Așa cum am scris în articolul precedent, aleg să scriu toate temele pe blogul meu și tot ce scriu aici mă reprezintă mai mult decât pagina de Facebook ori Instagram. Nu-mi place supra-expunerea pe rețelele de socializare și cred că găsirea nișei mele nu constă în expunere – cred că pentru este o vulnerabilitate, dar…
Începând de azi voi scrie aici temele pe care le primesc la programul de mentorat Copyprenor organizat de Magic Copywriting sub bagheta lui Ion Cataragă și echipa de mentori. Este locul meu preferat și chiar dacă vizibilitatea acestuia nu e atât de mare, cu siguranță voi avea mereu grijă să mă uit la acest ”jurnal”…
Se instalează de cel puțin 15 ani, insinuos, teama față de mâncare adică cibofobia facilitând nu doar anxietatea față de mâncare dar și schimbarea unui model alimentar cu alimente care nu aparțin modelului nostru cultural alimentar (vezi insectele și larvele)! Și cum să nu se întâmple asta când persoane cu suficientă autoritate profesională ori cu…
Reiau tema legată de tehnologiile alimentare, de etichetarea produselor alimentare și de fobii, temă care este recurentă pe blogul acesta, cu mici variații în zona tehnologiilor culinare. Într-un articol precedent am încercat să clarific câteva aspecte care să ajute consumatorul să aleagă cu celeritate produsele alimentare, citind și înțelegând eticheta produsului alimentar. O vizită la…
”Copiii trebuie învățați cum să gândească, nu ce să gândească.” Margaret Mead În luna septembrie a anului 2022, o decizie a Președintelui ANPC România a zguduit (din nou) lumea producătorilor dar și a retail-ului: interzicerea pe eticheta produselor alimentare a semnalizării Nutri-Score. Producătorii români care aveau deja stocuri de marfă dar și de etichete,…
Un paradox În mileniul III ne bucurăm de o creștere a speranței de viață la oameni, care într-un secol aproape s-a dublat. Și asta pentru că educația a devenit accesibilă, medicina a evoluat, oamenii au avut acces la hrană mai bună, mai sigură și mai ales mai ușor de procurat. Și tot în mileniul III,…
Am revenit, deși n-am lipsit defel din rolul de educator și formator în domeniul științei alimentului și al tehnologiilor culinare! Prinsă în multe proiecte, n-am avut răgazul de a actualiza informațiile și pe acest blog, pe care l-am gândit ca unul de informare corectă în ceea ce privește multe mituri care privesc alimentele și modul…
Așa cum am scris și în alt articol, cireșele au valențe nutriționale deosebite și este bine să beneficiem de acestea acum, când ele sunt în sezon. Dintre toate rețetele adunate și testate, rețeta de Clafoutis cu cireșe mi se pare demnă de încercat chiar și de cele mai începătoare persoane în ale gătitului! Este dovada…
Când vorbim de sezonalitate, facem apel la acea constalație enzimatică formată și consolidată în generații, pe ingrediente din terroire. Am mai făcut această afirmație și zecile de studii pe care le-am citit confirmă acest lucru. Cum zilele sunt călduroase și tentația de a sta lipită lângă o tigaie scade direct proporțional cu creșterea gradelor în…
Vremea s-a îmbunat și, după o zi cu temperaturi tropicale, în care tot m-am încumetat să fac 10 km cu bicicleta, azi m-am apropiat cu mai multă îndrăzneală de cuptor. Mai devreme am regăsit un articol pe care l-am scris acum doi ani, în care omagiam virtuțile cireșelor! L-am și urcat pe Facebook, să nu…
Bună ziua, lume! Eu când vreau să fluier, fac up-date la WordPress și mi se încalecă codurile de nimic nu mai merge! Poate că n-am fost atât de vrednică în a scrie pe blog în ultima vreme, dar când Inspirația m-a atins cu magia ei, mi-a răposat în fața ochilor website-ul! N-a mers cu nimic…
Despre aluatul opărit, cunoscut ca ”Pâte à choux”, pot afirma că după aluatul dospit, care rămâne iubirea mea, acesta este a doua mea iubire :D! Consider că aluatul acesta este atât de versatil și de puțin costisitor, încât nu obosesc niciodată să-l pregătesc, fie ca să-mi domolesc pofta de dulce, fie de sărat. Iar varianta…
Noua Bucătărie Românească – ce este și ce a favorizat apariția ei – un interviu pentru Adriana Sohodoleanu, scris în 25 noiembrie 2020, nepublicat, revizuit și ilustrat – Noua Bucătărie Românească este un curent gastronomic tânăr, deși, ciclic, fiecare nouă generație de bucătari a vrut o schimbare, cu toate că nu era posibilă din cauza…
Salata (de) boeuf – cu mazăre sau fără, o dezbatere inutilă Într-un podcast recent ascultat, la întrebarea ”salata boeuf, cu sau fără mazăre” invitatul a dat un răspuns tipic superficialismului în care trăim de peste 30 de ani ”cu, pentru că din start -fără- înseamnă mai rău”. Alte timpuri – Rețetarul unic Pentru toți cei…
În 1829 reverendul Sylvester Graham promova făina integrală din grâu pentru prepararea pâinii, datorită valențelor nutriționale superioare pâinii obținute exclusiv din făină albă. Demersul său a fost considerat ofensator pentru cei bogați, care considerau că privilegiul este să mănânci pâine albă și nu neagră. Dincolo de ”privilegiu”, făina albă folosită atunci era cel mai des…
Primul articol din 2022 este despre ce vreau eu de la acest blog și ce așteptări să aibă cei care ajung pe pagina mea! Așadar este și despre mine și așteptările mele! Într-un moment de introspecție dar și de retrospecție înainte unei schimbări de înfățișare (mi-o da voie DOOM-ul recent să spun ”look”?) am ajuns…
Românie, de ziua ta, te invit la masa mea! Ediția 2021 Asociația Română pentru Educație în Alergii Alimentare (AREA) are un deja un proiect culinar încheiat, ”Acorbații culinare”, o colecție de rețete realizate de mămicile a căror pregătire culinară a trebuit să se reconfigureze atunci când copilașii lor au fost diagnosticați cu alergii. Poate că…
Știu că multora le va pune un zâmbet pe chip titlul dat! Dar frecvența cu care cumpăram aceste fructe – bananele – când eram copii, era atât de mică, încât tata, ca să ne consoleze, punea la cuptor câte o jumătate de dovleac tăiat în felii și ne spunea că este ”banana românească”. Mai târziu,…
La mulți ani, Gabriela Berechet Consulting! Un désir ne change rien, une decision change tout! Acest articol va fi fără fotografii, va fi o radiografie a 15 ani de antreprenoriat, cu ce am câștigat și ce am pierdut, cu lecțiile mele, pe care sper să le recitesc cât mai des, pentru că nu-i așa, e…
E toamnă și roadele grădinilor se cer alintate în borcane! Articolul nu este despre a face provizii de toamnă, este despre a păstra niște tradiții și despre a consolida memoria gustului cu care ne-am născut și am crescut. În plus, exercițiul acesta al preparării conservelor de toamnă se pierde dacă nu este an de an…
Amintiri culinare de la Sfântu Gheorghe Deltă Vacanțele de la Sfântu Gheorghe n-au fost în nici un an la fel. După o lungă perioadă în care verile aveau în listă obligatoriu o vacanță la 2 Mai, a venit vremea să schimbăm locul de îmbăiere. Am ales să mergem la Sf. Gheorghe, despre care știam doar…
Dragii mei, A fost ultima serie a cursului de calificare autorizat Tehnician nutriționist la Fitness Scandinavia. Multora le-a stat în gât această calificare, deși conținutul științific al modulelor dar și aplicațiile practice consistente au generat timp de opt ani câteva mii de cursanți. Ca și acum opt ani, am alocat prezentării modului de gastrotehnie din…
