Data de expirare a produselor alimentare
Cel mai cautat element pe eticheta unui produs alimentar, dupa pret, este data de expirare.
Sunt de clarificat cateva elemente care pot ajuta profesionistii din Horeca sa accepte sau nu sa prelucreze un produs alimentar a carui data de expirare este depasita!
Pentru data de expirare se folosesc 2 termeni:
a) termenul de valabilitate, pentru alimentele foarte perisabile cum ar fi produsele lactate si cele din carne, si care reprezinta data limita de consum. Dupa aceasta data producatorul nu mai garanteaza sanatatea consumatorului, chiar daca produsul a fost pastrat in conditii corespunzatoare, si,
b) data durabilitatii minimale, pentru produsele mai putin perisabile, cum ar fi produsele de panificatie, conservele, produsele din ciocolata, bauturile racoritoare etc, si care reprezinta data limita de comercializare. Produsele mai pot fi consumate o vreme, neafectand sanatatea, dar nu mai pot fi comercializate, intrucat producatorul nu mai garanteaza calitatile fizico-chimice si pe cele gustative (dioxidul de carbon din bauturile racoritoare se pierde, painea se usuca etc).
Termenul de valabilitate se compune din formularea clara a zilei, lunii si anului (in aceasta ordine, folosind sistemul ZZLLAA) si intr-o forma necodificata. Data este precedata de mentiunea clara „Expira la data de…”. Dupa caz, se poate indica doar ziua si luna sau ziua, luna si anul.
Data de durabilitate minimala se marcheaza in aceeasi formula. Data este precedata de mentiunea clara „A se consuma de preferinta inainte de / pana la sfarsitul…”. Se pot mentiona doar ziua si luna, luna si anul sau doar anul, in functie de durabilitate.
În ambele situatii, mentiunile cu privire la indicarea datei sunt urmate de conditiile de pastrare si conservare, daca este cazul.
Alimentele scutite de indicarea datei durabilitatii minimale:
- Fructele si legumele proaspete (inclusiv tuberculii de cartof) neprocesate. Aceasta exceptie nu se aplica si semintelor de germinatie.
- Bauturile continand 10% sau mai mult in volume alcool.
- Painea, produsele de panificatie, patiserie si cofetarie care se consuma in 24 ore.
- Otetul de fermentatie.
- Sarea de bucatarie, cu exceptia celei iodate.
- Zaharul si mierea de albine.
- Produsele zaharoase alcatuite aproape in totalitate din zahar aromatizat sau colorat.
- Guma de mestecat.
- Portiile individuale de inghetata nepreambalata.
- Vinuri, vinuri spumoase, spumante, licoroase, aromatizate si produse similare obtinute din fructe, altele decat strugurii.
- Bauturi nealcoolice, sucuri de fructe, nectaruri din fructe si bauturi alcoolice in recipiente mai mari de 5 litri, destinate consumului colectiv.
Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!