, o zestre pe care am crezut de cuviinta sa o pun in text la final, pentru ca adesea este trecuta cu vederea, iar intr-un caiet sau carte de bucate nu este deloc mentionata pentru ca nu si-ar gasi firesc locul. Food-stylingul este asigurat de mine, de fapt tot conceptul este realizat imrpeuna cu echipa mea, inclusiv grafica.
Imi doresc sa iau la cald pulsul acestui caiet cu zestre, inainte sa vada lumina tiparului (noiembrie 2018). Imi doresc si am rugamintea sa aflu o parere personala sau o opinie de tip recenzie (1-2 paragrafe). Ce inseamna un astfel de demers pentru cultura romaneasca si traditiile romanesti, bucataria romaneasca si influentele ei multi-culturale.
De la Radu Anton Roman incoace spatiul pentru acest tip de demers a ramas gol. Lucrarea mea este moderna, fiecare reteta are si imagine, ceea ce o face mai departe sa fie tinuta minte si poate si pastrata intr-un mod autentic, cel descoperit de mine cu ochii de azi.
Va multumesc anticipat si sper sa va placa sa o lecturati. Va multumesc pentru timpul acordat.
O zi minunata va doresc in continuare si astept cu nerabdare un semn de la Dvs..
Cu drag,
Claudia-Romana Rista
Fata care gateste cu flori”
Răspunsul meu, deloc ușor de încadrat în precizia unui format, a fost următorul:
Stimată autoare,
Știu că rigorile editoriale alocă un spațiu limitat testimonialelor sau recenziilor, de aceea, cu parcimonie excesivă vă scriu acest mesaj!
De unde venim? Și încotro ne îndreptăm?
Într-o lume a dezrădăcinării, Claudia – Romana Rista, Fata care gătește cu flori, sublimează în caietul ei de rețete culese și povestite cu afecțiune, ”Zestrea culinară dichisită de Profi”, un adevărat tezaur de emoții gustative.
O reverență adusă de pasionata culegătoare de rețete bucatelor simple din satele uitate de lume – și de timp – dar nobile prin semnificațiile lor hedonice, o incursiune către rădăcinile constelației noastre enzimatice, transformată acum și în zodie a emoțiilor senzoriale pe care le credeam de mult răpuse de pizza/pasta/ratatouille/sushi/maki/hoummus/cola..etc.
Poveștile din descrierile rețetelor fac din această colecție de rețete unice o veritabilă introspecție antropologică, jurnalistică, etnografică și culinară, făcând din această colecție mai mult decât o reflecție despre ce și cum se păstrează rețetelor bucatelor românești!
Colecția de rețete culese și povestite de Claudia și meșteșugite de Profi aduce afecțiunea în farfurie, pe lângă savoarea pe care doar dacă ai călătorit în acele locuri și nu te-ai înghesuit în primul hotel cu rețetar unic ai fi putut să o trăiești!
Felicitări pentru așa un demers artistic și științific!
Cunoscându-ne rădăcinile emoțiilor mâncărurilor aproape pe cale de dispariție, această fabuloasă zestre imaterială, ne salvăm de la auto-extincție!
dr. ing. Gabriela Berechet
Expert culinar
***
Felicitări, draga mea! Ai toată admirația mea pentru elanul cu care te încăpățânezi să scuturi tindele gospodarilor de praful așezat pe rețetele străbunicilor și a bunicilor! Cu siguranță că breasla bucătarilor va găsi izvoare de inspirație în caietul tău și în viitoarele proiecte pe drumul acesta al redescoperirii rădăcinilor noastre culinare, fabuloase prin complexitatea tehnicilor și impresionantă prin simplitatea ingredientelor!
Foto credit: Claudia-Romana Rista, Facebook
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Doamna Berechet, inteleg ca sunteti foarte impresionata de brosura de la Profi, oferita gratis clientelei, cu titlul Zestrea culinara. Sunt dezamagit de pozitia domniei voastre și voi argumenta in cele ce urmează.
Sunt uluit de obraznicia acestei fatuci care pretinde ca gateste cu flori (eu cred ca de fapt nu gateste deloc). Ea si-a propus sa ocupe locul lasat gol de Radu Anton Roman! Pai in cartile lui Radu Anton Roman era vorba despre traditiile și bucataria ROMANILOR! A romanilor, asa cum sint ei, buni sau rai, cu sau fara bucatarie proprie, cum zic unii! Romanii au trait in tara asta mii de ani si au traditii etnografice clare, vizibile in arta populara, mestesuguri, arhitectura, port popular, muzica, dans si literatura populara!
Pai ca sa creeze Miorita, doamna Berechet, romanii au avut nevoie sa se si hraneasca, asa ca aceasta conceptie ca au venit altii sa-i invete sa manance e o imbecilitate crasa!
Aceasta fatuca cu buruienile ei ce face? Aduna vreo doua retete de care ne zice ca ar fi svabesti, ma rog, frantuzesti, vreo sase unguresti, doua bulgaresti, doua tataresti si culmea, din gresala scapa si vreo doua romanesti, de prin Arges, parca o concesie facuta acestor bieți majoritari care au nevoie de toate etniile ca sa le bage ceva in oala. Ii combina fata pe polonezii de la Profi, carora, evident, nu le pasa. Si asa ajunge aceasta compilatie de retete ale etniilor sa ne fie oferita gratis sub titlul Zestre culinara. Zestrea cui?
