Ce nu se știe despre competițiile internaționale de înaltă performanță – Olimpiada și Campionatul mondial al bucătarilor – este faptul că acestea sunt dedicate performaței înalte în arta care face fericiți toți muritorii: arta culinară! Înalta performanță. Acesta este subiectul! Atât la olimpiadă cât și la Campionatul mondial, fiecare țară (adică asociație națională recunoscută la nivel internațional – în cazul nostru Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism – România) poate să înscrie o echipă sau mai multe, la una sau mai multe categorii competiționale, după cum urmează: – echipă națională – care trebuie să participe la două clase obligatorii: bufet artistic – rece – non-edibil, cu excepția petit-four (prăjituri, fursecuri, produse de bombonerie sau ciocolaterie miniaturizate, cu greutate maximă de 20 g), și Restaurantul națiunilor – care constă în pregătirea în bucătăriile competiționale a unui meniu din trei servicii (amuse-ul nu e inclus, nu se punctează): o gustare, un preparat de bază și un desert. Meniul trebuie să fie pregătit și vândut pentru 110 de persoane. Meniul echipei naționale se trimite cu cel puțin zece luni înaintea demarării competiției, pentru promovare și vânzare a biletelor on-line. Meniul pregătit nu trebuie să depășească 10 euro, care se decontează de către organizatori. Niciodată, însă, un meniu de olimpiadă nu costă doar 10 euro, diferența fiind suportată din bugetul echipei naționale. Ponderea punctajelor pe cele două secțiuni – artă culinară și cofetărie este 60:40 din totalul de 100 de puncte. Bugetul pentru o echipă națională este de aproximativ 60.000 de euro! – echipă de juniori – spre deosebire de edițiile precedente, anul acesta bucătarii juniori (cu vârsta sub 25 de ani la 31 august a anului în care se desfășoară competiția), au pregătit un bufet edibil – preparatele de pe bufet (gustare, preparat de bază și desert) fiind pregătite și servite pentru 60 de persoane. Bugetul pentru echipa de juniori este de aproximativ 20.000 de euro. – echipa de community catering – brigadă de bucătari care trebuie să gătească și să servească mâncare la dejun, pentru 150 de persoane. Bugetul pentru o echipă de community catering este de aproximativ 20.000 de euro. – echipa militară – brigadă de bucătari care trebuie să gătească pentru 150 de persoane în condiții de cazarmă, în bucătării de campanie, un meniu de două servicii. Bugetul aproximativ este de 20.000 de euro. – echipa regională – echipă care poate fi chiar echipa națională, care alege să participe doar la secțiunea Bufet Artă culinară, și care ia numele de ”echipă regională Slovenia” (de exemplu), sau echipa unei comunități, a unei asociații, a unui grup de bucătari și cofetari care împărtășesc aceleași idealuri. Câștigător over all, este echipa care totalizează cele mai multe puncte la categoria pentru care concurează, și nu poate fi decât o echipă națională. Nu se cumulează punctajele de la diferite clase pentru participanții unei țări pentru a se face o ierarhizare, pentru că nu e relevant! Punctajele de la bufetul rece au fost de anul acesta separate pentru secțiunea artă culinară și cofetărie. Media aritmetică a punctajelor celor două secțiuni dau un alt punctaj care poziționează echipa la una din categoriile aur, argint, bronz și diplomă! Aceste punctaje sunt 100 – 90 puncte – aur, 89 – 80 – argint, 79 – 70 – bronz, 69 – 60 – diplomă (mențiune). Pentru bufet rece, criteriile de jurizare sunt: Prezentare-inovație – 25 p Compoziție – 25 p Pregătire profesională corectă – 25 p Modul de aranjare pentru servire servire – 25 p Total 100 p. Fiecare membru al echipei de jurizare acordă un punctaj pe fiecare criteriu, conform pregătirii și experienței sale. Între punctaje, însă, nu trebuie să fie diferențe mai mari de 5 puncte, iar dacă există, se reia procesul de jurizare. Echipele trebuie să fie prezente la pavilionul expozițional la ora 4.30 și încep să monteze bufetul artistic, cu tot decorul aferent și cu preparatele fiecărei categorii, etichetele și cardurile de jurizare. Totul doar în 8 oameni, până la ora 7.00, când trebuie să părăsească pavilionul! Fiecare clasă se plătește la înscriere, inclusiv cu un depozit garanție, care se recuperează după ziua competițională! (cam 6 – 12 luni stau în banca Germaniei câte 800 – 1000 de euro de euro de echipă). Un buget aproximativ al unei echipe regionale formată din 5 membri plus 3 ajutoare este de aproximativ 30.000 de euro! Spre deosebire de sport, unde lucrurile sunt mai bine organizate, sau cel puțin așa le vedem din afara cercului lor, în competițiile culinare nu există un organism de reprezentare, nu există un Minister al alimentației (după modelul Ministerului sportului), nu avem un Comitet Olimpic Culinar, nu avem un program competițional național, nu avem un Centru de pregătire, nu avem Școala de antrenori, nu avem Școala de arbitri (juriu) …adică, nu avem nimic din ce are sportul și, dacă vă uitați bine, cu un lot mult mai mic (30 de persoane), am venit cu medalii mai multe de la Olimpiada bucătarilor :)! Nu apare explicit numele României, dar noi știm cine e fiecare echipă, fiecare concurent individual! Noi am avut tricolorul tivit pe inimă, și pe tunica de bucătar! Cui i-ar folosi o ierahizare??? Credeți că bucătarii greci, care s-au văzut pe ultimul loc în lista asta a națiunilor, s-au simțit bine?
Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!