Amintiri În primăvara lui 2008 eram șefa catedrei de Gastrotehnică de la THR și urma să pun în scenă un proiect adus de o firmă din Oradea, Synton, cu Allain Ducasse Formation. Lucrasem la acest proiect aproape 4 luni, împreună cu Gerard și Carmina, și eram nerăbdătoare să înceapă! Nu doar eu ci și noul…
Nu fac un secret din faptul că am pledat mereu pentru echilibru în alimentație, pentru echilibru în modul în care partajăm cele 24 de ore ale zilei, cele 365 / 366 zile ale anului. Cu toate acestea, cred că unele diete, aplicate sub supravegherea unui specialist în nutriție și dietetică, rezolvă anumite probleme de sănătate…
Alimente pentru nutriție specială Fluide și electroliți Apa este unul dintre cei mai importanți nutrienți pentru performanțele fizice, care adeseori este neglijat în timpul antrenamentelor. Cantitatea de apă pierdută prin transpirație depinde de intensitatea activității fizice și temperatura mediului ambiant. Deshidratarea care determină pierderi de peste 1% din masa corpului afectează negativ performanța, coordonarea, motivația…
Trofalergiile sau alergiile alimentare sunt din ce în ce mai frecvente și la grupe de vârste din ce în ce mai fragede. Nu sunt mofturi și nici ipohondrii. Sunt suferințe și ele trebuie abordate în alimentație cu perseverență și responsabilitate, cu înțelegere și empatie! Pentru că nu am crezut că voi face din site un…
Când am scris Cartea cofetarului patiser, m-am gândit să aloc un întreg capitol preparării pâinii. Aluatul dospit este slăbiciunea mea, că-i obținut prin fermentare directă ori indirectă, că-i cu maia ori cu drojdie instant ori cu drojdie comprimată, consistența aluatului, plasticitatea lui, mirosul, ca să nu mai spun de aroma după coacere…ce mai, pentru mine,…
Anul trecut, la Congresul român de nutriție organizat de Fitness Scandinavia la hotel Ramada Plazza din București, am prezentat această lucrare în fața unei audiențe care a rezistat caniculei lunii august și mai ales finalului sesiunilor de comunicări științifice care au început la ora 9 dimineața și s-au încheiat la ora 18.00. Ajutoarele au fost…
Pentru că mă încurcau niște biscuiți Petit beurre, niște smântână dulce, niște ciocolată neagră Lindt, cu 99% cacao, ieri seara (de Ziua națională a gastronomiei și vinurilor românești) m-am decis să valorific superior aceste ingrediente și să le transform într-un tort, de fapt un mini-tort. Tort de biscuiți am mai făcut. Rețeta o găsiți aici,…
Acum vreo 7 ani dădeam consultanță unui mic fast-food deschis de doi asociați a căror experiență anterioară în domeniul horeca era nulă, unul venind din zona comerțului de cafea, celălalt din zona transportului de mărfuri cu TIR-ul. Nici nu se punea problema să fac aceste lipii, cunoscute și sub numele de pita-bread, pentru că spațiul…
Nu este o noutate că-mi place mult aluatul dospit, pe care încerc să-l fac ori de câte ori am ocazia. Nu este, de asemenea, o noutate că învăț de la toți, pentru că frumusețea profesiei de formator este că transferul este bi-direcțional, atât de energie cât și de cunoștințe, Acum câteva zile l-am văzut pe…
Acum câțiva ani, 2001 – 2002, am coordonat un proiect Comenius care a implicat școli de turism din Austria, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România numit ”Dunărea – punte de legătură între oameni și culturi”. Proiectul a fost inițiat de o școală de turism din Austria și a avut două raportări intermediare și un raport final,…
Cum am ajuns la prăjitura Siret În căutarea amintirilor culinare dai uneori peste ”bolovani” pe care îi credeai pe vecie sfărâmați ori acoperiți de un strat gros de memorii care să dilueze gustul amar al unei copilării nu întotdeauna foarte veselă și zâmbitoare. Am fost uimită să citesc câte amintiri au stârnit câteva fotografii pe…
Breasla Cârciumarilor din Brașov ar putea oricând să se facă partid! Ar putea chiar să și trimită niște reprezentanți destoinici în consiliul local, în cel județean și de ce nu, ar putea avea un candidat serios și ca primar. Nu sunt constituiți de ieri și chiar dacă pare o organizație informală, își găsesc timp să…
Când eram copil (adică în urmă cu puțini ani :D), era prăjitura cea mai ieftină! Duminica mergeam cu soră-mea la Cinema Doina împreună cu alți copii cu care locuiam în scară. Umpleam un rând! Tata ne dădea 5 lei, noi mai aveam strânși de la ”Leul” zilnic pe care ni-l lăsa pe masă pentru covrigul…
Pentru că e anotimpul fructelor, le folosim! Rețeta de cheese-cake copt mi-a venit după ce am găsit în magazin o brânză proaspătă de vaci, fin alifiată, dar și pentru că mai aveam o jumătate de cutie de Mascarpone și cam o jumătate de pahar de smântână dulce pentru frișcă, cărora nu le găsisem utilizare. Se…
Documentarea mea despre natura care face mai bine, dacă avem răbdare și înțelegere superioară că aparent suntem în vârful lanțului trofic, în realitate depindem exclusiv de întreg lanțul trofic, continuă cu pseudo-cerealele. Le numim pseudo-cereale pentru că nu sunt grâne ci semințe ale diferitelor plante, ale căror proprietăți nutriționale remarcabile au fost redescoperite și aduse…
Nu e tartă, nu e clafoutis, e un pandișpan cu cireșe! Ne plac numele atractive dar pentru rigoare, va trebui s-o denumim exact așa cum este! Puțină știință: Nu veți crede, dar cireșele au niște proprietăți nutriționale incredibile! Poate de aceea, niște cercetători (Sheau C. Chai, Jessica Jerusik,a Kristina Davis,a Regina S. Wrightb and Zugui…
”Nu-mi plac andivele, deși n-am gustat niciodată, dar sigur nu-mi plac!” ”Nu-mi place brânza de capră, n-am gustat niciodată, dar sigur nu-mi place!” ”Nu-mi place brânza Camembert, mi se pare că miroase respingător, așa că dacă nu-mi place cum miroase, cu siguranță nu voi gusta niciodată!” Trei enunțuri deseori auzite, cu toate argumentele aduse cu…
Băuturile fermentate ne-lactate sunt reconsiderate în promovarea rolului lor probiotic și prebiotic Leguminoasele, cerealele, pseudo-cerealele, fructele și legumele sunt reconsiderate din ce în ce mai mult ca medii fericite de transport a probioticelor, prebioticelor și a altor compuși activi către microflora intestinală, în concentrații care le justifică beneficiile în alimentația omului modern. Echipa de cercetători…
Nu aveam de gând să fac tot o rețetă de-a lui Răzvan Exarhu, dar să spunem că am făcut un nou experiment. Rețeta lui de Prăjitură de mălai cu căpșune o găsiți aici: Cum nu eram acasă unde am forma de tort cu capac detașabil, am utilizat tăvița micului cuptor din casa de vacanță!…
Update 5 decembrie 2022 Am scris articolul acesta în 2020 pentru a încerca să poziționez serviciul de conformitate cu legislația în domeniul restaurației colective. Din 2016, de când Regulamentul EU 1169/2011 a intrat în vigoare și pentru partea sa referitoare la Declarația nutrițională, am avut mai bine de 20 de unități care au apelat la…
