Preambul: ne e poftă de ceva dulce
În sistemul endocrin există doi hormoni: leptina este responsabilă cu starea se sațietate și grelina cu starea de foame. Acești doi hormoni comunică direct cu creierul și îi transmite semnale în funcție de nivelul în care se află în organism.
Există trucuri prin care un desert poate intra și în meniul unei persoane cu restricții alimentare!
Diabeticii, am observat, dezvoltă un apetit crescut pentru dulce! Contrar ideilor preconcepute, diabetul zaharat nu apare pentru că ai mâncat mult zahăr când erai mic!
Zahărul nu este bun în exces și, ca orice aliment, diferența între ”uz” și ”abuz” a transformat acest aliment în otravă!
Am cunoscut câțiva diabetici cronici la viața mea, care săreau peste gustare și fel de bază ca să se înfrupte cu desert! Cu prețul înjectării unei cantități mai mari de insulină!
Ieri am încercat o rețetă, fără să-mi propun să inventez eu roata! Există cofetării care oferă și produse pentru diabetici, așa cum sunt și cele care produc dulciuri fără gluten ori fără lactoză.
Rețeta mea de ”Tartă fără zahăr, lactoză, gluten…dar cu ou și căpșune”
4 tarte cu diametrul de 10 cm
Pentru cojile de tartă:
100 g făină de mei, 35 g margarină Rama pentru prăjituri, 4 g Stevia Canderel, 2 g bicarbonat de sodiu, 2 g sare fină, 1/2 ou, 50 ml apă rece, 2 ml suc de lămâie, 2 g coajă rasă de lămâie.
Aici sunt ingredientele majore pe care le-am folosit:
Făina de mei:
Stevia Canderel:
Lapte fără lactoză:
Margarina Rama pentru patiserie și Crema Chantilly
Pentru crema de vanilie:
150 ml lapte fără lactoză (Campina), 10 g amidon,1/2 ou, 5 g Stevia Canderel, 1/2 baton de vanilie
Pentru decor:
100 g căpșune
100 g crema Chantilly
Pregătirea cojilor de tarte:
Într-un castron se amestecă ingredientele lichide (oul, bătut, pentru a putea fi divizat în două jumătăți, se înțelege, apa rece) cu sarea, bicarbonatul de sodiu stins cu suc de lămâie, coaja rasă de lămâie și Stevia Canderel. Echivalentul de îndulcire este de 0,5 g Stevia pentru 5 g zahăr. Rețeta clasică prevedea 40 g zahăr pentru 4 tarte, deci în noua rețetă am folosit 4 g Stevia!
Tot amestecul se toarnă peste făina de mei, amestecând cu o spatulă de lemn. Către sfârșit se adaugă margarina tăiată în cuburi, amestecând până când se obține un aluat destul de moale, care poate fi modelat cu ușurință în formele de tarte fără a fi nevoie să fie unse cu altă grăsime!
Se așază tartele pe grătarul cuptorului și se coc la 160 grade Celsius timp de 10 minute, în cuptorul preîncălzit!
Se scot formele pe o planșetă, apoi apăsând simultan marginile opuse ale formei de minitarte, se scot cojile de tarte din formă. Pentru că aluatul are o consistență destul de moale atunci când este modelat în formă, se va folosi ca alveolă de umplere cu crema de vanilie partea tartei care a stat în contact cu forma. Se lasă să se răcească.
Eu am folosit aceste forme de tarte;
Pregătirea cremei:
Laptele se fierbe cu 5 g Stevia Canderel și 1/2 baton de vanilie, care se scoate când laptele a ajuns la punctul de fierbere. Se adaugă amidonul dizolvat în puțină apă rece și se amestecă cu un tel, pe plită, până se îngroașă. Se adaugă cealaltă jumătate de ou, amestecând continuu cu telul, ca să nu se precipite albușul. Se răcește.
Crema Chantilly este smântână vegetală lichidă, bătută cu 4 g Stevia Canderel.
Asamblare:
Cojile de tarte se umplu cu crema de vanilie, se montează crema Chantilly cu un poș cu șpriț, sub forma unui inel, în mijloc se aranjează feliile de căpșune.
Așa arată tarta mea:
Mie mi s-a părut suficient de dulce, dar dacă vi se pare că mai trebuie, puteți să suplimentați cu 1 g Stevia Canderel la Crema Chantilly (e singura care nu suportă tratament termic, deci nu trebuie să refaceți rețeta dacă gradul de dulce nu este pe placul vostru!).
Nu sunt blogger culinar, n-am fotografii ale fazelor procesului, doar a produsului finit, și aia puțin mișcată!
Este un proiect culinar, ca să-l numesc așa, ca să validez o rețetă!
QED
Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!