”Arabo-balcanică, dar și antică, romană și greacă, sigur orientală, dinspre sud, polono-ruso-ucraineană dinspre nord și răsăritul luminos, franco-austriaco-germană dinspre vestul jinduit dar inaccesibil, geto-dacă de pe aici, gastronomia românească are totuși originalitatea spectaculoasă ce s-a născut tocmai din întrepătrunderea a trei mari curente culturale (de forță fluvială) cu băltiri izolate danubiene sau pârâiașele locale carpatine”
Radu Anton ROMAN
7 iunie 2017, la ARCUB, pe locul în care în 1739 se edifica Hanul Gabroveni, a avut loc primul Congres național de gastronomie și vin, organizat de Vinul.ro, Rare Foods Services, GastroArt.ro, Concret PR, cu sprijinul partenerului principal Selgros România.
Invitată în primul panel de dezbateri moderat de Cosmin Dragomir, am susținut, alături de doamna Simona Lazăr, personalitate marcantă a antropologiei culinare, Chef Nico Lontras – cunoscut pentru proiectele sale culinare de modernizare a rețetelor de preparate culinare tradiționale românești, folosind ingrediente autohtone și tehnici de lucru de mileniul III, Chef Cezar Munteanu – promotor al ”sănătații care începe din farfurie”, proiectul de identificare a identității culinare românești și de promovare a acesteia ca unicul suvenir pe care turistul îl duce cu el după ce ne vizitează țara! Colegii de la HORECA.RO au redat cu profesionalismul care i-a consacrat în articolul dedicat evenimentului, sinteza celor discutate în acest prim panel!
De asemenea, editorul șef al revistei Pastry Chef – partener media al evenimentului – , Cristina Călin, a promovat demersul inițiatorilor acestui congres de a semna petiția Ziua națională a gastronomiei și vinului !
Nu am dubii că acest prim demers al susținerii gastronomiei și vinurilor românești va avea ecou și la nivelul administrației centrale, pentru că, iată, toate breslele au o zi a lor: ziua petrolistului, ziua energeticianului, ziua armatei, ziua educatorului, așa că de ce nu și o zi în care să celebrăm diversitatea și unitatea culinară și oenologică românească !
Cel de al doilea panel de dezbateri l-a avut moderator pe Tiberiu Cazacioc.
Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!