Îi spuneam ”mama Flori” pentru că Simona îi spunea mamei mele ”mama Geta”!
Mama Flori era mama Simonei, prietena mea cea mai bună din liceu! Era bucureșteancă, ajunsă pe plaiurile dunărene după ce s-a căsătorit cu domnul Șerban care absolvise ASE-ul la București, unde se și cunoscuseră!
Vorbesc despre ea la trecut, Dumnezeu s-o odihnească!
Oricum, mama Flori a trăit o viață foarte frumoasă și foarte activă și a fost printre primele femei cu mașină și permis auto pe care am cunoscut-o, era tonică și cu un foarte dezvoltat simț al umorului! Și acum îmi sună în urechi râsul ei!
Am mâncat odată la Simona această musaca și mi-a plăcut atât de mult încât am scris rețeta EI, deși aveam acasă și cartea de bucate a Sandei Marin, și a Didei Balmez și a Silviei Jurcovan. Într-un fel, fiecare gospodină pune și altceva decât în rețeta clasică, iar acel ”altceva” mi-a plăcut mie la rețeta mamei Flori.
Musacaua se poate face cu vinete, cartofi, vinete și cartofi…cum ne place mai mult. Eu le-am testat pe toate și m-am felicitat de fiecare dată de reușită!
Musacaua de cartofi se poate face cu: cartofi tăiați rondele și prăjiți în ulei încins, cu piure de cartofi, cu cartofi fierți / copți în coajă și apoi tăiați rondele … totul este raportat la gust, disponibilitatea de materii prime, aspectele dietetice.
Deși mulți condamnă combinarea cartofului cu carnea, o ieșire din peisajul plin de interdicții cu această musaca e o binecuvântare pentru papilele gustative și o desfătare pentru stomac!
Pentru 8 porții aveți nevoie de: 0,750 carne de vacă (carne cuburi), 1 kg cartofi, 0,400 g roșii, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel verde, 1 ardei gras, 2 căței de usturoi, 0,200 l ulei de floarea soarelui, sare, piper măcinat – după gust, cimbru uscat – 1 linguriță rasă, 2 ouă.
Pentru gratinat aveți nevoie de 0,100 kg smântână fermentată, 0,050 kg cașcaval ras, 1 ou, 1 praf de sare.
Cum procedăm:
Cartofii se spală, se curăță de coajă și se taie felii. Într-o tigaie se încălzește uleiul și se rumenesc ușor feliile de cartofi, scoțându-i, când sunt gata, pe o hârtie absorbantă.
Carnea de vacă se mărunțește la mașina de tocat prin sita cu ochiuri mici. Ceapa se curăță, se spală și se taie mărunt. Într-o cratiță se înăbușă ceapa, când a devenit sticloasă se adaugă carnea de vacă tocată, amestecând să se desfacă și să nu facă ”ghemuri”. Când s-a albit carnea se adaugă ardeiul gras curățat de cotor și semințe și tăiat mărunt, usturoiul tocat mărunt, se toarnă circa 400 ml (o cană) apă fiartă, apoi sare, piper, cimbru și se amestecă. Se fierbe circa 20 de minute, cu vasul descoperit ca să se evapore apa, apoi se lasă să se răcească. Când amestecul s-a răcit se adaugă verdeața tocată mărunt și ouăle bătute.
Într-un vas de sticlă termorezistentă se așază primul strat de rondele de cartofi prăjite în ulei, inclusiv pe pereții vasului, apoi un strat de amestec de carne, din nou un strat de rondele de cartofi, iarăși un strat de amestec de carne, ultimul strat de rondele de cartofi.
Roșiile se spală și se crestează la vârf, se opăresc în apă clocotită, se scot în apă rece cu gheață și se curăță de pieliță. Se taie rondele cu care se acoperă toată forma de musaca. Se introduce vasul la cuptor încălzit la 150 – 160 grade Celsius (flacără potrivită) și se lasă musacaua la copt circa 30 de minute.
Între timp se pregătește un amestec din smântână fermentată, cașcaval ras și ou, care se va turna peste musaca după ce au trecut cele 30 de minute, lăsând să se gratineze la 180 – 200 grade Celsius (flacără mare) pentru 10 minute.
Se lasă musacaua să se odihnească circa 30 de minute, apoi se porționează pe farfurii, Se poate decora cu verdeață tocată și se poate servi cu smântână fermentată.
Nu-i așa că dintr-o mână de carne tocată reușeau, cumva, mamele noastre, s-o ”înmulțească” și să facă o mâncare sățioasă pentru două zile?

Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!