Wynand Vogel Bokaal – Trofeul care poarta numele celui mai celebru bucatar al Olandei
Este al treilea an consecutiv cand sunt invitata la evenimentul culinar al anului din Olanda, desfasurat in Assen, loc mai cunoscut pentru circuitul de motociclism, dar reconfigurat in ultimii ani de niste inimosi care n-au ezitat sa denumeasca fostul trofeu Prince Bernard cu numele celui mai celebru bucatar al Olandei, Wynand Vogel, personalitate a artei culinare nu doar in Olanda, dar si pe alte meridiane, unde si-a etalat talentul de bucatar si de inovator al bucatariilor, de instructor si mai ales de pasionat de frumusetea incredibila a acestei profesii, extrem de frustrante, pentru care multi sunt chemati, putini sunt alesi!
De doua ori premiat cu onorantul titlu de detinatorul celui mai bun restaurant din Olanda, Wynand Vogel a inspirat pe multi dintre cei care azi au mult-ravnitele stelute Michelin, i-a motivat pe cei carora le pasa de amalgamul de cunostinte necesare in devenirea profesionala, a generat simpatii si desigur, si multe antipatii, mai ales ca inspector sef al ghidului Lekker, ghid al celor mai bune 500 de restaurante din Olanda, o varianta olandeza, sa zicem, a ghidului Michelin, unde a lucrat 12 ani.
Sa revin insa la concurs, conceput cu trei sectiuni, prima – Trofeul Wynand Vogel – in valoare de 5000 de euro, pentru profesionistii care participa la sectiunea Bucatarie rece – Arta culinara, bufet static, in care se expun fie platouri festive pentru 8 persoane, din carne/peste/fructe de mare, cu garnituri, sosuri, salata si o farfurie reprezentativa, fie meniuri inovative sau serii de patru gustari/preparate de baza / deserturi inovative, cat si la sectiunea Bucatarie calda – meniu de 3 servicii pentru 4 persoane, cu un amouse-bouche. Cele patru portii din fiecare serviciu sunt distribuite astfel: o farfurie se expune pentru public si presa, o farfurie se jurizeaza conform criteriilor de jurizare WACS, 2 farfurii se servesc in Restaurantul competitiei, in care service-ul este asigurat de un coleg.
A doua sectiune este destinat concursului A la minute, in care concurentii trebuie sa execute un meniu de trei servicii, pentru patru persoane, pe baza unei tematici impuse, tematica bazata pe o materie prima vedeta. Anul acesta vedeta a fost macroul. Legumele uitate, precum napii, gulia, salsifi, ridichea neagra, sfecla, fasolea pestrita, cartofii si varza, ingrediente traditionale ale dietei olandezilor, n-au fost omise, promovarea gastronomiei traditionale fiind spiritul care preocupa de multi ani mediul profesional olandez, si pe care cel care a dat numele sau concursului – Wynand Vogel – il apreciaza extrem de mult!
A treia sectiune este destinat perechilor de profesionisti si amatori, echipe vesele si pricepute, care pregatesc un meniu de trei servicii pentru patru persoane, si in care spiritul de echipa, entuziasmul dar si ”chimia” dintre coechipieri, sunt elemente definitorii in stabilirea castigatorilor. Din echipa de jurizare a acestei ultime sectiuni am facut si eu parte, o onoare care mi-a fost acordata de catre organizatori!
Ultimele doua sectiuni sunt animate la servire de elevi de la scolile vocationale cu profil de turism si alimentatie, tineri de 17 – 18 ani, care sunt evaluati de o echipa de profesori, de la intampinarea clientilor si pana la insotirea lor catre iesirea din restaurant.
Nu este un secret ca in fiecare an am avut favoritii mei, uneori acestia au fost si castigatorii, alteori nu, insa ceea ce a contat a fost entuziasmul cu care niste profesionisti cred inca in concursuri si mai ales in potentialul acestora a obtine recunosterea breslei.
Castigatorul absolut al trofelului Wynand Vogel Bokaal 2005, care a primit premiul de 5000 de euro impreuna cu toata admiratia – dar si invidia – breselei a fost tanarul Keng Vichianrat, sous-chef la restaurantul La Rive al hotelului Amstel din Amsterdam!
Experienta traita anul acesta a fost, ca si in ceilalti ani, una frumoasa si memorabila!
Ramane in continuare regretul ca n-am putut continua traditia concursului Bucatarul de Aur al Bucurestiului, concurs in care gastronomia romaneasca traditionala in stil modern a stralucit timp de 4 ani!
Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!