Gabriela Berechet este una dintre cele mai cunoscute personalități ale gastronomiei românești, atât pe plan național, cât și internațional. S-a implicat activ timp de mai bine de 20 de ani în dezvoltarea industriei ca secretar general al Asociației Naționale a Bucătarilor, Cofetarilor și Turismului, ca director al Companiei de Investiții pentru Turism, manager al echipei naționale a bucătarilor pentru competiții internaționale ca Olimpiada de la Erfurt, SIRHA, Campionatul Mondial al Bucătarilor. Gabriela Berechet este trainer, jurat în competiții naționale sau internaționale, autor de lucrări de specialitate, consultant.

M-am născut la Galaţi şi am absolvit – în 1990 – Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, fosta TCPATP, din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”din Galaţi! Am lucrat şapte ani în industria alimentară, ca inginer, atât la departamentul de control tehnic de calitate, cât şi în producţie, atât la întreprinderea de stat „Mioriţa”, cât şi pentru firme private.
Debutul meu în lumea gastronomiei s-a produs în 1997, când, în urma unui concurs organizat de Institutul Naţional de Formare şi Management în Turism, şcoală a Ministerului Turismului, am fost admisă ca expert consultant la catedra Gastrotehnică. În 1999, în urma examenului de admitere la doctorat, am început călătoria pe fascinantul drum al tehnologiilor neconvenţionale şi impactul acestora asupra potenţialului nutritiv al alimentelor, sub atenta coordonare a doamnei profesor Rodica Segal, absolvind programul doctoral în 2007. Cariera la catedră s-a îmbinat armonios cu cea de colaborator al ANBCT – România (Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism), al cărei secretar general am fost (în mandatul 2006 – 2008), cu cea de colaborator la reviste de specialitate, cu cea de elaborator de standarde ocupaţionale sau de evaluator al standardelor de pregătire profesională, dar şi de autor de instrumente de evaluare a competenţelor dobândite pe altă cale decât cea formală, precum şi cu cea de manager în proiecte de dezvoltare a resurselor umane din domeniul ospitalităţii. Am – şi v-am – obosit doar enumerându-le…
Argumentele ştiinţifice pentru tehnologiilor culinare, referinţa la standardele de calitate şi recognoscibilitate ale preparatelor culinare m-au ajutat atât în calitate de membru al juriului în competiţii naţionale şi internaţionale, cât şi ca organizator al competiţiilor culinare naţionale, ori manager al echipelor româneşti la competiţiile culinare internaţionale. Medalia de bronz obţinută la Campionatul mondial al bucătarilor din Luxemburg (din 2010), cu unica echipă – din concurs – eminamente alcătuită din femei, a fost o recompensă a nenumăratelor ore de studiu, muncă şi încercări alături de coechipierele mele. Am absolvit numeroase programe de calificare, specializare şi perfecţionare, naţionale şi internaţionale. Am participat la stagii de perfecţionare organizate de Asociaţia Europeană a Şcolilor de Hotelărie şi Turism (AEHT) în Franţa şi Belgia. Am obţinut o bursă guvernamentală din partea guvernului cipriot pentru management F & B. Am luat parte la stagii guvernamentale organizate de NMCP – Olanda pentru ”Cold and Hot Kitchen” şi am avut şansa de a fi participat la numeroase competiţii internaţionale organizate sub egida World Chefs, fosta WACS (Federaţia Mondială a Asociaţiilor de Bucătari), la conferinţele şi congresele acestei organizaţii. Fiecare competenţă dobândită în formarea mea ca specialist se întoarce către cursanţii mei, bucătari şi cofetari.
În 2004 am publicat, în calitate de coautor, broşura „Pregătirea preparatelor culinare pentru pensiuni turistice şi agro-turistice”, în cadrul unui Pachet educaţional – proiect al Ministerului Turismului, în 2005 – „Manualul Directorului de Restaurant”, iar în 2006, ca unic autor, „Manualul practic al bucătarului” – material suport de gastrotehnie pentru formarea adulţilor într-un proiect al Ministerului Turismului. Cred cu tărie că meseria se învaţă – din cărţi, de la şcoală, de la profesori şi instructori – ca orice altă activitate care ajunge să devină profesie. Iar secretele ei se află!