Povestea a început bine și cu perspective de succes.
Așadar am pregătit materiile prime, am cântărit tot, până la ingredientul final, făina de migdale, când micuțul cântar de bucătărie n-a mai vrut: mise-en-place întrerupt! De fapt n-a mai vrut bateria și cum nu aveam una de rezervă (altă greșeală de mise-en-place), am măsurat făina de migdale cu lingura, ceea ce nu era în rețetă, acolo era clar ”g”!
Așadar, aveam opțiunea să umplu cu crema de fragi niște biscuiți petit-beurre ori să merg mai departe cu rețeta de macarons, cu Dumnezeu în gând, că poate nu ratez!
Am mers mai departe, am eu o vorbă, ca ”soldatul sovietic”! În fond, aveam 50% șansă să reușesc, nu 50% șansa să stric produsul! Sunt o optimistă și nimic nu mă schimbă!
Desigur că fursecul acela delicat, cu picioruș, n-a vrut să iasă, a ieșit ce-a vrut el: un fursec cu făină de migdale, pe care l-am umplut cu acea cremă și care a fost delicios!
Nu-l consider un eșec, dar nici macarons nu-i!
Așadar, pentru că mi-a plăcut gustul, las rețeta aici:
Materii prime | UM | Cantitate |
Albuș | kg | 0,075 |
zahăr alb tos | kg | 0,15 |
sare | kg | 0,005 |
suc de lămâie | l | 0,025 |
Făină de migdale | linguri | 6 |
Mascarpone | kg | 0,075 |
smântână pentru frișcă 35% | kg | 0,075 |
zahăr alb tos | kg | 0,025 |
zmeură congelată | kg | 0,125 |
Cum procedăm:
1 – Albușul se bate la mixer cu sarea, când face creste se adaugă zahărul alb tos, în ploaie;
2 – Se pregătește cuptorul la 130 grade Celsius și o tavă cu foaie de copt pe care desenați conturul discurilor în care veți turna compoziția;
3 – Se adaugă peste bezeaua care este deja fermă și lucioasă, după circa 8 minute de amestecat cu mixerul la viteză mare sucul de lămâie, se mai amestecă un minut, apoi se scot paletele mixerului iar făina de migdale se amestecă cu o spatulă în bezea, cu mișcări ușoare, de jos în sus, până se încorporează toată făina de migdale;
4 – Se încarcă poșul cu pasta obținută și se toarnă in discurile desenate pe foaia de copt; după ce s-a turnat toată compoziția, se ”trântește” tava pe blatul pe care ați aranjat un prosop de bucătărie, pentru a ”aranja” compoziția;
5 – se coace la 130 grade Celsius circa 90 de minute; sunt gata atunci când se desprind singure de pe hârtie, ori cu un mic ajutor cu spatula cu cot;
6 – se pasează zmeura congelată (decongelată) cu zahărul, se amestecă la mixer cu Mascarpone și smântâna pentru frișcă circa 3 minute, la viteza mică; se păstrează la frigider până sunt gata răcite fursecurile de bezea cu făină de migdale (că nu le pot numi macarons);
7 – se dozează crema cu un poș cu șpriț, se închide fursecul; se lasă circa 1 oră să se hidrateze fursecul, se mănâncă.
Se face o oră de fitness cu peste 50% cardio întru remușcare! A fost delicios, nu mai fac, pentru că e bun și îngrașă!
Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!