Rețeta asta am gustat-o la vecina noastră, tanti Valerica, care având părinții, dar și socrii, în generosul bazin legumicol al Galațiului, nu ca noi – în bazinul viticol al Vrancei -, excela în mâncăruri vegetariene cu gust. Tanti era tare pricepută în multe treburi casnice, strălucea în bucătărie dar și tricota ori croșeta. Practic era mereu cu ceva în mână de când ajungea de la serviciu și până mergea la culcare. Era prietena mamei, cu care savura din când în când în timpul săptămânii câte o cafea ori un ness frecat, și obligatoriu duminica, când tata și soțul ei mergeau pe stadion la meciul de fotbal. Tanti Valerica avea harul acela de a ”înmulți” orice, fără să altereze gustul: dintr-un pui făcea trei feluri de mâncare, dintr-o mână de paste și câteva legume făcea o tavă de budincă, ce mai, o numeam ”mână de aur”!
Când am crescut, am repetat rețeta de mai jos cu tot felul de paste, dar cea cu macaroane a rămas favorita mea.
Pentru 4 persoane:
150 g macaroane
1/2 dovlecel
1 vânătă
1 ardei Kapia
2 roșii
1 ceapă mică
2 căței de usturoi
250 g ciuperci proaspete (sau 1 conservă)
5 g sare
3 g piper măcinat
2 g oregano uscat
10 ml ulei floarea soarelui
2 ouă
100 g cașcaval ras.
1 iaurt gras tip grecesc cu 10% grăsime
Pentru tavă: 10 g unt, 1 lingură pesmet
Cum procedăm:
Macaroanele se fierb în apă clocotită cu sare. Se scurg și se lasă să se răcească, amestecându-le cât sunt calde cu ulei de floarea soarelui, pentru a nu se lipi.
Dovlecelul, vinetele, ardeiul kapia și roșiile se taie cuburi, ceapa se taie mărunt, usturoiul se taie felii, ciupercile se taie felii (sau se scurg de lichid, dacă sunt conservate). Într-o tigaie se încălzește uleiul și se adaugă legumele tăiate (fără roșii). Se condimentează cu sare, piper măcinat și usturoiul tăiat felii și se sotează. Când sunt pe jumătate moi se adaugă roșiile și se continuă sotarea încă 5 minute. Se adaugă oregano uscat. Compoziția de legume se amestecă cu macaroanele fierte.
Se adaugă oul bătut și cașcavalul ras și se răstoarnă tot amestecul într-un vas de sticlă termoizolantă uns cu unt și tapetat cu pesmet. Se introduce vasul în cuptor circa 15 minute la 1800 C. Se servește cu iaurt gras alături.
Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!