Trofalergiile sau alergiile alimentare sunt din ce în ce mai frecvente și la grupe de vârste din ce în ce mai fragede. Nu sunt mofturi și nici ipohondrii. Sunt suferințe și ele trebuie abordate în alimentație cu perseverență și responsabilitate, cu înțelegere și empatie!
Pentru că nu am crezut că voi face din site un blog culinar, iată că din 2016 devine tot mai greu să caut câte o rețetă, mai ales dacă meniul din Articole nu are subcategorii la categoria ”Rețete adunate și testate”.
Rețetarul liliputarion a crescut, e drept că-mi și place să experimentez, doar la capitolul ”conținut foto și video” am rămas debutantă, smartphone-ul fiind momentan singurul instrument cu care lucrez. E drept că am văzut că se fac programe exact pe utilizarea mai bună a camerei smartphone-ului: focalizare, luminozitate, contrast și chiar mici editări cu filtre care să scoată în evidență exact calitatea pentru care ai ales să faci o fotografie.
De Ziua națională a României am fost invitată să particip la un concurs inițiat de Asociația Română de Educație în Alergii cu tema – Românie, de ziua ta, te invit la masa mea! Eu am ales să fac un meniu și chiar dacă nu a fost din bucătăria românească tradițională, ingredientele folosite nu mai sunt de mult rarități pe piața românească, există chiar producători de cartof dulce, iar quinoa și chia sunt în magazine de cel puțin 20 de ani. Lintea, ca și năutul, ceapa, usturoiul, ardeiul gras, morcovul galben, crema de cocos – de asemenea, nu mai sunt rarități.
Pentru realizarea meniului am avut toate ingredientele deja în casă, deși nimeni nu suferă de vreo alergie ori intoleranță alimentară (despre care am scris acum mulți ani, aici) și nimeni nu e vegetarian ori vegan, dar în toți anii în care a trebuit să susțin modulul de gastrotehnie la Fitness Scandinavia a trebuit să mă adaptez spațiului, unui număr de ustensile și vase – pentru că le purtam după mine precum melcul cu casa în spinare – , pregătind în partea practică a modulului preparate culinare care să exemplifice niște tipuri de tratamente termice, diferite particularități tehnologice de preparare a unor ingrediente și care să nu miroasă, ba chiar să miroasă frumos – a noisette pentru andivele sotate, a ciocolată topită la salamul de biscuiți, a morcov sotat, a paste proaspete fierte … prin urmare am gătit doar ovo-lacto-vegetarian ori chiar vegan, în funcție de inspirația pe care o aveam și de ingredientele pe care le găseam. Zic de inspirație dar, de fapt, la fiecare modul am fost asistată de un master-trainer și era caraghios (din partea mea) să fac același meniu de fiecare dată (am și eu un blazon de apărat :D), sper deliciul lor. Singura linie păstrată a fost tipuri de tratamente termice și particularități de preparare.
Aici este filmulețul pe care l-am încărcat pe youtube și care apoi a fost preluat pe pagina asociației.
Mai jos a adăugat toate rețetele fără alergeni pe care le am dispersate pe site.
1 – https://gabrielaberechetconsulting.ro/tarta-fara-zahar-lactoza-gluten/
2 – https://gabrielaberechetconsulting.ro/cozonac-free-gluten-lactose-sugar/
3 – https://gabrielaberechetconsulting.ro/fursecuri-gluten-free-lactose-free-sugar-free/
4 – https://gabrielaberechetconsulting.ro/legume-sotate-si-quinoa/
România, La mulți ani! Rămâi gustoasă și frumoasă! Și sănătoasă!
Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!