Articolul are aplicabilitate atât în lumea microscopică cât și în cea macroscopică!
Inter-relațiile care pot apare în condiții naturale între micoorganismele (organismele) care trăiesc în același mediu sunt foarte complexe.
Calitatea produselor finite (societate) și conservabilitatea lor (stabilitate) este dependentă de corelații care se stabilesc între toate microorganismele (organismele) existente la un moment dat pe ”sursa” (aliment, forța de muncă) care le asigură necesitățile lor nutritive,
Dintre relațiile ce se pot stabili între diferite grupe de microorganisme (organisme), mai importante sunt următoarele:
- neutralismul – corespunde unor relații de indiferență între două sau mai multe specii atunci când acestea se deosebesc mult prin exigențele nutritive. Foarte puține specii sunt strict neutrale, de obicei se formează asocieri care au caracter temporar sau accidental, reacționând unele față de altele în mod favorabil și sinergetic, ori dimpotrivă, antagonic;
- mutualismul (simbiotica) – care reprezintă un tip de relație care permite dezvoltarea simultană pe un substrat comun a unor specii diferite, care exercită una asupra alteia o influență bilaterală favorabilă. Este exemplul clasic al maielelor din panificație sau a culturilor de la produsele lactate acide (kefir);
- comensalismul (metabioza) – care este caracterizată prin creșterea împreună a două sau mai multe specii de microorganisme aflate într-o relație în care una profită de asociere iar cealaltă, în aparență, nici nu profită dar nici nu este influențată negativ. De exemplu la maturarea brânzeturilor, la fermentarea legumelor, la fabricarea vinului se întâmplă relația de comensalism. Și în clasa politică românească, aș adăuga!
- sinergismul – este o relație de tip cooperant, în care două sau mai multe specii produc împreună un efect pe care în mod izolat nu-l pot realiza! Ca și în asociațiile profesionale ori în viața de zi cu zi, zic!
- antagonismul – se manifestă sub forma unor corelații complexe între grupe de microorganisme, în care una din specii se comportă ca agresor și profită de pe urma asociației cu celelalte specii care sunt prejudiciate. Vezi Camera deputaților, Guvernul, instituția Prezidențială și Poporul!
Mulțumesc profesoarei mele de microbiologie, doamna doctor inginer Valentina Dan, un vizionar al lumii microbiene, un cercetător pasionat și un pedagog îndrăgit dar și societății românești, fără de care, nimic din viața microorganismelor n-ar fi atât de ușor de explicat! De acolo, din Ceruri, unde s-a dus acum mulți ani, sigur pregătește un frotiu dintr-un minunat mucegai sau o superbă colonie de drojdii, cum le alinta !
Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!