Regulamentul European 1169/2011 a intrat în vigoare la 13 decembrie 2016 și pentru partea a doua a acesteia, cea referitoare la informațiile nutriționale. Informațiile nutriționale sunt parametrii obligatorii care furnizează consumatorilor informații vitale! Nu este o exagerare când consumatorii solicită informații despre compoziția alimentului sau a preparatului culinar, întrucât alergiile alimentare pot debuta cu un simplu eritem cu prurit (roșeață și mâncărime a pielii) și poate evolua până la șoc anafilactic (umflarea tegumentelor și blocarea respirației). Uitați aici un exemplu: La Chevre – cu Pierre Richard
Declarația nutrițională obligatorie cuprinde următoarele informații: – valoarea energetică (în kcal și kJ) și cât acoperă porția (sau 100 g) din necesarul energetic al unei zile normat la 2000 kcal, respectiv 8360 kJ; – grăsimile, din care grăsimile saturate; – carbohidrații (hidrații de carbon), din care zahăr; – proteinele; – sarea; – fibre Aceste informații trebuie raportate la 100 g produs (sau 100 ml), la porție, precum și gradul de acoperire din doza zilnica recomandată, după cum urmează:
Nutrient | Doza Zilnică Recomandată (DZR) |
Energie | 2000 kcal / 8400 kJ |
Grăsimi | 70 |
– din care, saturată | 20 |
Glucide | 260 |
– din care, zahăr | 90 |
Proteine | 50 |
Sare | 6 |
Informațiile nutriționale obligatorii pot să fie opțional completate cu valorile altor nutrienți, așa cum ar fi: grăsimi mono- și poli-nesaturate, polialcoolii, amidonul, fibrele, vitaminele sau mineralele.
Aceeași reglementare obligă producătorii să indice pe ambalaj alergenii sau posibilitatea de a conține alergeni, datorită faptului că alimentul sau preparatul culinar s-a obținut într-un spațiu în care există și aceste alimente sau ingrediente care au risc alergogen ridicat. Iată care sunt grupele de alergeni și excepțiile de la etichetare:
Nr. | Grupa alergeni |
1 | Cereale care conțin gluten (grâu, secară, orz, ovăz, grâu spelt, grâu mare sau hibrizi ai acestora) și produse derivate |
2 | Crustacee și produse derivate |
3 | Ouă și produse derivate |
4 | Peste și produse derivate |
5 | Arahide și produse derivate |
6 | Soia și produse derivate |
7 | Lapte și produse derivate (inclusiv lactoza) |
8 | Fructe cu coajă, de exemplu migdale (Amygdalus communis L.), alune de padure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), anacarde (Anacardium occidentale), nuci Pecan, nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia și nuci de Queensland (Macadamia ternifolia) și produse derivate |
9 | Țelina și produse derivate |
10 | Muștar și produse derivate |
11 | Semințe de susan și produse derivate |
12 | Dioxid de sulf și sulfiți în concentrații de peste 10 mg/kg sau 10 mg/litru, exprimate in SO2 |
13 | Lupin și produse derivate |
14 | Moluște și produse derivate |
Toate aceste elemente trebuie să fie afișate în acelaşi câmp vizual. În plus, informațiile referitoare la valoarea energetică pot fi repetate în câmpul vizual principal singure sau alături de precizarea cantității de grăsimi, grăsimi saturate, zaharuri și sare. Nu numai operatorii din industria alimentară sunt supuși prevederilor Regulamentului European 1169/2011 ci și unitățile de restaurație (inclusiv cele de restaurație colectivă – cantine), firmele de catering (inclusiv cele de take-away și de home-delivery). Pentru produsele alimentare nepreambalate (preparate culinare, prăjituri, produse de patiserie, produse de panificație, brutărie), declarația nutrițională se poate limita numai la valoarea energetică sau la valoarea energetică, grăsimi, acizi grași saturați, zaharuri și sare.
Aici aveți materialul complet!
EuroCommerce & FoodDrinkEurope ”Ghidul privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare (Regulamentul CE 1169/2011)”
Un Ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) 183/2016 cu modificările ulterioare prevede:
”3. Articolul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art. 3. – Unităţile de restauraţie colectivă care utilizează la prepararea meniurilor produse alimentare congelate au obligaţia de a informa consumatorii prin afişare la loc vizibil, lizibil, uşor de înţeles, într-o formă care să nu permită ştergerea, după caz, pe un afiş, pe etichetă, ambalaj de vânzare, în meniul oferit, ori altele asemenea, ce însoţesc produsul, a menţiunii „produs/din produs decongelat”.”
Firma Gabriela Berechet Consulting SRL având deja în portofoliu firme care au solicitat acest serviciu, oferă servicii profesională de etichetare nutrițională pentru restaurante, cantine, firme de catering, cofetării, patiserii, brutării. Trimiteți o cerere pe adresa de e-mail g_berechet@gabrielaberechetconsulting.ro pentru a primi o ofertă personalizată.
Nu lăsa eticheta produsului tău în seama amatorilor!

Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!