Povestea acestei ciorbe începe acum 27 de ani, când, socrii mei m-au îmbiat cu această specialitate culinară din satul lor natal. Satul Livada (fost Putreda Mare) din comuna Grebănu, județul Buzău, este la doar 7 km de Râmnicu Sărat, pe coline subcarpatice, înconjurat de crânguri de tei, salcâm, sălcioară, plopi, foste păduri reduse numeric pentru…
Povestea a început bine și cu perspective de succes. Așadar am pregătit materiile prime, am cântărit tot, până la ingredientul final, făina de migdale, când micuțul cântar de bucătărie n-a mai vrut: mise-en-place întrerupt! De fapt n-a mai vrut bateria și cum nu aveam una de rezervă (altă greșeală de mise-en-place), am măsurat făina de…
Pe vremea când eram eu copil (adică ieri), mâncarea săracului era pâinea cu măsline negre! Mi-o amintesc pe bunica paternă care nu prea excela cu arta gătitului, nu punea nici prea mare preț, pentru ea foamea era un moft pe care și o felie de pâine cu o roșie din grădină o poate alina, ori…
Nu am idei preconcepute legate de street-food! Când nu pot ajunge la ele (localuri ori street-food festival), reproduc preparatele acasă! Nici când stăteam în București nu mă feream să cumpăr un Kebab de la Donner Kebab ori de la Calif! Dacă nu se face un stil alimentar din a mânca la fast-food, orice mâncare își…
În cinstea zilei de 1 Mai, ziua când tot românul onorează sărbătoarea cu prima ieșire la grătar, cu primul mititel fript, dacă vremea e bună, dacă nu sunt restricții de ieșit din casă, ca în aceste vremuri, mi-a amintit Facebook că acum un an răspundeam unui articol publicat de Cosmin Dragomir în legătură cu bicarbonatul…
Bonjurică, bonjurică! Să nu credeți că e primul mousse pe care-l fac, dar m-au mâncat buricele degetelor la o postare pe Instagram a lui @răzvanexarhu și am scris: ”pregătesc, pozez, postez”. Promisiunea făcută e datorie curată! Așadar, cum nu aveam chiar toate ingredientele din rețeta dată, m-am repliat, doar am spus că am mai făcut…
Nu știu alții cum sunt, dar mie îmi place cozonacul! Îmi place să-l pregătesc, să-l privesc cât de frumos crește și se rumenește, să-i simt aromele care inundă apartamentul, palierul, scara …blocul! Să nu-mi spuneți că nu-i așa! Îl las să se răcorească pe grătar, înclinat când pe o parte când pe cealaltă, cam câte…
În această perioadă, se alimentează în spațiul public o adevărată psihoză față de ambalajele produselor alimentare și teama de a nu se infecta cu virusul Covid-19. Mulți sfertodocți ies pe diferite canale de comunicare și avertizează cu ton alarmist asupra MARELUI pericol de contaminare prin ambalajele produselor alimentare ori chiar prin alimente. Acesta este motivul…
În luna ianuarie am primit invitația de a participa ca expo-conferința Nutriție.Nutrienți.Sănătate, un proiect derulat de RO.aliment, care se derulează de câțiva ani cu succes. Conferințele desfășurate până în prezent au pus față în față specialiști din diferite domenii de activitate, toate conexe cu alimentele, alimentația, nutriția și sănătatea, de la producători și importatori…
Hello, again! Sunt tot eu, cea cu eficiența în valorificarea materiilor prime! Aveam 1 măr … cam de-o săptămână! N-avea nimic! Doar că era singur! Așa că m-am gândit să fac clătite cu măr și stafide, o specialitate olandeză! Ei, ce să vezi, am schimbat rețeta, pentru că am adăugat prea multă făină fără gluten,…
Azi am participat la un webinar organizat de Trends HRB! Invitații, nume sonore ale mediului, doar pe Daniel Mischie nu-l cunosc personal, dar atât pe Călin Ile cât și pe Nico Lontraș îi cunosc, am lucrat împreună, așadar motivația înscrierii gratuite la webinar era #solidaritate! S-au discutat subiecte interesante, de la propunerile pe care hotelierii…
Bună! Să știi că dacă nu-ți plac progresele din științele alimentare, dacă nu-ți plac edulcoranții, în general, dacă ai fobie la E-uri, atunci rețeta asta nu este ceea ce cauți! Două roți, un ghidon, un lanț, o șa, două pedale fac o bicicletă! Un șasiu, patru roți, un volan, o frână … se numește mașină!…
Preocupările mele pentru alimente cu destinație specială nu sunt de ieri, sunt de ani de zile, mai precis de 25 de ani, când soțului meu i-a fost diagnosticat un diabet zaharat tip II. Nu spun că NU era un mâncăcios, că era în stare să termine la o singură masă o tavă întreagă de plăcinte,…
În ultima vreme, tot mai multe studii de sănătate atrag atenția asupra importanței păstrării unui microbiom intestinal sănătos, populat cu bacterii sănătoase, care să provină din alimente probiotice precum iaurtul cu bifidobacterii, legumele și fructele murate etc, din suplimente alimentare cu probiotice și, desigur cu aport adecvat de prebiotice, acele substanțe care întrețin și măresc…
În gastronomia românească au conviețuit secole toate tehnicile culinare, însușite de locuitori de la toți cei care au trecut și au rămas ori nu pe teritoriul spațiului carpato-danubiano-pontic. Cred că înainte de a învăța să facem drumuri și să ridicăm apeducte, după indicațiile romanilor, am învățat să facem oale și ceaune! Numele de ”plăcintă” provine…
Nu aveam încă trei ani când Mama Maria mi-a pregătit acest preparat. Sigur că ea nu-i spunea fritatta, dar pentru că poartă un nume foarte cunoscut, voi repune rețeta în drepturile ei. Bunica îngrijea păsările din curte așa cum mă îngrijea pe mine, cu aceeași dragoste! Zilnic, lor le pregătea uruială de porumb și semințe…
Recunosc că am ajuns la această rețetă dintr-o greșeală! Eu voiam să fac un souffle de dovleac, dar în graba preparării am uitat să adaug bezeaua din albuș de ou, cea care urma să transforme compoziția într-un minunat produs afânat, crescut ca un Făt-Frumos! Dar cu această ocazie am avut din nou revelația versatilității aluatului…
Rețeta asta am gustat-o la vecina noastră, tanti Valerica, care având părinții, dar și socrii, în generosul bazin legumicol al Galațiului, nu ca noi – în bazinul viticol al Vrancei -, excela în mâncăruri vegetariene cu gust. Tanti era tare pricepută în multe treburi casnice, strălucea în bucătărie dar și tricota ori croșeta. Practic era…
Cine n-a citit ”Dragostea în vremea holerei” a lui Marquez, e timpul s-o facă! Învățăm să regăsim viața de dinainte de a ne sminti în cumpărături de mii de lei! Oana Igrețiu de la Savori urbane a scris un articol cu o listă de strictă necesitate pentru o perioadă de carantină de 14 zile (zice…
M-a sunat azi o bună prietenă din Elveția să-i dau o rețetă bună de mucenici. Moldovenești, desigur, pentru că suntem amândouă din Galați, ba chiar am locuit în același cartier, am și fost la aceeași școală generală, ba chiar și doi ani de liceu, la LVA. Cum explicit n-am nici o rețetă de mucenici, pentru…
De vreo șase ani încerc să mă apropii de partea mai vegetariană a artei culinare. Bine, de aproape douăzeci de ani, de când am luat contact cu lumea competițională și cu regulamentele de concursuri de artă culinară în care erau clase vegetariene sau meniuri complete de trei servicii – vegetarian sau vegan – pentru bufet…
N-am făcut tortul ăsta de foarte mulți ani! Cred că 40! Era prea simplu și i-am trimis rapid foaia cu rețeta la fundul sertarului unde ținea mama colecția ei de rețete adunate și de cărți de bucate! Realitatea este că era cel mai simplu desert, mai ales că foloseam șarlota de cacao care se amesteca…
