Nu fac un secret din faptul că am pledat mereu pentru echilibru în alimentație, pentru echilibru în modul în care partajăm cele 24 de ore ale zilei, cele 365 / 366 zile ale anului.
Cu toate acestea, cred că unele diete, aplicate sub supravegherea unui specialist în nutriție și dietetică, rezolvă anumite probleme de sănătate (de la dermatita atopică, de exemplu, la intoleranța la gluten etc) ori atingerea unor obiective de greutate.
Dietele n-au fost create ca să fie culese de pe internet și nici nu se potrivesc tuturor, pentru că suntem diferiți, din fericire.
Mucenicul meu keto a fost creat într-un moment când am realizat că am ingredientele în casă și că riscă să ajungă la pubelă pentru că termenul de durabilitate minimală se apropia de maturitate.
Pentru 6 bucăți x 75 g avem nevoie de următoarele ingrediente:
Materii prime | UM | Cantitate |
făină de migdale | kg | 0,150 |
ouă | kg | 0,100 |
unt de arahide | kg | 0,050 |
Mascarpone | kg | 0,050 |
crème fraîche 30% | kg | 0,050 |
Smântână pentru frișcă 35% | kg | 0,050 |
Aspartam | kg | 0,015 |
bicarbonat de sodiu | kg | 0,003 |
sare | kg | 0,001 |
Nucă măcinată kg 0,020
Proces tehnologic:
Se amestecă într-un castron toate produsele umede (mascarpone, smântâna fermentată crème fraîche cu 30% grăsime, smântâna pentru frișcă cu 35%, și ouăle bătute) și se amestecă cu un tel. Se adaugă sarea, aspartamul și bicarbonatul de sodiu, apoi făina de migdale, amestecând cu o spatulă, pentru distribuirea uniformă a ingredientelor. Aluatul are o consistență destul de moale, dar nu fluidă! Să nu vă așteptați să crească, ca la aluaturile clasice, cu făină. Se poate adăuga în timpul amestecării coajă rasă de lămâie, chiar și esență de vanilie, dar eu scriu exact rețeta pe care am făcut-o!
Se încălzește cuptorul la 180 grade Celsius și se pregătește tava de copt cu hârtie pergament.
Aluatul se încarcă într-un poș cu dui și se toarnă pe hârtia de pergament din tavă, sub formă de ”opt”-uri!
Mucenicii formați se coc în cuptorul preîncălzit circa 20 de minute, apoi se scot pe un grătar, se ung cu o pensulă cu untul de arahide și se lasă să se răcorească. Au o aromă delicioasă de alune prăjite! Se presară cu niște nucă măcinată, ca să semene cu mucenicii pe care-i cunoaștem.
Se pot păstra în cutie iar a doua zi gustul e mult mai bun!
V-am adăugat și florile care invadaseră covorul de gazon chiar de 9 martie!
Pentru un fursec mucenic keto, valoarea energetică este destul de mare, corespunzător compoziției în macronutrienți!
O porție de 75 g | Grăsimi | 22 g | Glucide | 11 g | Proteine | 8 g |
Valoare energetică: | 279 | kcal | ||||
1170 | kJ |
Am repetat și rețeta mea de mucenici clasici, evident am împărțit totul cu vecinii și cunoștința mea din Hoorn, Andreea!
Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!