Nu aveam de gând să fac tot o rețetă de-a lui Răzvan Exarhu, dar să spunem că am făcut un nou experiment.
Rețeta lui de Prăjitură de mălai cu căpșune o găsiți aici:
Cum nu eram acasă unde am forma de tort cu capac detașabil, am utilizat tăvița micului cuptor din casa de vacanță!
Așadar, varianta mea de prăjitură cu blat de mălai este aceasta:
Ingrediente: 2 ouă, 100 g zahăr pudră, 50 g unt, 1 lingură mălai instant (pregelificat) – nu grisat și nici de moară, ci instant (găsiți la Auchan, care e și sponsorul acestui canal culinar a lui Răzvan Exarhu), 2 linguri făină albă, 1/2 pachețel de bicarbonat de sodiu, 1 linguriță esență de vanilie, 1 linguriță rasă de sare, 400 g căpșuni, 200 g zahăr tos cu gelifiant pentru dulceață, 1/2 lămâie, un praf de piper proaspăt rășnit, o linguriță de sos de Soia (Kikkoman).
Cum procedăm:
Untul la temperatura camerei se amestecă cu zahărul pudră și esența de vanilie. Căpșunele se spală și se curăță de codițe, apoi se taie în jumătăți. Se aranjează într-o cratiță cu zahărul cu gelifiant și se lasă la flacără mică să fiarbă domol, fără a amesteca, până când siropul lăsat s-a îngroșat (luați o linguriță din sirop și turnați-l pe o farfurioară; dacă siropul nu se împrăștie, atunci dulceața este gata. Adăugați zeama de la 1/2 lămâie, piperul râșnit și sosul de soia și lăsați să se răcorească. Piperul și sosul de soia dă un quelque-chose aparte :)!
În acest timp, cât fierbe domol dulceața de căpșune, cerneți într-un castron mălaiul, făina, bicarbonatul și sare, apoi adăugați câte o lingură din amestecul de unt cu zahăr pudră, alternând cu ouăle, până obțineți un aluat cam de consistența unei smântâni groase – groase. Lăsați aluatul la odihnă circa 20 de minute, pe masă, la temperatura camerei.
Pregătiți tava de cuptor (20 x 30 cm) cu o foaie de copt, porniți cuptorul la 180 grade Celsius, apoi turnați aluatul, nivelându-l cu o spatulă de patiserie. Introduceți tava în cuptorul preîncălzit și coaceți circa 15 minute, când faceți proba cu scobitoarea: dacă iese uscată după ce ați înțepat aluatul, atunci este copt, dacă iese umedă, atunci trebuie să mai țineți câteva minute, 2 – 3, nu mai mult, pentru a nu se usca.
Peste foaie se întinde dulceața, în strat uniform, apoi se taie în două jumătăți, care se suprapun cu dulceața în interior. Se lasă să se răcească cu o planșetă de tocat deasupra, ca să facă ”priză” cele două straturi, apoi se taie cu un cuțit. Se poate decora cu o avelină (moț) de frișcă bătută.
Cam așa:
Gustul este foarte bun, a doua zi mi s-a părut și mai gustos, dar cum nerăbdarea de a gusta un aluat cu mălai a învins, am gustat-o aproape călduță!
Poftă bună!
Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!