Îi spuneam ”mama Flori” pentru că Simona îi spunea mamei mele ”mama Geta”! Mama Flori era mama Simonei, prietena mea cea mai bună din liceu! Era bucureșteancă, ajunsă pe plaiurile dunărene după ce s-a căsătorit cu domnul Șerban care absolvise ASE-ul la București, unde se și cunoscuseră! Vorbesc despre ea la trecut, Dumnezeu s-o odihnească!…
Carnea tocată era preferata mamei. Cu ea făcea mâncare ”înmulțită”: ciorbă de perișoare, sarmale, ardei umpluți, chifteluțe cu sos …deși recomandările de asociere a preparatelor interzic repetarea materiei prime! Masa principală a zilei era …seara, când ne strângeam toți acasă, după serviciu sau după școală ori alte activități extra-școlare. La cantina studențească am descoperit ”Varza…
Nu prea v-am povestit despre mama la butoanele bucătăriei, deși ea a fost singura care ne-a pregătit mâncarea în toată copilăria și adolescența noastră! Relația mamei cu bucătăria era una destul de strictă! Gătea doar dacă totul sclipea de curățenie! Și când gătea, punea totul la loc pe măsură ce folosea vasele! Procesul ăsta laborios…
I-aș fi spus ”a la grecque”, așa cum merita, dar în tinerețea mea lămâile erau rare. Așa că substituentul era oțetul. Rețeta aceasta ne-a făcut-o un coleg de-al tatălui, din Hunedoara, care venise în delegație pentru o problemă importantă la Combinatul siderurgic din Galați! Întâmplarea face că n-a rezolvat problema în ziua aceea, așa că…
Lipsurile n-au fost niciodată plăcute! După cum nici foamea! Așadar, a crea un fel de mâncare care să fie făcut și din ingrediente mai modeste, este un act de creativitate! Bunicile și mamele noastre au experimentat ”farmecul” lipsurilor iar creativitatea a fost mereu atuul! Tortul de clătite cu pate de ficat are varianta scurtă (cu…
Recunosc că până am ajuns la București n-am văzut niciodată în orașul natal să taie cineva porcul pe stradă. Foarte rar vedeam câte o pasăre sacrificată. Dar când am ajuns la București, în 1990, am văzut în primul Crăciun post-revoluție porcul sacrificat și procesat în mijlocul străzii…că doar cine să-i (mai) oprească să nu perpetueze…
Dulciuri fără foc sau cu foarte puțină încălzire ”Bună ziua, n-am mâncat în viața mea un tiramisu așa delicios 😘 Vă rog să-mi trimiteți rețetele de la ambele dulcegării delicioase.” Ana-Maria, 2015 Un asemenea mesaj nu putea trece neobservat, așa că le dau mai departe. Rețeta de Tiramisu am încercat-o în anii studenției, după…
”Ca să nu mai rămâie repetent și anul acesta, mam mare, mamiţica şi tanti Miţa au promis tânărului Goe să-l ducă-n Bucureşti de 10 mai. Puţin ne importă dacă aceste trei dame se hotărăsc a părăsi locul lor spre a veni în Capitala numai de hatârul fiului şi nepoţelului lor. Destul că foarte de dimineaţă,…
Azi am experimentat o rețetă de cozonac care mă face să spun din nou: niciodată nu spune niciodată! Am văzut-o la televizor și mi-a părut tare interesantă, cu zahărul adăugat separat de ouă sau de lapte, direct în aluat, înainte de unt! E drept, are mai puțin zahăr decât cozonacul clasic dar și mai mult…
Mi s-au strâns multe materiale care abia așteaptă să fie publicate dar încep cu ultima creație! Am mai spus că sunt impresionată de munca unor bloggeri, doamne și domni, care fac din activitatea aceasta un adevărat proiect lucrativ! Ce vreau să spun este că bloggingul nu este chiar un bovarism, că implică disciplină, rigoare și…
Un désir ne change rien, une decision change tout! Am reorganizat articolul dedicat influenței factorilor impliciți asupra microorganismelor, și am scos rețeta, ca să-mi fie și mie mai ușor să o găsesc! Am făcut iar pâine cu maia! Din maiaua păstrată la frigider patru zile! Și da, a lucrat minunat! Am mai făcut și niște cornuri umplute…
Cum începea prima frunză să dea în galben, arămiu, roșu … socrul meu începea aprovizionarea cu legume și fructe pentru murat! Avea caietul lui cu măsuri exacte pentru fiecare butoi, ceea ce făcea foarte simplă aprovizionarea și organizarea lucrului. Pentru gogonele, pentru un borcan de 12 l avea următoarele cantități: Murături asortate, borcan 12 l…
Articolul are aplicabilitate atât în lumea microscopică cât și în cea macroscopică! Inter-relațiile care pot apare în condiții naturale între micoorganismele (organismele) care trăiesc în același mediu sunt foarte complexe. Calitatea produselor finite (societate) și conservabilitatea lor (stabilitate) este dependentă de corelații care se stabilesc între toate microorganismele (organismele) existente la un moment dat pe…
În 1924 A.J. Kluyver afirma: ”În lumea microbilor, omul are cel puțin toți atâția prieteni, câți dușmani”. Primul om care ”și-a strecurat” privirea prin fascinanta lume a microorganisemelor, descoperindu-le existența a fost omul de știință (și în aceeași măsură și omul de afaceri) olandez Antonie van Leeuwenhoek (1632 – 1723), care și-a confecționat primul microscop…
La sfârșitul lunii august spuneam ”Adio” unei prietene! La 87 de ani și-a strâns aripile și ”a plecat”, bătrână și bolnavă dar perfect lucidă, niciodată resemnată cu trecutul dar împăcată cu prezentul – în sfârșit, veniseră americanii :(. Marga a crescut într-o casă boierească, pe Strada Sabinelor din vechiul cartier Uranus, printre puținele salvate de…
”Appel taart” este un desert foarte frecvent în Olanda. În afara faptului că fiecare cafea servită vine însoțită de un fursec, cel mai vândut produs într-o cafenea este tarta de mere. Recunosc că preferata mea rămâne plăcinta de mere în aluat dospit, cu multă scorțișoară, dar nici produsul ”Apfel strudel” în foaie de plăcintă din…
Brioche – sau brioșă, e o pâine, nu-i madeleine! ”Brioche (/ˈbriːoʊʃ/, also UK: /ˈbriːɒʃ, briːˈɒʃ/,[1] US: /briːˈoʊʃ, ˈbriːɔːʃ, briːˈɔːʃ/,[2][3][4] French: [bʁijɔʃ]) is a bread of French origin that is similar to a highly enriched pastry, and whose high egg and butter content (400 grams for each kilogram of flour) give it a rich and tender crumb.…
I-aș spune mai degrabă ”De la zero”! Pâinea rămâne slăbiciunea mea! Nu atât ca s-o mănânc dar mai ales s-o fac! Fascinația pentru aluatul care-și schimbă proprietățile reologice pe măsură ce făina e frământată cu suspensia de drojdie sau cu maia rămâne constantă, indiferent de tehnică. De altfel, în Cartea cofetarului patiser am început tehnologia…
Iaurtul și ghimbirul fac casă foarte bună! Studiile recente au demonstrat că în evaluarea nutrițională, prebioticele ar fi mai valoroase ca probioticele. Asta mi-a amintit de bancul cu Enelul, Internetul și Google-lul la masă: ”Google zice – eu știu tot, Internetul zice – fără mine n-ai exista, iar Enelul răspunde – măi băieți, ce ziceți,…
Tarte Bourdaloue (cu pere și frangipane) Dacă ați ratat taraba cu mărțișoare, n-ați găsit loc de parcare lângă chioșcul cu flori sau pur și simplu vreți să vă impresionați partenera, vă ofer o rețetă de mărțișor dulce, care se face una-două, dacă aveți ingredientele, desigur! Când ajunge doamna de la petrecere ori de la muncă,…
China și relațiile pre-decembriste cu România Înainte de 1989 relațiile comerciale cu Republica Populară China erau la fel de cordiale ca și acum, fiind o piață de desfacere fabuloasă pentru economia românească. Cum balanța import – export înclina mai mult către export, uneori prindeam și noi, oamenii obișnuiți, câte o radieră parfumată, un penar cu…
