Tarte Bourdaloue (cu pere și frangipane)
Dacă ați ratat taraba cu mărțișoare, n-ați găsit loc de parcare lângă chioșcul cu flori sau pur și simplu vreți să vă impresionați partenera, vă ofer o rețetă de mărțișor dulce, care se face una-două, dacă aveți ingredientele, desigur!
Când ajunge doamna de la petrecere ori de la muncă, că cine mai sărbătorește acum 1 martie – doar comuniștii -, va fi sigur plăcut impresionată!
Râdem – glumim, rețeta asta este chiar un semn de primăvară, pentru că se pregătește repede și lasă timp pentru privit pe fereastră la mugurii copacilor, care se zbat în durerile facerii!
Blat de aluat fraged (pâte sucreé): 200 g făină, 1/2 lgt. praf de copt, 1/2 lgt. sare, 100 g unt, 50 g zahăr, 1 ou, 2 lg. apă rece
Untul cu zahărul, oul (bătut, cât să se împrietenească albușul cu gălbenușul) și apa se frământă pe blatul de lucru, se cerne peste amestec făina cu sarea și praful de copt și se frământă.
Se împachetează în folie de plastic alimentar și se introduce în frigider.
Crema frangipane: 100 g făină de migdale, 80 g unt moale, 100 g zahăr cristal, 30 g făină albă, coaja rasă de la o lămâie, un praf de sare, 2 ouă
În bolul mixerului adăugați toate ingredientele, amestecați cu viteză mică la început și apoi cu viteză mai mare, circa 5 minute în total, cu cele două teluri pară ale mixerului
Umplutura și glasajul: 3 pere Conference, 20 g fulgi de migdale, 20 g dulceață de caise
Perele se curăță de coajă, se taie în două jumătăți în lung, se scot căsuțele seminale și apoi se taie în bucăți de circa 5 mm grosime, perpendicular pe ax.
Se unge cu puțin unt topit o formă de tartă cu diametrul de 24 cm, folosind o pensulă. Se întinde aluatul cu grijă, într-o foaie de circa 5 mm grosime, apoi se ridică pe ruloul de întins și se așază pe formă, îmbrăcând complet interiorul (foncer). Marginile se îndepărtează presând marginile cu ruloul sau folosind un cuțit, cu partea opusă tăișului.
Se toarnă crema frangipane, se așază perele preluate cu latul cuțitului cu vârful către centrul formei și baza către marginea formei, așa încât să încapă toate cele șase jumătăți.
Golurile dintre pere se presară cu fulgi de migdale.
Se coace tarta la 170 grade Celsius timp de 45 de minute.
După ce s-a scos din cuptor, se ung perele cu dulceața de caise încălzită și strecurată, astfel încât să pară un jeleu.
Se servește rece, cu frișcă bătută sau înghețată de vanilie!
Recunosc că produsul meu n-a rezistat până la poză, pentru că au venit niște oaspeți pe nepusă masă! Era imposibil să le spun: stați așa, nu dați năvală, ăst-d-aci e mort de-aseară! și să le iau elanul apetitului și furculițele din mână! Noroc că am găsit ceva identic cu produsul meu pe Google…că văd că se poartă! Restaurantele de la bolggeri, bloggeri între ei…bucătarii între ei, cofetarii între ei … o lume de ‘oți, cum zicea bunica!
Nu vă las valorile nutriționale, că s-ar putea să se supere! Le adaug după sărbătorile astea celebrând încheierea triadei costisitoare (Valentine ori Dragobete – 1 martie – 8 martie)…ca justificare pentru noile achiziții vestimentare sau noul abonament la sală!
Doar să-i spuneți că are gluten, ou, lactoză, migdale și evident, zahăr, care nu e alergen, dar e cauza principală a îngrășării, cariilor dentare și a altor maladii asociate unui consum ridicat!
Azi e permisă o extravaganță culinară! Și mai este o extravaganță pe 8 Martie, după care post!
1 martie fericit!
Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!