Iaurtul și ghimbirul fac casă foarte bună!
Studiile recente au demonstrat că în evaluarea nutrițională, prebioticele ar fi mai valoroase ca probioticele.
Asta mi-a amintit de bancul cu Enelul, Internetul și Google-lul la masă: ”Google zice – eu știu tot, Internetul zice – fără mine n-ai exista, iar Enelul răspunde – măi băieți, ce ziceți, ce ziceți?!”
Situația e similară și cu prebioticele – mediul pe care se pot dezvolta probioticele pentru o acțiune plenară a proprietăților lor benefice asupra microflorei intestinale. Pentru a avea rezultatele prognozate, nu doar densitatea de celule vii (probioticele) este importantă ci și durata de păstrare a acestora în tractul intestinal pentru a dezvolta beneficiile scontate. Aici intervin prebioticele!
Ei bine, ghimbirul este un prebiotic valoros!
Nu, nu-i din spațiul carpato-danubiano-pontic, dar nici apărut în țară după 1990 nu-i! Se cunoștea de pe vremea romanilor, iar ginger-ale sau berea de ghimbir, ori turta dulce au ca ingredient ghimbirul, deci l-au adus comercianții și se cunoaște ca ingredient condimentar de mai bine de 200 de ani.
Rețeta acesta nu e doar o pledoarie pentru dulciuri cu proprietăți benefice, pentru că e cu zahăr, dar, așa cum am afirmat de fiecare dată, cantitatea și frecvența consumului fac diferența dintre aliment și otravă! 😊
Pentru o formă de chec de 22 x 12 x 5 cm aveți nevoie de:
Materii prime | UM | Cantitate |
Iaurt în stil grecesc, 10% | kg | 0,25 |
ulei floarea soarelui | l | 0,05 |
ouă | buc | 3 |
portocală | buc | 1 |
zahăr | kg | 0,125 |
făină albă | kg | 0,2 |
praf de copt | kg | 0,005 |
ghimbir proaspăt | kg | 0,015 |
ghimbir în sirop de zahăr | kg | 0,015 |
zahăr pudră | kg | 0,02 |
Durata de preparare – 15 minute
Durata de coacere – 45 minute
Pregătirea preliminară a ingredientelor
Ouăle se spală și se sparg, unul câte unul, colectându-se în vasul de amestecare.
Portocala se spală cu o perie, se șterge, se rade de coajă, se secționează în două și se stoarce de suc folosind un storcător manual.
Ghimbirul proaspăt se curăță de coajă și se rade pe răzătoare (e de preferat să aveți una din piele de rechin (de la ft-shop.ro), pentru că veți obține o pastă foarte fină, rizomul de ghimbir fiind fibros, ori o răzătoare metalică, dar specială pentru ghimbir și wasabi.
Ghimbirul în sirop de zahăr se scurge și se taie în filamente subțiri. Făina se cerne, împreună cu praful de copt.
Preparare
În castronul cu ouăle colectate se amestecă jumătate din cantitatea de iaurt prevăzută de rețetă cu sucul de la portocală, coaja rasă de portocală, uleiul, ghimbirul ras și zahărul tos. Se amestecă cu telul până se dizolvă zahărul, apoi se adaugă făina amestecată cu bicarbonatul.
Se toarnă în forma pregătită cu hârtie de pergament și se introduce la cuptorul preîncălzit la 175 grade Celsius pentru 45 de minute.
Separat se amestecă restul de iaurt cu zahărul pudră.
Când checul s-a copt se scoate pe un grătar de cofetărie, se lasă să se răcească iar apoi se glazurează cu iaurtul amestecat cu zahărul pudră și se decorează cu filamentele de ghimbir din sirop.
În absența altor arome, cele citrice de la portocală și picant-aromate ale ghimbirului domină, ceea ce face ca acest desert să se potrivească să încoroneze un meniu care a inclus pește gras și/sau carne.
Valorile nutriționale precum și gradul de acoperire în doza zilnică recomandată (raportat la 2000 kcal / 8400 kJ):
Caracteristici | per 100 g | % CZR* | |
Valoare energetică | kcal | 345 | 17 |
kJ | 1449 | ||
Lipide, din care: | g | 9 | 13 |
* a.g. saturați | g | 3 | 15 |
Carbohidrați, din care: | g | 34 | 13 |
* zahăr adăugat | g | 8 | 9 |
* fibre | g | 1 | 0 |
Proteine | g | 5 | 10 |
Sare | g | 0,8 | 13 |
Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!
Fac destul de des chec, dar cu ghimbir n-am facut niciodata. Multumesc pentru idee si pentru reteta.
Vă mulțumesc pentru apreciere! Ghimbirul folosit, așa cum ați citit și în lista de ingrediente, este atât proaspăt cât și unul conservat în sirop. Acesta din urmă se folosește mult în bucătăria asiatică, pentru contrastul delicat al gusturilor și al texturilor. Se poate folosi în loc de ghimbir proaspăt și ghimbir pudră, iar în absența conservei de ghimbir, puteți s-o pregătiți dumneavoastră: 100 g apă + 100 ml apă + 100 g ghimbir curățat și tăiat julienne (de forma bățului de chibrit). Rețeta mea e testată pe ingredientele prezentate iar reușita gustativă dar și nutrițională a fost pe măsura efortului! Vă doresc mult succes!