N-am făcut tortul ăsta de foarte mulți ani! Cred că 40! Era prea simplu și i-am trimis rapid foaia cu rețeta la fundul sertarului unde ținea mama colecția ei de rețete adunate și de cărți de bucate!
Realitatea este că era cel mai simplu desert, mai ales că foloseam șarlota de cacao care se amesteca cu lapte și se fierbea până se îngroșa. Mai adăugam esența de rom și untul (dacă aveam). Lăsam să se răcească, după care așezam biscuiții în forma de tablă în care făceam și alte prăjituri și asamblam strat după strat alternând biscuiții populari cu crema șarlotă.
Asta era varianta cea mai scurtă și mai rapidă! Sigur, eu am scurtat-o și mai mult, pentru că nu aveam mixer ca să spumez untul cu niște zahăr pudră și să dau cremei o structură mai afânată.
Pentru că există două metode, putând folosi și produsele convenience, am să le dau pe ambele:
Tort de biscuiți 1 – cu Crema șarlotă de ciocolată și rom de la Dr. Oetker
Ingrediente: 1 plic / cutie Crema Dr. Oetker cu ciocolată și rom, 500 ml lapte, 240 g biscuiți populari (Petit Beurre, dacă asta găsiți), 100 unt, 1 fiolă mică esență de rom dr. Oetker.
Tehnica de preparare: pudra de cremă se toarnă peste laptele rece, se amestecă cu mixerul de mână circa 3 minute la viteza 1 și apoi circa 3 minute la viteză maximă. Se adaugă untul la temperatura camerei și suplimentul de esență de rom. Se lasă la frigider să se întărească, circa o oră.
Pe o planșetă acoperită cu folie de plastic alimentar se aranjează biscuiții, alternându-i cu crema, cinci straturi biscuiți, 5 straturi cremă. Ultimul strat este cremă. Se acoperă cu folie, apoi se lasă la frigider câteva ore pentru a face crema priză cu biscuiții. Nu este nevoie să înmuiați biscuiții pentru că este suficientă umiditate în cremă pentru a permite frăgezirea lor!
Tort de biscuiți 2
Ingrediente: 240 g biscuiți (populari, Petit beurre), 100 ml lapte rece, 200 ml smântână pentru frișcă 32% grăsime, 1 ciocolată Lindt cu 90% cacao, 1 flacon esență rom Dr. Oetker, 50 g unt, 50 g zahăr pudră.
Fructe bace proaspete / congelate: zmeură, căpșuni – opțional
Tehnica de preparare:
Smântâna pentru frișcă se încălzește (nu se fierbe) împreună cu ciocolata ruptă bucăți, amestecând ușor, până când se omogenizează, fără să fiarbă. Se lasă să se răcească. Untul la temperatura camerei se amestecă cu zahărul pudră, cu mixerul. Se adaugă peste amestecul de frișcă și ciocolată, răcit, și se augmentează aroma cu o fiolă de esență de rom Dr. Oetker.
Biscuiții se aranjează pe o planșetă protejată cu folie de prospețime (folie de plastic alimentar), fiind înainte înmuiați (pe rând) unul câte unul în lapte. Se pot aranja în linie sau se poate da o formă dreptunghiulară tortului, în funcție de dimensiunea spațiului de depozitare din frigider.
Ultimul strat trebuie să fie de cremă! Se aranjează deasupra fructele bace (zmeură, căpșuni) congelate sau proaspete și se lasă la frigider o oră pentru fixarea cremei de biscuiți!
Este nemaipomenit de gustos, însă la temperatura camerei este operă de artă, așa că dacă vreți să-l serviți oaspeților, scoateți-l din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte!
Nu știu cum sunt alții, dar mie nu-mi plac deserturile dulci-dulci! Dar dulci-amare sau dulci-acre sunt slăbiciunea mea! Desigur, e o chestiune de gust, dar e și o recomandare nutrițională! Catechinele din ciocolata neagră sunt antioxidanți eficienți așa că un aport zilnic de asemenea fito-nutrienți sporește activitatea anti-radicali liberi la nivel celular! Între plăcere și durere aleg desertul dulce-amar!
Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!
Un comentariu