Nu de putine ori mi s-a intamplat sa fiu servita prost sau mancarea pe care am comandat-o sa nu se ridice nici pe departe la inaltimea asteptarilor! Ce cumparam? Asteptari?
Din multele mele experiente de client, fie ca este vorba de magazin, hotel, agentie de turism sau restaurant, am avut ocazia sa intalnesc atat profesionisti cat si ageamii! Oameni care muncesc pentru ca au vocatia muncii prestate si oameni care vin la munca doar pentru salarii.
Evident, dihotomia vine nu doar din calitatea exceptionala a materialului uman cu care se confrunta prestatorii de servicii, oricare ar fi acestia, ci si din asteptarile diferite ale clientilor!
Sunt un client dificil! Recunosc! Motivul este ca niciodata, dar niciodata nu negociez pretul! Mi se pare ca prestatorii au justificarile lor pentru care pun un pret produselor sau serviciilor pe care le comercializeaza, iar daca este vorba de vreun brand, exista mult know-how in spate, care, din punctul meu de vedere trebuie platit!
In aceste circumstante, mi se pare corect sa fiu un client dificil! Pentru ca nu cer imposibilul, ci doar respectul pentru banii – pe care ii castig foarte greu – si sunt dispusa sa-i cheltui ca sa achiztionez produsul sau serviciul respectiv! De cele mai multe ori, protestez! Nu fara simtul umorului sau fara bun-simt! Mereu, corecta! Cu toate acestea, de foarte putine ori am avut parte de vreun tratament compensatoriu! Uneori chiar de la cine ma asteptam mai putin!
Si toturi, dragi prestatori, ganditi-va ca alegerea unui tratament compensatoriu fata de un client nemultumit este o arta! Nu-i dam clientului vin spumant rasuflat si duuuulce ca mierea, doar ca sa-i inchidem gura! Un simplu „va rugam sa ne scuzati, vom avea grija sa reparam eroarea!” este suficient!
Mi-ar fi mult mai usor sa trec peste reclamatie in fata unui „ma iertati”, decat sa fiu in continuare umilita cu un „din partea casei” rasuflat! Nici macar nu beau, pentru ca sunt mereu cu masina!
Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!