Alimente pentru nutriție specială
Fluide și electroliți
Apa este unul dintre cei mai importanți nutrienți pentru performanțele fizice, care adeseori este neglijat în timpul antrenamentelor. Cantitatea de apă pierdută prin transpirație depinde de intensitatea activității fizice și temperatura mediului ambiant. Deshidratarea care determină pierderi de peste 1% din masa corpului afectează negativ performanța, coordonarea, motivația și concentrarea și reduce rezistența organismului. Dacă pierderile de fluid atinge 2 – 3 % din masa corpului, volumul de sânge se reduce ceea ce determină un efort însemnat al funcției circulatorii și scăderea în consecință a capacității de efort și de termoreglare.
Hidratarea adecvată se realizează prin compensarea apei pierdute cu aport de apă, asigurată înainte de exercițiul fizic, în special pe căldură consumându-se volume mici de apă (150 ml) la fiecare 15 – 20 de minute în cursul exercițiilor, precum și rehidratarea după exerciții. Setea nu este un indicator bun pentru necesarul de fluide.
Sportivii trebuie să aleagă produsul pentru rehidratare care se potrivește cu un regim de de exerciții fizice particular și cu preferințele personale în cursul antrenamentelor și competițiilor.
Pentru probele sportive cu durata de 1 – 2 ore compoziția apei este satisfăcătoare, dar pentru probe care durează mai mult este necesar și un aport de hidrați de carbon. Băuturile bogate în hidrați de carbon necesită un timp mai îndelungat pentru a se elimina din stomac, întârziind absorbția de fluid, însă, în compensație, ele asigură un aport mai lent de energie. În consecință, băuturile destinate sportivilor, care conțin 5 – 10% hidrați de carbon, sub formă de glucoză sau polimeri ai glucozei, sunt eficiente în prevenirea deshidratării cât și în prevenirea apariției oboselii prin pierderea hidraților de carbon. Completarea electroliților este necesară numai în cazul eliminării acestora prin transpirație, zile succesive, în cazul unui efort prelungit.
Astfel, reglările prin dietă și activitatea normală a rinichilor sunt suficiente pentru a înlocui pierderile. Uneori, în cazul sportivilor care practică discipline de maximă rezistență, se poate constata o reducere a concentrației de sodiu din sânge (hiponatremie) cu toate consecințele acesteia. Acest efect este determinat de consumul de volume mari de apă, diluarea sodiului din sânge și pierderile excesive prin transpirație și poate fi prevenit prin utilizarea băuturilor care conțin o cantitate redusă de sodiu (10 mmol/l), care intensifică absorbția de apă și glucoză.
Tipuri de băuturi pentru sportivi
Există numeroase băuturi care prin compoziția lor răspund necesităților diferitelor categorii de consumatori, corespunzătoare efortului fizic depus, ca intensitate și durată. În acest scop au fost elaborate băuturi energizant, formulate special pentru sportivi, care asigură nu numai volumul necesar de fluid ci și conținutul de hidrați de carbon, minerale, vitamine sau aminoacizi specifici, peptide și/sau proteine hidrolizate. Încă din 1994 au fost comercializate peste 55 de sortimente de băuturi energizante. Unele dintre ele conțin electroliți, vitamine, aminoacizi (în particular taurină) sau guarană (extract bogat în cofeină extras din semințele unei plante originare din America de Sud.
O gamă importantă de băuturi energizante conțin un supliment proteic, cum ar fi concentratul proteic din zer, extras prin ultrafiltrare din zerul rezultat la fabricarea brânzeturilor.
Reglementările referitoare la produsele destinate alimentației sportivilor sunt cuprinse într-o Directivă a Comisiei Europene ”Produse alimentare cu destinație specială” (PARNUTS).
În tabelul de mai jos sunt prezentate câteva produse comerciale de băuturi energizante destinate sportivilor, cu ingredientele cheie:
Denumirea produsului | Ingrediente cheie |
Gatorade | Electroliți; Vitamine |
Isostar | Electroliți; Vitamine; Aminoacizi |
Lucozade Sport | Electroliți; Vitamine |
Virgin Energy | Taurină |
Red Bull | Taurină; Glocorono-lactonă |
Nesfit | Isomineral |
Josta | Guarana |
Perfect Grenade | L-carnitină |
Dextro Energy | Sirop de glucoză; Zaharoză |
Rivella – băutură răcoritoare conținând 35% zer din lapte, este originară din Elveția, unde a fost pentru prima oară produsă în 1952, iar în 1957 a fost produsă în Olanda în varianta fără zahăr, aprobată în dieta diabeticilor, unde a devenit, după Elveția, cea mai populară băutură răcoritoare dintre țările în care acest produs era exportat (Franța, Germania, Lichtenstein, Luxembourg și Belgia).
Varianta fără zahăr este o băutură hipotonă, recomandată înainte de începerea antrenamentului, varianta cu zahăr are 8 g zahăr /100 ml, fiind o băutură hipertonă, recomandată după încetarea antrenamentului sau a efortului fizic intens (Centrul de nutriție și sănătate – Regatul Țărilor de Jos)
În Olanda, din 1963, la competiția anuală de patinaj în aer liber De Elfstedentocht (circuitul trece prin 11 localități în Friesland, Rivella a fost sponsor și pe tot parcursul circuitului a fost oferită caldă patinatorilor, ca fluid de hidratare și susținător de efort (varianta cu zahăr). La -15 grade Celsius, pe un circuit de 200 km:
Bibliografie:
Costin, G.M., Balaiș, F. – Alimente destinate unui efort fizic intens (226 – 268); Alimente pentru nutriție specială. Alimentele și Sănătatea, Editura Academica, 2001
Sursa foto și imagini – Internet, Dreamstime
Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!