Povestea pe care o scriu aici a început cu intersectarea noastră profesională, acum mai bine de șase ani, când, fostul meu cursant, Chef Ciprian Guștere ne-a prezentat una alteia, pe Facebook. Pasionată și curajoasă (pentru că într-un domeniu atât de complex precum arta culinară e nevoie de mult curaj), Romana mi s-a lipit de suflet…
Duminica la prânz O carte de meniuri duminicale, de sărbătoare ori de fiecare zi în care în jurul mesei se strâng oameni dragi și aniversează! Laura Laurențiu este o prezență constantă în ultimii zece ani în blogosfera culinară. Așa am cunoscut-o, dacă nu cumva un link către bloggul său pe pagina de Facebook a fostului…
Ce am aflat azi: 1 – Cercetătorii care studiază boala Alzheimer au descoperit că există o legătură între o bacterie din gumele dentare, Porphyromonas gingivalis, o bacterie responsabilă de alterarea calității gingiilor. Cercetările se îndreaptă acum spre descoperirea antibioticului, care ar putea suprima această bacterie și care ar putea, astfel, să fie un pas…
Poate cea mai frumoasă aventură a Omului este cea gastronomică! Nu întâmplător spunea Brillat de Savarin că ”descoperirea unui nou fel de mâncare a făcut omenirea mai fericită decât descoperirea unei noi stele”! Nicholas Kurti – fizician fascinat de arta culinară – unul din pionierii gastronomiei moleculare, se arăta în anii 80 intrigat de faptul…
O poveste Realizez că în perioada 1990 – 1995, mai puțin cele 11 luni de concediu pentru creștere și îngrijirea copilului, cât am lucrat la Întreprinderea de industrializare a laptelui Miorița SA – Fabrica de produse lactate Fundeni din București, am ratat oportunități care n-ar fi dus industria laptelui bucureștean la extincție. Din cele trei…
Bucatarul de Aur al Bucurestiului – un raport din 2012 ”Inundatia monotona si aseptica de fast-food-uri sigur ca aduce un progres de igiena si urbanism (in servicii macar) dar absolutizarea ei ne inabusa si saraceste! E loc pentru toata lumea! Si fie ca, pe langa obiectele din Muzeul Taranului Roman, pe langa casele din…
Mangalița – o rasă redescoperită Nimic nu face o mâncare mai sănătoasă decât calitatea materiilor prime folosite, o tehnică de lucru corectă și o atmosferă plăcută în compania căreia orice mănânci devine amintire savuroasă. Sănătatea începe din farfurie este sloganul unei campanii de conștientizare asupra importanței alimentației din fragedă pruncie și până la serenitate. Ea…
Amintiri din iarna lui 1982 Prima oară când am pregătit acești cârnați eram la Galați, cu tot familionul: mama, tata și sora, după ce se sacrificase porcul crescut la bunica Safta la Călienii Vechi, satul natal al tatălui meu. Porcul ăla s-a crescut cu jertfe, pentru că benzina era raționalizată, la un rezervor de 25…
Am urmat cursurile Facultății de Tehnologia și Chimia Produselor Alimentare și Tehnică Piscicolă de la Galați, în anii apusului comunismului, 1985 – 1990! Practic, ultimele zile (ale comunismului, se înțelege) le-am petrecut chiar în sesiunea de examen. A fost până în 1995 singura facultate din țară, la care concurența era de 12 – 16 concurenți…
Vin sărbătorile și promisiunea de a livra niște rețete de cozonac trebuie ținută! De preferat înainte de fericitul eveniment al Nașterii Domnului nostru, Isus! Cozonac cu stafide și miez de migdale Ingrediente: 300 g făină, 3 ouă, 50 g unt, 50 g untură de porc, 200 ml lapte, 1/2 plic drojdie uscată, 5 ml esență…
Mai puțin zahăr nu înseamnă mai puțin gustos Tortul pe care l-am făcut azi e o combinație de torturi! Da, nimic original! Pui, scoți, adaugi, înlocuiești … dacă reușește să întrunească votul degustătorilor, atunci experimentul este reușit! În ultima vreme încerc rețete care din combinarea gusturilor ingredientelor par dulci, deși cantitatea de zahăr e 1/3…
Mâncăm acasă Dacă suntem singuri nu înseamnă că trebuie să nu ne mai preocupăm de gătit, pentru că oricât de tentante ar fi ofertele multiple ale restaurantelor, firmelor de catering, take-a-way sau home-delivery, satisfacția de a reuși să faci ceva cu mâinile tale și care să fie și savuros este de ne-egalat! Acesta ar fi…
Dacă înainte de era Internet, Google și Facebook întrebarea ”ce mai faci de mâncare, că m-am săturat de varză, fasole, cartofi, ciorbe…” era urmată de un oftat lung, acum nici nu deschizi bine computerul și pagina ta de Facebook, că zbârnâie de tentații culinare! Intri pe grupuri, intri pe youtube, intri pe paginile bloggerilor,…
Doi ani de la lansarea Cărții bucătarului profesionist! ”Învață regulile ca un profesionist, ca să le încalci ca un artist” spunea inspirat, Pablo Picasso! Cartea a apărut la Editura Imprima, editor Narcis Vlad Barbu, corector Daria Barbu și tehnoredactor Emil Constantinescu, lansarea fiind un veritabil moment de revedere cu mulți prieteni, foști cursanți și colegi!…
Preambul: ne e poftă de ceva dulce În sistemul endocrin există doi hormoni: leptina este responsabilă cu starea se sațietate și grelina cu starea de foame. Acești doi hormoni comunică direct cu creierul și îi transmite semnale în funcție de nivelul în care se află în organism. Există trucuri prin care un desert poate intra…
Inspirată de recenta gală de lansare a ghidului Gault & Millaut din România, dar mai ales impulsionată de categoriile premiate, ieri am încercat o rețetă foarte cunoscută în Ardeal, Transilvania, Banat, Maramureș … în fine, în toată țara românească din curbura carpatică! Ca de obicei, am căutat rețeta și m-am oprit la una, fără să-mi…
Consumul de zer, dimineața, pe stomacul gol nu scade glicemia! Cel mult umple bucătăria ori livingul ori sale-a-manger de un miros greu! Haideți să lămurim: laptele conține proteine, din care cazeina este coagulată prin fermentație lactică (acidifiere) și cheag – adică enzime proteolitice produse fie de microflora stomacurilor tinere de viței, miei sau porci, ori…
De ce se acrește varza? De ce se strică laptele nefiert? De ce se face vinul oțet? Iată câteva întrebări pe care și le pun nu doar copiii ci și adulți care înțeleg mai repede cum se tranzacționează acțiunile în bitcoins decât un proces biochimic atât de natural, care transformă un produs în altul, uneori…
Dragi abonați. Vă mulțumesc pentru că v-ați înregistrat ca abonați ai website-ului www.gabrielaberechetconsulting.ro! După cum sunteți informați, din 25 mai 2018 va intra în vigoare Regulamentul nr. 679/2016 cu privire la protejarea informațiilor personale ale fiecărui client, prelucrarea și libera circulație a acestora. Întrucât v-ați abonat la newsletter cu nume și adresa de email, care…
Nici nu vă veți trezi bine din liniștea și pacea sărbătorilor pascale că pe 11 aprilie intră în vigoare Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European cu privire la acrilamidă, care este un contaminant, astfel cum este definit în Regulamentul (CEE) nr. 315/93 al Consiliului și, prin urmare, reprezintă un pericol de natură chimică în lanțul alimentar. Acrilamida…
