În ultima vreme, tot mai multe studii de sănătate atrag atenția asupra importanței păstrării unui microbiom intestinal sănătos, populat cu bacterii sănătoase, care să provină din alimente probiotice precum iaurtul cu bifidobacterii, legumele și fructele murate etc, din suplimente alimentare cu probiotice și, desigur cu aport adecvat de prebiotice, acele substanțe care întrețin și măresc termenul de acțiune al probioticelor în intestin.
Nu întâmplător afirm de ani de zile că alimentația este regulatorul tuturor funcțiilor vitale iar nutriția măsoară eficiența!
În dorința de a utiliza optim resursele, aproape că nu arunc nimic din alimentele cumpărate.
#spunemNUrisipeialimentare este mai mult decât un slogan, este un stil de viață!
Așadar, invențiile culinare vin atunci când se dorește și ieșirea din monotonia culinară, pentru că rutina meniurilor este plictisitoare.
”Țigareta cu spanac, brânzeturi rase și ciuperci” mi-a venit în minte după ce am constatat că am la congelator niște spanac congelat, prea puțin să iasă o porție de mâncare, iar în frigider, două ciuperci și niște resturi de brânză Camembert și Roquefort, pe care nu le-am păstrat cu folie alimentară în contact ci doar într-o cutie de plastic, deci insuficient ca să păstreze produsele onctuoase!
Foile pe care le-am folosit sunt foi de plăcintă grecească, sau foi filo. Dacă vreți s-o pregătiți de la zero, aveți rețeta aici, dacă nu, cumpărați foi, că nu-i o problemă!
Așadar, pentru 4 țigarete (nu vă lăsați impresionați de fotografie, par ditamai sulurile, dar în realitate nu depășeau grosimea și lungimea unui trabuc de bun simț), cantitățile de materii prime sunt:
Materii prime | UM | Cantitate |
Foi de plăcintă | buc | 4,000 |
spanac congelat | kg | 0,100 |
sau spanac proaspăt | kg | 0,300 |
Camembert | kg | 0,030 |
Roquefort | kg | 0,050 |
ciuperci Champignon | kg | 0,025 |
ou | buc | 1,000 |
sare | kg | 0,005 |
piper alb măcinat | kg | 0,003 |
nucșoară rasă | kg | 0,003 |
unt cu 82% grăsime | kg | 0,050 |
ulei floarea soarelui | l | 0,020 |
semințe de susan | kg | 0,001 |
semințe de mac | kg | 0,001 |
Cum procedăm:
Foile de plăcintă se desfac și se taie cu un cuțit în patru pătrate. Foile mele erau deja pătrate de 25 x 25 cm.
Se ung cu untul păstrat la temperatura camerei.
Într-o soteuză încălzită se adaugă ulei și un vârf de cuțit de unt, apoi se introduc cuburile de spanac congelat, și se lasă să se gătească. Dacă folosiți spanac proaspăt, după ce l-ați spălat, îl opăriți în apă clocotită circa 3 minute, apoi îl scurgeți într-o strecurătoare și continuați să-l gătiți cu ulei și unt, amestecând să nu se prindă de vas, până se evaporă toată apa.
Ciupercile se taie felii și se sotează timp scurt într-o tigaie cu o linguriță de ulei.
Brânzeturile se rad.
Oul se separă de albuș și gălbenuș, dar păstrați doar o jumătate de gălbenuș ca să glazurați rulourile la final, înainte de a le introduce la cuptor.
Într-un castron se colectează spanacul, ciupercile sotate și brânzeturile rase, se condimentează cu sare, piper și nucșoară rasă, apoi se adaugă albușul și restul de gălbenuș, apoi se amestecă cu o spatulă.
Asamblare: pe fiecare foaie unsă cu unt se aranjează umplutura, apoi se rulează, cu marginile în interior, pentru a nu lăsa umplutura să iasă.
Rulourile se aranjează într-o tavă, se ung cu gălbenușul păstrat, folosind o pensulă, apoi se presară cu semințele de susan și mac.
Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius (foc mare), și se țin 15 minute. Dacă vă plac mai rumene decât cele obținute de mine, puteți să mai țineți produsul în cuptor pentru încă 5 minute.
Știu că rețeta clasică este Spanakopita, dar am făcut exact cu ceea ce ar fi fost de aruncat din frigider și congelator, așa că nu mi-am permis s-o denumesc cu numele acesta celebru!
Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!