Așa cum am scris și în alt articol, cireșele au valențe nutriționale deosebite și este bine să beneficiem de acestea acum, când ele sunt în sezon.
Dintre toate rețetele adunate și testate, rețeta de Clafoutis cu cireșe mi se pare demnă de încercat chiar și de cele mai începătoare persoane în ale gătitului!
Este dovada vie a unui desert fără pretenții, rapid și gustos, extras din tradiția culinară franțuzească, mai precis din Limousin!
Ieri, la cursul live online pentru programul de Consultant în nutriție generală de la Fitness Scandinavia, am făcut această rețetă, semn că i-a venit rândul s-o aștern și în rețetarul meu Liliputarion!
Pentru o formă de 22 – 24 cm diametru, dar se poate face și în formă dreptunghiulară ori pătrată ori triungiulară, doar trebuie să folosiți algoritmul de transformare pe care l-am scris în Cartea cofetarului- patiser, sunt necesare următoarele ingrediente:
Ingrediente | Cantitate, g, netto |
Făină albă | 75 |
Zahăr tos | 40 |
Ouă (3 bucăți, M) | 160 |
Lapte normalizat, 1,5 % grăsime | 250 |
Cireșe cu sâmburi | 400 |
Unt, 82% grăsime | 25 |
Sare | 3 |
Tehnica de preparare:
Făina se cerne, ouăle se spală și se sparg folosind două vase, untul se topește, cireșele se curăță de codițe și se spală. Nu este nevoie să scoateți sâmburii, dar dacă aveți copii mici cărora le pregătiți acest desert ori persoane în vârstă cu probleme dentare, puteți să-i îndepărtați.
Într-un castron se bat cu un tel ouăle cu zahărul și sarea, se adaugă făina și apoi laptele, la final se adaugă untul topit. Nu vă temeți dacă vi se pare compoziția prea fluidă! Rețeta este testată iar la final a avut exact consistența dorită! Tratamentul termic face minuni, iar prăjitura capătă fermitate!
Dacă vă plac deserturile aromate, puteți să adăugați și un plic de zahăr vanilat, ori o linguriță de esență de vanilie!
Cu o pensulă se unge forma de copt cu restul de unt topit rămas pe pereții vasului și, opțional, se tapetează cu pesmet. Se toarnă compoziția în formă și apoi se adaugă cireșele, distribuite uniform.
Înainte de a aranja cireșele, porniți cuptorul și reglați la 190 grade Celsius.
Forma se introduce în cuptorul cald și prăjitura se va coace în 30 de minute.
Se lasă să se răcorească, se porționează și se pudrează cu zahăr farin.
O porție de 100 g are următoarele caracteristici nutriționale:
O porție de 100 g | Grăsimi | 4 g | Glucide | 15 g | Proteine | 6 g | Sare | 0 g |
Valoare energetică: | 124 | kcal | ||||||
523 | kJ |
Cursanților mei le-a plăcut iar vecinii mei octo-nona-genari au apreciat desertul! Da, fă rai din ce ai!
După o zi de muncă (și de gustat tot ce am gătit la modulul practic) am ieșit cu bicicleta! Caloriile ingerate au fost consumate! Ceea ce vă doresc și vouă!
Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!