Microbiologia alimentară În amintirea doamnei prof. dr. ing. Valentina DAN, al cărui entuziasm și pasiune pentru microbiologie ne-a fermecat orele în timpul studenției și nu numai! Drojdiile – fungi nefilamentoși sau levuri Pentru că recent am citit un articol foarte exhaustiv dedicat cozonacului – acel alfa și omega al sărbătorilor, provocarea oricărui pasionat de bucătărie,…
Scrierea acestei cărți a fost o provocare, pentru că meseria de cofetar cunoaște în zilele noastre o relansare spectaculoasă, în pofida atributelor sale care o făceau extrem de neatractivă pentru tineri pentru următoarele caracteristici cheie ale profesiei: necesită răbdare, meticulozitate, precizie și desigur, pasiune – ingredientul care face tot! Mi-am propus acest proiect plecând de…
Voi fi scurtă și la obiect! Am avut șansa să lucrez într-un loc care punea mare accent pe întâlnirile săptămânale ale formatorilor și instructorilor pentru a armoniza conținutul tematic al disciplinelor predate! Astfel, profesorul de germană nu preda la clasele de bucătari sau la cele de ospătari ”Revoluția literaturii germane în secolul al XVII-lea”, ci…
Mulțumesc anului 2017 în care am avut parte de multe întâmplări frumoase, mult de lucru, multe planuri, unele care s-au finalizat fericit, altele care se vor continua și în 2018, altele care s-au oprit! Cel mai important este că am fost sănătoasă, că cei dragi au fost sănătoși dar mai ales că anul 2017 mi-a…
Pe vremea când îmi doream să ningă mult și Crăciunul era o sărbătoare care dura doar două zile, petreceam vacanța într-un sat uitat de lume, bucuroasă că mă pot alătura pregătirilor pentru sărbători, alături de copiii satului La cinci case mai la deal de noi, stătea bunica Axinia, într-o căsuță de lemn cu două odăi…
Deși sunt o pledantă a standardizării producției culinare, rar îmi reușesc două loturi de produse identice! Cauzele sunt multe, în primul rând faptul că nu fac foarte des produsele pe care chiar aș vrea să le standardizez (cârnați, cozonac, prăjituri…murături, în fine tot ce aveam cândva notat într-un caiet cu eticheta: ”Rețete testate și reușite”…
Nu doar în preajma Crăciunului dar și cu alte ocazii, târgurile de produse tradiționale atrag sute de cumpărători în căutarea ”gustului de acasă”. Mai pricepuți sau mai puțin pricepuți, aleg produsele după degustare, fără să-și pună problema salubrității lor. Articolul nu dorește să incrimineze producătorii onești, după cum nici să descurajeze cumpărătorii din piețele volante…
”Dacă vrei să obții lucruri mărețe în viață, faptul că iubești ceea ce faci nu este suficient! Nici orele lungi în bucătărie nu sunt suficiente. Ceea ce faci trebuie să fie și vandabil. Toată pasiunea și toată inspirația din lume nu vor reuși sa depășească legea cererii și ofertei!” – Cartea bucătarului profesionist – Capitolul…
Programele de instruire practică au fost mereu un prilej de re-evaluare a calităților mele pedagogice în domeniul formării profesionale a adulților dar și a capacității mele de organizare. N-am făcut doar în bucătării profesionale ci și în săli (ca aceasta din fotografie), nu mereu pentru bucătari ci și pentru tehnicieni nutriționiști sau masteranzi în nutriție. …
Săptămâna trecută m-a rugat editorul de la Gustarte.ro, Cristina Călin, să scriu câteva rânduri despre masa tradițională de Crăciun din Olanda, despre amintiri culinare, despre ce fac dar mai ales dacă fac. N-am avut timp, dar din conversația pe messenger a ieșit un interviu foarte drăguț. În Olanda se pune mai mare preț pe Sf.…
Pentru orice autor reeditarea unei lucrări este dovada unei performanțe! N-am fost singură, așa cum am spus pe 16 octombrie, la Librăria Mihai Eminescu din București, la lansarea celei de-a doua ediții a cărții. Au fost oameni care mi-au dat sprijinul ca informația pe care am pus-o în carte să ajungă la cât mai mulți…
Bacteriile producătoare de acid lactic au fost utilizate la prepararea şi prelucrarea alimentelor, din timpuri istorice. Bacteriile lactice sunt implicate în obţinerea alimentelor fermentate din materii prime agricole, cum sunt: laptele, carnea, şi produsele vegetale , care deţin o pondere importantă în industria alimentară. Tulpinile de bacterii lactice folosite pentru obţinerea produselor alimentare sunt izolate…
”Arabo-balcanică, dar și antică, romană și greacă, sigur orientală, dinspre sud, polono-ruso-ucraineană dinspre nord și răsăritul luminos, franco-austriaco-germană dinspre vestul jinduit dar inaccesibil, geto-dacă de pe aici, gastronomia românească are totuși originalitatea spectaculoasă ce s-a născut tocmai din întrepătrunderea a trei mari curente culturale (de forță fluvială) cu băltiri izolate danubiene sau pârâiașele locale carpatine”…
Consumatorii doresc alimente fără microorganisme care îi pot îmbolnăvi, vor alimente cu termen de valabilitate mult mai mare, dar în acelaşi timp vor aceeaşi ,,prospeţime’’ organoleptică ca a materiilor prime, şi doresc ca aceste caracteristici să fie obţinute fără aportul conservanţilor, antioxidanţilor şi a altor aditivi implicaţi în industrializarea alimentelor, adică să fie cât…
Salut cu entuziasm lansarea noilor produse create de firma Cris-Tim, cu ”eticheta curată”, produse care aduc în România ingeniozitatea tehnologiilor novel de procesare a alimentelor. În 2002, scriam pentru Revista Catering Expert având-ul la pupitru pe Tiberiu Fueriu despre interesul crescut pentru industria ”fresh-like”, iar în 2008, la invitația Cristinei Călin, redactorul paginii Bun de…
Regulamentul European 1169/2011 a intrat în vigoare la 13 decembrie 2016 și pentru partea a doua a acesteia, cea referitoare la informațiile nutriționale. Informațiile nutriționale sunt parametrii obligatorii care furnizează consumatorilor informații vitale! Nu este o exagerare când consumatorii solicită informații despre compoziția alimentului sau a preparatului culinar, întrucât alergiile alimentare pot debuta cu un…
”Operatorii economici care comercializează către populaţie pâine, produse de panificaţie şi produse de patiserie obţinute din produse congelate, precum şi unităţile de restauraţie colective care utilizează la prepararea meniurilor produse alimentare congelate au obligaţia de a informa consumatorii prin afişare la loc vizibil, lizibil, uşor de înţeles, întro formă care să nu permită ştergerea, după…
„Imaginația este mai importantă decât cunoașterea. Cunoașterea este limitată. Imaginația face ocolul lumii.” Albert Einstein Am ajuns și la ultima parte a articolului destinat mult-dezirabilului plating irezistibil cu care să facem din creația culinară o amintire indimenticabilă! Vesela are, indiscutabil, un rol important, și e ”cool” să folosești ceea ce e mai nou în materie…
”Nu-i frumos ce-i frumos, e frumos ce-mi place mie!” În articolul precedent am precizat câteva reguli pentru ghidarea bucătarilor profesioniști, dar nu numai, în tainele esteticii unei farfurii ”perfecte”! Din experiența de membru al juriilor naționale și internaționale, dar și de cea de competitor sau manager al echipelor de bucătari care au participat la competiții…
Partea I – Mâncăm cu ochii! Dar nu chiar! Cu puțin timp în urmă mi-a atras atenția un comentariu pe Facebook referitor la arta de monta estetic un preparat culinar, pentru a încununa munca bucătarului, pentru a facilita înțelegerea preparatului dar mai ales pentru a valida creația culinară de către un juriu în cadrul unei…
