Olympiade der Küche – IKA 2016
Cortina de pe marea scenă a celei de a XXIV-a ediții a Olimpiadei bucătarilor, desfășurată în perioada 22 – 25 octombrie 2016 abia a coborât!
Rezultatele finale, pe națiuni, pe echipe regionale, echipe de juniori, echipe de community catering, echipe militare, concurenți individuali la diferite clase, de la sculptură live și până la piese artistice din legume, zahăr sau ciocolată vor apare cât de curând.
Azi, 26 octombrie au fost desemnați câștigătorii over all: Echipa Națională a SINGAPORE!
Revenind la statisticile competiției, la această olimpiadă au fost pentru prima dată 18 bucătării echipate pentru competițiile la cald ale echipelor naționale, peste 2000 de bucătari din peste 50 de țări, care au pregătit peste 7000 de meniuri proaspete, transformând HALL 1 în cel mai mare restaurant din lume!
Din comunicatul de presă al organizatorilor reținem că s-au folosit 9.360 tacâmuri, 10.000 de farfurii, 12.900 servete, apropae 20.000 de ouă, 1.000 kg de carne, 1.200 kg de peste, 700 kg de cartofi și 4.600 kg de legume.
De la lansare sa în 1900, Olimpiada bucătarilor a fost întotdeauna port-drapelul bunului gust și a curentelor noi în tehnici de gatire și în prezentare.
Și la această ediție, echipele României au defilat la parada națiunilor și și-au apărat cu onoare poziția câștigată în timp, ba chiar și-au depășit-o, câștigând pentru prima oară o medalie de aur: echipa regională Belvedere Brașov.
Deși n-a avut înscrisă echipă națională, România a fost reprezentată cu cinste de trei echipe regionale, de concurenții la secțiunile individuale și de un număr mare de susținători care au venit la Erfurt pentru a se informa, pentru a vedea ce se mai întâmplă în marea familie a bucătarilor, în timpul Olimpiadei.
Anul acesta regulamentul a fost mult modificat față de edițiile precedente, de asemenea criteriile de jurizare precum și modul cum se face jurizarea. Poate de aceea încă se caută rezultatele de la piesa artistică din zahăr a Carmelei Dragomir!
Până la această ediție, echipele regionale concurau la categoria Bufet – artă culinară, cu trei secțiuni:
A – finger-food – 4 sortimente, din care două calde prezentate reci, două reci prezentate reci , pentru 8 persoane, un platou festiv pentru 8 persoane, cu garniturile si sosurile aferente, trei gustări inovative
B – meniu de trei servicii – vegetarian (sau ovo-lacto-vegetarian)
C – 4 sortimente de petit-four pentru 8 persoane, patru deserturi inovative și o piesă centrală.
În cele mai multe cazuri, spectaculozitatea deserturilor au inclinat balanța jurizării către argint în loc de bronz sau către bronz în loc de diplomă. Asta au arătat punctajele, fără a diminua și măiestria de la secțiunea arta culinară. Asta a fost până anul acesta, când, cele două secțiuni: artă culinară și cofetărie au fost separat jurizate și s-au dat premii și distincții pentru masa în ansamblu, dar și special pentru secțiunea cofetarie. De asemenea, surprinzător, a dispărut meniul vegetarian iar piesa festivă, care mereu făcea standul mai atractiv n-a mai fost evaluată.
Aceasta se putea evalua doar înscrisă la altă secțiune, D2 – Pastry artistry.
Ca martor ocular, pot afirma că progresul echipelor românești a fost vizibil, de la calitatea produselor montate pe farfurii și până la arhitectura standului, fiecare dintre cele trei echipe regionale apelând la serviciile arhitecților și designerilor pentru definirea unui concept unitar!
Complimentele mi-au fost transmise de președintele juriului de la secțiunea Bufet – artă culinară, domnul Charles CAROLL, ex-președinte WACS.
Rezultatele, așa cum sunt ele acum, pentru că încă sper că toată agitația pe care am creat-o în rândul organizatorilor și a juriului în identificarea rezultatelor de la evaluarea piesei festive a Carmelei Dragomir va avea rezultate, sunt următoarele:
1 Medalie de aur – echipa regională BELVEDERE Brașov – bufet artă culinară (Cornelia GHIȘOI, Ioan FLORESCU, Simona PREDA, Daniel BUZEA, Paul HOLHOȘ),
3 medalii argint – secțiunea cofetărie a bufetului echipei regionale Belvedere Brașov –
- Piesă festivă – ciocolată – Alexandru CHITIC
- Sculptură în ouă de struț – arhitect Daniel Brătescu
4 medalii de bronz – echipa regională Delice (Carmela DRAGOMIR, Liviu PREDA, Irina HRIAPCĂ, Petronela CIUBOTARU, Alexandru CHITIC) – bufet artă culinară
- Secțiunea cofetărie a bufetului echipei regionale Delice
- Secțiunea cofetărie a bufetului echipei regionale Casa Boierului din Deal (Cerasela LUNGU, Laura MOCANU, Gabor CICEAN, Kenan INCI, Cătălin STĂNCIULESCU)
- Piesă festivă din zahăr – Vera MAXIM, echipa Casa Boierului din Deal
3 diplome – echipa regională Casa Boierului din Deal – bufet artă culinară
- Chef Alessandro Corradi – Ramada Brașov – meniu gourmet
- Chef George Manea – sculptură în legume
Peste cele trei hale ale pavilionului expozițional MESSE Erfurt s-a așternut liniștea, după șase zile de efervescență!
Până data viitoare, în 2020, când alte inimi de bucătari vor bate la unison pentru aflarea excelenței în profesie!

Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!
Un comentariu