Mi s-au strâns multe materiale care abia așteaptă să fie publicate dar încep cu ultima creație!
Am mai spus că sunt impresionată de munca unor bloggeri, doamne și domni, care fac din activitatea aceasta un adevărat proiect lucrativ! Ce vreau să spun este că bloggingul nu este chiar un bovarism, că implică disciplină, rigoare și multă răbdare. Evident și investiții, nu mici, mai ales când blogul crește!
Revenind la subiect, am trecut razant prin tot felul de filme de pe youtube, m-am oprit la mâna cea mai curată, cu unghii scurte și îngrijite! Și cu o voce calmă! Este Beatricia și m-am minunat să găsesc că e o tânără, chiar drăguță dar și foarte talentată. Va ajunge mare!
Eu am ajustat puțin rețeta, adaptată experiențelor anterioare, a disponibilității unor ingrediente și mai ales a gustului.
Rețeta mea este următoarea:
Materii prime | UM | Cantitate |
Făină albă 000 | Kg | 0,500 |
scorțișoară | Kg | 0,005 |
condimente de turtă dulce Dr. Oetker | Kg | 0,005 |
Praf de copt Dr. Oetker | plic | 1,000 (5 g) |
unt 82% grăsime | Kg | 0,200 |
zahăr brun | Kg | 0,100 |
ouă | buc | 2,000 |
coajă de lămâie și de portocală rasă |
Kg | 0,005 |
miere de albine | Kg | 0,100 |
sare | Kg | 0,010 |
Procesul tehnologic:
- Untul la temperatura camerei se spumează cu mixerul împreună cu ouăle, zahărul brun și sarea. Se adaugă coaja de lămâie și de portocală rasă, apoi mierea de albine și se continuă amestecarea cu mixerul la viteza 1 pentru încă 2 – 3 minute.
2. Într-un castron mare se cerne făina împreună cu scorțișoara, praful de copt și condimentele de turtă dulce (de la Dr. Oetker), se formează un gol în mijloc și se toarnă compoziția de la punctul 1.
3. Se frământă până s-a încorporat toată făina. Se împachetează în folie de plastic, dându-i o formă de paralelipiped și se păstrează la rece câteva ore, de preferat de seara până dimineața.
Cantitățile date asigură o căsuță cu dimensiunile:
2 pereți: 10 x 10 cm cu două triunghiuri echilaterale cu latura de 10 cm în prelungirea pătratelor care formează pereții din față și din spate; la peretele din față decupați ușa :)!
2 pereți laterali cu ferestre decupate după imaginație: 10 x 13 cm
2 foi acoperiș: 16 x 13 cm
Un disc cu diametrul de 20 cm.
Cam așa arată tiparul, dar puteți să-l faceți exact cum vă imaginați, puteți să puneți și balcon și gard … orice.
Cantitatea rezultată ajunge și pentru căsuță și pentru două tăvi de fursecuri cu care să vă distrați cu copiii decorându-le cu toate glazurile posibile.
A doua zi am scos aluatul de la frigider și l-am lăsat circa 15 minute pe masă să poată fi tăiat.
Aluatul se taie în bare cam de 3 cm grosime și se întinde direct pe hârtia de copt, ușor pudrată cu făină. După ce am aplatizat aluatul, acoperim cu o folie de plastic și continuăm întinderea. Nu vă temeți să întindeți foaia cam de 3 – 4 mm grosime, pentru că la coacere va crește!
Așezați peste folia de plastic discul de carton și decupați cu un cuțit. Îndepărtați marginile, ridicați foaia de copt cu tot cu aluatul și așezați în tava de copt. Coaceți în cuptorul preîncălzit circa 7 minute. Dacă aveți cuptor electric cu ventilație, la 170 grade Celsius, dacă aveți cuptor electric fără ventilație la 160 grade, dacă aveți cuptor pe gaz, la medium.
Continuați la fel pentru pereți și acoperiș. Lăsați la odihnit câteva ore sau pentru a doua zi.
Asamblarea:
Fie vă cumpărați icing royale, fie îl faceți:
Icing royale | UM | Cantitate |
albuș de ou | buc | 1 |
zahăr pudră | Kg | 0,25 |
Suc de lămâie | l | 0,005 |
apă rece | l | 0,01 |
În cuva mixerului bateți albușul de ou spumă, adăugați zahărul pudră, sucul de lămâie și apa rece, cât să se obțină o pastă vâscoasă.
Pregătiți două poșuri cu două duiuri diferite, unul foarte mic și unul plat, bombonelele Skitlles pentru decor, jeleuri, marhsmallow-s…ce vă trece prin cap că e frumos și comestibil.
Asamblați întâi pe disc doi pereți, uniți cu icing. Așteptați să se întărească. Continuați cu ceilalți doi pereți. Așteptați să se întărească. Dacă aveți feon și cu aer rece, puteți să-l folosiți. Glazura se va întări mai repede.
Fetița asta, Beatricia, a lucrat pe un platou rotativ de la Ikea, ceea ce nu-i o idee rea!
Asamblați și acoperișul, lăsați să se întărească!
Lăsați să se întărească glazura că altfel se dezmembrează! Eu am pățit-o, așa că vă avertizez, aveți răbdare!
Decorați cum vă trece prin cap, după pricepere și îndemânare!
PS: Nu faceți singuri, e muncă de echipă, dar dacă n-aveți încotro, sigur găsiți soluții și pentru a treia mână, uneori a patra! 🙂
Priviți filmul de pe youtube dacă explicația mea n-a fost ințeleasă!
Încercați, e foarte atractiv și distractiv!
Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!