Vin sărbătorile și promisiunea de a livra niște rețete de cozonac trebuie ținută! De preferat înainte de fericitul eveniment al Nașterii Domnului nostru, Isus!
Cozonac cu stafide și miez de migdale
Ingrediente: 300 g făină, 3 ouă, 50 g unt, 50 g untură de porc, 200 ml lapte, 1/2 plic drojdie uscată, 5 ml esență rom, 3 g sare, 3 g coajă de lămâie și de portocală rasă și macerată în esență de rom, 75 g zahăr (am eu o problemă), 10 g zahăr vanilat, 100 g pastă de migdale, 100 g stafide, zahăr pudră.
Aveți nevoie de: 1 mixer, 1 castron mare pentru frământat, 1 vas de inox sau tablă emailată, 2-3 castronele mici, linguriță, formă de cozonac, aragaz, cuptor, hârtie pergament, pensulă de spoit cozonacul
Preparare:
Rețeta este mai domnească, folosește ca grăsime unt și untură de porc (de care mi-am reamintit, pentru ca așa făcea tanti Valerica, vecina noastră de la etajul 2, din blocul copilăriei mele din Galați), dar mult mai rapidă ca precedenta:
Făina cernută în castronul de frământat se amestecă cu sarea și drojdia uscată și se acoperă cu un șervet.
Untul se împarte în două jumătăți: jumătate se topește cu untura, jumătate se păstrează pentru frământare.
Ouăle se separă și două gălbenușuri se spumează cu zahărul și zahărul vanilat. Se adaugă coaja de citrice rasă și esența de rom. Laptele se încălzește și se toarnă peste gălbenușurile spumate cu zahărul (păstrați o lingură pentru cel de-al treilea gălbenuș, pentru spoit).
În castronul cu făină se face un mic gol în mijlocul făinii, unde se adaugă amestecul de ouă cu lapte și se frământă până se încorporează toată făina! Nu durează mult, că nu sunt decât 300 de grame! Se adaugă grăsimea topită (mai păstrați cam o lingură pentru modelat), împachetând și pliind aluatul. Când toată grăsimea topită s-a încorporat se răstoarnă aluatul pe planșeta de lucru și se frământă cu restul de unt la temperatura camerei. După ce tot untul s-a încorporat se așază aluatul în castron și se acoperă cu folie de plastic alimentar, în contact cu aluatul. Se lasă la frământat circa 1 oră.
Porniți cuptorul și fixați-l la 170 grade Celsius.
Pregătiți umplutura:
Într-un castron pastificați cu mâna pasta de migdale (ea e tare) cu puțin din albușul colectat, astfel încât să se facă o pastă.
Stafidele le opăriți și le scurgeți.
Forma de cozonac se tapetează cu foaie de pergament sau se unge cu puțin unt și se tapetează cu făină.
Formarea cozonacului:
E simplu: aluatul se întinde ca o foaie, aplatizând cu palmele pe planșeta de lucru cu grăsimea topită, se așază pe mijloc fitilul de pastă de migdale, presărați stafidele și închideți prin rulare cozonacul.
Acoperiți cu folie de plastic și lăsați să mai dospească în formă!
Ungeți cu un gălbenuș de ou bătut cu lapte de cafea și țineți la cuptor circa 35 minute.
Verificați coacerea cu o scobitoare, apoi scoateți cozonacul din formă pe un grătar, înclinat, pentru a favoriza evaporarea pe o suprafață mai mare de contact cu aerul. Lăsați să se răcească, pudrați cu zahăr farin și…poftă bună!
Câteva imagini:
Câteva informații nutriționale:
Caracteristici | per 100 g | % CZR* | |
Valoare energetică | kcal | 249 | 12 |
kJ | 1045 | ||
Lipide, din care: | g | 12,6 | 18 |
* a.g. saturați | g | 5,4 | 27 |
Carbohidrați, din care: | g | 55,2 | 21 |
* zahăr adăugat | g | 25,6 | 28 |
* fibre | g | 2,9 | 0 |
Proteine | g | 8,3 | 17 |
Sare | g | 0,8 | 13 |
*CZR = consum zilnic de referință, raportat la 2000 kcal/8400 kJ
Puteți înlocui pasta de migdale cu 100 g nucă de cocos, la care adăugați și 5 g cacao Van Houten, 20 g zahăr pudră și albușurile colectate (nu toate, amestecul trebuie să se întindă, nu să curgă). Valorile nutriționale nu vor avea de suferit major.
Dacă după probă cozonacul e pe gustul vostru, calculați folosind regula de trei-simplu ingredientele pentru 1 kg de făină!
🙂
Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!