Primul eveniment al anului este salonul HORECAVA, destinat, așa cum sugerează numele, industriei ospitalității!Concursul gastronomic, ingredientele agro-alimentare, soluțiile de reducere a poluării, ambalaje bio-degradabile, soluțiile inovative în industria ospitalității…și muuulte firme distribuitoare de tot ce are nevoie hotelul, restaurantul, cafeneaua…! Concursul gastronomic Goude Koksmuts se organizează de 57 de ani! Este ”Boneta de aur”, râvnită…
De la apariția sa la sfârșitul lunii august, mai precis pe data de 31 august, dată aleasă deloc întâmplător, dat fiind faptul că am conceput cartea în 13 capitole, am avut onoarea de a primi recenzii care îmi dau speranța că demersul meu nu va rămâne fără ecou, atât în rândul bucătarilor profesioniști dar și…
Cartea bucătarului profesionist, un reper privind practica gastronomiei Articol apărut în numărul din luna octombrie 2016 al revistei Trends by HRB, al cărei autor, editorul șef Cătălina Matei, surprinde cu acuratețea unui profesionist cele mai importante aspecte ale cărții. Onorată de prezentarea exhaustivă, nu pot decât să continui să susțin că educația este importantă și…
Este unanim acceptat că alimentația trebuie să aibă rol sanogen, de aceea rolul operatorilor din sectorul de alimentație publică este aceea de a consulta consumatorii și în ceea ce privește alimentele care le-ar putea provoca alergii, ei având sarcina de a se asigura că meniul preparat nu conține acel aliment sau ingredient alergen. De la…
Ce nu se știe despre competițiile internaționale de înaltă performanță – Olimpiada și Campionatul mondial al bucătarilor – este faptul că acestea sunt dedicate performaței înalte în arta care face fericiți toți muritorii: arta culinară! Înalta performanță. Acesta este subiectul! Atât la olimpiadă cât și la Campionatul mondial, fiecare țară (adică asociație națională recunoscută la…
De la corespondentul de presă, Adrian Neag Singapore a învins la Olimpiada Culinară din anul 2016 25.000 de vizitatori au transformat IKA / Olimpiada de Artă culinară în punctul culminant gastronomic din 2016. Singapore a câștigat bătălia de la bucătari în competiția pentru echipele naționale. „Am fost mai puternici și mai buni decât oricând înainte”,…
Olympiade der Küche – IKA 2016 Cortina de pe marea scenă a celei de a XXIV-a ediții a Olimpiadei bucătarilor, desfășurată în perioada 22 – 25 octombrie 2016 abia a coborât! Rezultatele finale, pe națiuni, pe echipe regionale, echipe de juniori, echipe de community catering, echipe militare, concurenți individuali la diferite clase, de la sculptură…
Articolul a apărut în Revista Modern Buyer, 27 iunie 2016. De cel putin cativa ani, sa zicem de prin 2010, cand mana lunga a crizei mondiale ne-a ajuns si pe noi, mesajul ”cumparati produse romanesti” a devenit omniprezent: pe retelele de socializare, pe etichetele producatorilor romani, la rafturile magazinelor, fie ele detailiste sau angrosiste. Politicienii…
În ciuda faptului ca mulți consideră că ”meseria se fură”, continui să cred că bazele unei profesii se pun într-o școală. Este o certitudine. De aceea, după mulți ani de la apariția primei mele cărți, Manualul practic al Bucătarului, mi-am luat o pauză deloc sabathică și am realizat ”Cartea bucătarului profesionist”, în care am pus…
Data de expirare a produselor alimentare Cel mai cautat element pe eticheta unui produs alimentar, dupa pret, este data de expirare. Sunt de clarificat cateva elemente care pot ajuta profesionistii din Horeca sa accepte sau nu sa prelucreze un produs alimentar a carui data de expirare este depasita! Pentru data de expirare se folosesc 2…
La multi ani, Tefal! Un stil de viata sanatos inseamna echilibrul dintre dieta variata si sport. Intr-o lume a vitezei, uitam deseori de regulile unei alimentatii corecte. Este insa foarte important sa acordam atentie atat alimentelor pe care le consumam, dar si conservarii, prepararii si gatirii lor, impactul acestor etape fiind hotarator pentru calitatea nutritiva…
Legumele dar și fructele fermentate prin murare în soluție de saramură simplă sunt un veritabil rezervor de bacterii probiotice, o dată cu ingerarea alimentului murat este introdus în corp o populație generoasă de lactobacili și streptococi lactici care abia așteaptă să refacă microflora intestinală. Ținerea murăturilor în apă rece pentru desărare reduce populația microbiană…
Poate cea mai tulburatoare aventura a omului de-a lungul milenarei sale existente este aventura gastronomica. Descoperirea focului a revolutionat tehnica de preparare si conservare a alimentelor, ceea ce a dus la perpetuarea unor exemplare mai robuste, mai sanatoase, mai pregatite sa faca fata provocarilor naturii. Invatat sa domine natura si sa-i exploateze bogatiile in propriul…
Din cele mai vechi timpuri oamenii au fost preocupați de găsirea izvoarelor cu ape minerale, mai întâi pentru a le folosi în alimentație – cazul apelor sărate – ca mai târziu să constate și efectul lor tămăduitor. În trecut, denumirea de apă minerală se atribuia tuturor apelor subterane sau superficiale care puteau fi folosite în…
Efortul de a ne mentine greutatea ne surprinde in fata multiplelor tentatii aduse de festivitatea zilelor de sarbatoare! Mancam mai mult, suntem mai relaxati, abandonam cu usurinta in fata vechilor obiceiuri, mai ales cele legate de alimentatie! Putin din de toate, si la sfarsit constatam ca formele devin usor rubiconde, iar o saptamana de ”relaxare” in moderatia…
Un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății, publicat ieri, 26 octombrie 2015, a stârnit agitație în rândul profesioniștilor din diverse domenii: crescători de animale, procesatori, restaurante, medici, nutriționiști. Raportul, accesibil aici (http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf), se bazează pe un studiu de cohortă desfășurat pe parcursul a 20 de ani. Conform analizei amănunțite a peste 800 de…
Prima echipa romaneasca la un concurs international al cofetarilor scrie istorie! Cupa mondiala organizata de Federatia Internationala a Cofetarilor, ciocolatierilor si gelatierilor si-a stins luminile duminica, 25 octombrie, dupa doua zile de efort si concentrare atat pentru concurenti cat si pentru juriu! In 2014, la citirea regulamentului, am ezitat mult in luarea deciziei de a inscrie…
In compania a 16 natiuni, Romania va pasi in marea arena a Campionatului mondial de cofetarie, gelaterie si ciocolata. Nu pot sa devoalez cu ce piese minunate s-a pregatit echipa! Ele vor fi executate in boxa competitionala si vor fi prezentate juriului pentru validarea finala. Aceasta este povestea noastra, a echipei care va reprezenta Romania!…
Mai sunt cateva zile pana cand va bate gongul pentru prima editie a Cupei mondiale World Championship of Pastry Ice Cream and Chocolate organizat de Federatia Internationala a Patiserilor, ciocolatierilor si gelatierilor FIP CG. Iata regulamentul: Echipa: Fiecare echipa va fi compusa din 1 capitan si 3 membri Capitanul va reprezenta echipa si pe durata jurizarii…
