La invitatia Confederatiei Nationale a Traiteur-ilor si Charcutier-ilor (CNTC) din Franta, o echipa de profesionisti romani formata din Ion Toma – chef, Gabriela Pascaru – cofetar, Niculae Nejloveanu – juriu si Gabriela Berechet – antrenor, a participat in perioada 25-26 ianuarie la cea de a treia editie a cupei internationale de catering.
Cele 11 echipe, reprezentand Belgia, Brazilia, Cehia, Coasta de Fildes, Italia, Franta, Luxembourg, Mexic, Romania, Spania si Ucraina inscrise in concurs au deschis seria competitiilor gastronomice din Arena Paul Bocuse, cateringul fiind urmat de cupa mondiala a cofetarilor, cupa mondiala a chocolatierilor si mult asteptatul trofeu Bocuse d’Or!
Timp de doua zile, concurentii au pregatit, conditionat, transportat, finisat pentru degustare si pentru prezentarea pe bufet un meniu din 5 servicii pentru 20 de persoane, debutand cu amouse-bouche din biban de mare, continuand cu preparat din rata si foie-gras, pastrav cu mousse de Saint Jacques in crusta si sos Choron a la Paul Bocuse, 3 preparate diferite din porc si incheind cu tarta cu ciocolata, ceai Matcha si fructe exotice!
11 echipe, 11 maniere inovative de preparare si prezentare, zeci de tehnici culinare, sute de arome!
Ocupantii podiumului, Spania, Franta si Luxembourg, au reusit sa impresioneze juriul cu ingeniozitatea abordarii meniului, gustul rafinat si prezentarea bufetului.
Pe locul 4, alaturi de Italia, Belgia si Cehia, echipa Ion Toma si Gabriela Pascaru au delectat juriul cu savoarea bibanului de mare marinat in trei sosuri, gustul rafinat al pieptului de rata umplut cu mousse de foie-gras in duet cu terina de foie-gras si pipote de rata in mantie de jambon Serrano, ingeniozitatea preparatului din pastrav posat in court-bouillon, in mantie de milefeuille de spanac si mousse de Saint Jacques, cu sos Choron, cu gustul impecabil al celor trei preparatii din porc – carnat cu cimbru si busuoic, pe cruton de mamaliga cu jumari de rata si verdeturi, muschiulet de porc umplut si piept de porc marinat, gatit la temperatura joasa, cu sorici crocant si sos brun cu Porto…de rafinamentul tartei de ciocolata cu ceai Matcha, parfait de fructe exotice si sos tofifee!
Dincolo de performanta echipei romanesti, trebuie spus ca in Romania premiile la competitiile gastronomice internationale se datoreaza aproape exclusiv pasiunii pentru profesie si performanta, spiritului autodidact si investitiei personale in traininguri in strainatate, ustensile, materii prime, reviste de specialitate!
Atata timp cat abordarea teorie-practica in scolile cu profil turism si alimentatie este separatia si nu dihotomia, atata timp cat industria nu va investi in formare profesionala, in formare continua, in sustinerea competitiilor gastronomice interne si internationale…premiile echipelor romanesti vor fi exceptia care confirma regula!
Multumiri Unilever Food Solution Romania pentru implicarea deosebita in sustinerea logistica a echipei!
Dr. ing. Gabriela Berechet
Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!