Dezamagitoare este sustinerea domniei voastre fata de aceasta fituica. Inteleg ca Profi e o multinationala puternica, dar cred ca macar o autoritate in domeniu ca domnia voastra ar fi trebuit sa fi sesizat nuantele. Pacat, va urmaream cu placere.
Bună ziua,
Sper să mă urmăriți și în continuare, în ciuda dezacordului privind lucrarea Romanei Rista. Nici un moment nu cred că și-a dorit să ia locul regretatului Radu Anton Roman, dimpotrivă, proiectul ei a dorit să revizuiască dihotomia din noua mișcare de redescoperire a gastronomiei românești, cu documentare la ”talpa-satului”, unde se crede că se mănâncă doar pui fript, o dată pe an miel și o dată pe an porc. Maniera în care și-a alcătuit caietul de rețete și documentarea rețetelor la oameni acasă e iarăși originală, mai ales în zilele noastre, când multe cărți de rețete culinare se scriu din biblioteca națională sau a academiei! Nu am nici un interes financiar nici cu autoarea și nici cu Profi, pur și simplu mi-a plăcut ideea și modul cum a lucrat. Acum, nu cred că tuturor trebuie să ne placă aceleași lucruri, aceiași oameni și aceleași proiecte. Vă asigur de imparțialitatea mea! Conținutul acestui blog este integral asigurat de mine, scriu cu frecvență aleatorie și chiar dacă am recenzat și alte lucrări, ceea ce era cu adevărat stânjenitor le-am comunicat în privat, asta pentru că oameni suntem, deci supuși greșelii, deși la apariția unei lucrări sunt cel puțin 3 perechi de ochi, fără ai autorului, care ar trebui să se asigure că o lucrare nu iese la lumină cu greșeli impardonabile! Cum v-am spus, sper să rămân în lista dumneavoastră de lectură! Toate cele bune!
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Doamna Berechet, inteleg ca sunteti foarte impresionata de brosura de la Profi, oferita gratis clientelei, cu titlul Zestrea culinara. Sunt dezamagit de pozitia domniei voastre și voi argumenta in cele ce urmează.
Sunt uluit de obraznicia acestei fatuci care pretinde ca gateste cu flori (eu cred ca de fapt nu gateste deloc). Ea si-a propus sa ocupe locul lasat gol de Radu Anton Roman! Pai in cartile lui Radu Anton Roman era vorba despre traditiile și bucataria ROMANILOR! A romanilor, asa cum sint ei, buni sau rai, cu sau fara bucatarie proprie, cum zic unii! Romanii au trait in tara asta mii de ani si au traditii etnografice clare, vizibile in arta populara, mestesuguri, arhitectura, port popular, muzica, dans si literatura populara!
Pai ca sa creeze Miorita, doamna Berechet, romanii au avut nevoie sa se si hraneasca, asa ca aceasta conceptie ca au venit altii sa-i invete sa manance e o imbecilitate crasa!
Aceasta fatuca cu buruienile ei ce face? Aduna vreo doua retete de care ne zice ca ar fi svabesti, ma rog, frantuzesti, vreo sase unguresti, doua bulgaresti, doua tataresti si culmea, din gresala scapa si vreo doua romanesti, de prin Arges, parca o concesie facuta acestor bieți majoritari care au nevoie de toate etniile ca sa le bage ceva in oala. Ii combina fata pe polonezii de la Profi, carora, evident, nu le pasa. Si asa ajunge aceasta compilatie de retete ale etniilor sa ne fie oferita gratis sub titlul Zestre culinara. Zestrea cui?
Dezamagitoare este sustinerea domniei voastre fata de aceasta fituica. Inteleg ca Profi e o multinationala puternica, dar cred ca macar o autoritate in domeniu ca domnia voastra ar fi trebuit sa fi sesizat nuantele. Pacat, va urmaream cu placere.
Bună ziua,
Sper să mă urmăriți și în continuare, în ciuda dezacordului privind lucrarea Romanei Rista. Nici un moment nu cred că și-a dorit să ia locul regretatului Radu Anton Roman, dimpotrivă, proiectul ei a dorit să revizuiască dihotomia din noua mișcare de redescoperire a gastronomiei românești, cu documentare la ”talpa-satului”, unde se crede că se mănâncă doar pui fript, o dată pe an miel și o dată pe an porc. Maniera în care și-a alcătuit caietul de rețete și documentarea rețetelor la oameni acasă e iarăși originală, mai ales în zilele noastre, când multe cărți de rețete culinare se scriu din biblioteca națională sau a academiei! Nu am nici un interes financiar nici cu autoarea și nici cu Profi, pur și simplu mi-a plăcut ideea și modul cum a lucrat. Acum, nu cred că tuturor trebuie să ne placă aceleași lucruri, aceiași oameni și aceleași proiecte. Vă asigur de imparțialitatea mea! Conținutul acestui blog este integral asigurat de mine, scriu cu frecvență aleatorie și chiar dacă am recenzat și alte lucrări, ceea ce era cu adevărat stânjenitor le-am comunicat în privat, asta pentru că oameni suntem, deci supuși greșelii, deși la apariția unei lucrări sunt cel puțin 3 perechi de ochi, fără ai autorului, care ar trebui să se asigure că o lucrare nu iese la lumină cu greșeli impardonabile! Cum v-am spus, sper să rămân în lista dumneavoastră de lectură! Toate cele bune!