Sunt onorată că peste ani, aproape 12, una din fostele mele cursante de la Cluj își amintește cu plăcere de orele predate și îmi păstrează o amintire frumoasă. Cum debutul ei in turism se prefigura a fi fascinant, iată că peste ani, își consolidează experiența într-un blogg, www.touristry.ro, onorându-mă cu invitația unui interviu. Mulțumesc, Alice…
La invitatia doamnei Laura Laurentiu, blogger culinar și chiar mai mult decât atât, am răspuns întrebărilor meșteșugite cu multă artă jurnalistică, așa cum inspirat își administrează și bloggul. Concluzia este că e mult mai ușor să răspunzi unor întrebări inteligente! Mulțumesc, Laura & Retete ca la mama! http://www.retetecalamama.ro/diverse/articole/interviu-cu-gabriela-berechet-despre-fobii-si-mituri-alimentare.html
Despre mâncare, ca şi despre fotbal şi politică, multă lume crede că are o opinie pertinentă de exprimat! Unele „mituri” legate de prepararea mâncărurilor în casă sunt moştenite de la mama, care a învăţat de la bunica (de exemplu că la fierbere carnea se frăgezeşte mai repede dacă se adaugă bicarbonat de sodiu la fiert,…
Alimentele sunt considerate bune de consum atunci când, prin caracteristicile lor fizico-chimice, bacteriologice şi biologice, nu au efect nociv asupra sănătaţii consumatorului ci, din contră, îşi exercită rolul nutritiv şi îl determină pe acesta să le consume cu plăcere. Alimentele pot determina îmbolnavirea consumatorului în cazul in care nu sunt respectate toate criteriile tehnologice, de…
Conservantii sunt acele substante chimice folosite la pastrarea caracteristicilor de inocuitate din produsele alimentare. Conservarea produselor alimentare se poate asigura si prin aplicarea altor procedee (congelare, pasteurizare, sterilizare, uscare, fermentare, afumare, suprasarare si suprazaharificare) dar si prin procedee atermice sau minim termice (radiatii – UV si radiatii ionizante -, prelucrare in camp electric pulsatil, prelucrare la…
Grăsimile alimentare sunt substanţe indispensabile vieţii, definite ca fiind “un grup vast de compuşi care compun ţesuturile adipoase, în general solubili în solvenţi organici, dar foarte puţin sau deloc solubili în apă”. Grăsimile alimentare sunt furnizate atât de uleiurile cât şi grăsimile animale, prin termenul de uleiuri fiind desemnate triacilglicerolii lichizi la temperatura ambiantă, iar…
Wynand Vogel Bokaal – Trofeul care poarta numele celui mai celebru bucatar al Olandei Este al treilea an consecutiv cand sunt invitata la evenimentul culinar al anului din Olanda, desfasurat in Assen, loc mai cunoscut pentru circuitul de motociclism, dar reconfigurat in ultimii ani de niste inimosi care n-au ezitat sa denumeasca fostul trofeu Prince…
De aproape 9 luni gestionez activitatea de formare profesionala a adultilor la Memento Travel School, furnizor de formare profesionala autorizat de Autoritatea Nationala pentru Calificari pentru doua programe: unul de calificare ca Agent de Turism-Ghid, altul de perfectionare Manager in Activitatea de Turism. Desi destul de tanara pe piata, deja s-au derulat trei programe de…
Regulamentul UE 1169/2011 prevede ca incepand cu 14 decembrie 2014 toate produsele alimentare, inclusiv preparatele culinare servite in toate unitatile de alimentatie, ambalate sau nu, sa avizeze consumatorul asupra ingredientelor cu potential alergen. Alergiile alimentare apar atunci cand sistemul imun reactioneaza anormal la substantele continute in alimentele ingerate, producand o reactie alergica. Lista clasica a…
Restaurantul, prin definitie, are vocatie comerciala. Alte unitati de alimentatie pot fi cu vocatie sociala, asa cum sunt cantinele din spitale, scoli, gradinite, penitenciare, azile pentru batrani sau cantinele pentru persoane asistate sociale. Acestea din urma isi acopera cheltuielile cu marfurile, salariile, utilitatile si autorizatiile dintr-un buget care este finantat de la bugetul de stat…
Doctor în inginerie alimentară, reputată personalitate a vieţii gastronomice din România, Gabriela Berechet este antrenor si manager al echipelor culinare româneşti care ne reprezintă ţara în competiţii internaţionale (Malta, Cipru, Rusia, Luxemburg, Turcia, Franţa etc.). De asemenea, lady chef Berechet este, încă din 2009, organizatoarea concursului «Bucătarul de aur» în România. – Împreună cu chef…
Pentru ca fiecare sfarsit de an vine si cu bilantul zilelor trecute, ce poate fi mai indicat decat sa multumesc celor care mi-au dat girul pentru a lucra cu mine?! Sunt multe de facut in domeniul horeca, pentru ca dinamica acestui sector al economiei este incredibila in ultimii ani! Zilnic se deschid restaurante, cafenele, baruri,…
Nu de putine ori mi s-a intamplat sa fiu servita prost sau mancarea pe care am comandat-o sa nu se ridice nici pe departe la inaltimea asteptarilor! Ce cumparam? Asteptari? Din multele mele experiente de client, fie ca este vorba de magazin, hotel, agentie de turism sau restaurant, am avut ocazia sa intalnesc atat profesionisti…
Preparatele culinare prezintă o complexitate aparte faţă de alimentele propiu-zise care intră în componenţa acestora, datorită faptului că majoritatea alimentelor care intră în hrana omului nu sunt consumate ca atare, ci după o prelucrare prealabilă care are ca rol creşterea sapidităţii şi a digestibilităţii acestora. Dacă unele alimente se pot consuma în stare crudă (ca…
După mai bine de 23 de ani de arătat cu degetul, alimentaţia colectivă îşi reintră în drepturi. Ani de zile masa de prânz s-a mâncat în vestiare sau pe birou, dând tastatura calculatorului la o parte, sau chiar peste ea, cu ochii în monitor sau peste hârtii. Din fericire, s-a ajuns repede la concluzia că…
Preparatele culinare prezintă o complexitate aparte faţă de alimentele propiu-zise care intră în componenţa acestora, datorită faptului că majoritatea alimentelor care intră în hrana omului nu sunt consumate ca atare, ci după o prelucrare prealabilă care are ca rol creşterea sapidităţii şi a digestibilităţii acestora. Dacă unele alimente se pot consuma în stare crudă (ca…
Preparatele culinare prezintă o complexitate aparte faţă de alimentele propriu-zise care intră în componenţa acestora, datorită faptului că majoritatea alimentelor care intră în hrana omului nu sunt consumate ca atare, ci după o prelucrare prealabilă care are ca rol creşterea sapidităţii şi a digestibilităţii acestora. Datorită faptului că preparatul culinar este o combinaţie complexă în…
La invitatia Confederatiei Nationale a Traiteur-ilor si Charcutier-ilor (CNTC) din Franta, o echipa de profesionisti romani formata din Ion Toma – chef, Gabriela Pascaru – cofetar, Niculae Nejloveanu – juriu si Gabriela Berechet – antrenor, a participat in perioada 25-26 ianuarie la cea de a treia editie a cupei internationale de catering. Cele 11 echipe, reprezentand…
Am plecat pe drumul gastronomiei acum multi ani! N-am sa incep iarasi cu amintirile din copilarie si regasirea „primei iubiri” la aproape 20 de ani distanta! Nu stiu daca si intre oameni se intampla asa ceva, dar in ceea ce priveste profesia, sigur se intampla! Sunt momente in viata profesionala care trebuie stiute, pentru ca…