Nu știu alții cum sunt, dar mie îmi place cozonacul!
Îmi place să-l pregătesc, să-l privesc cât de frumos crește și se rumenește, să-i simt aromele care inundă apartamentul, palierul, scara …blocul! Să nu-mi spuneți că nu-i așa!
Îl las să se răcorească pe grătar, înclinat când pe o parte când pe cealaltă, cam câte o jumătate de oră pe fiecare parte, după care abia aștept să-l rup și să-l gust! De aceea fac mereu și un cozonac mic, ca ”piesa de rezistență” să impresioneze camera foto, după care să-l dăruiesc, pentru că am niște vecini octogenari pofticioși și oricât de generoasă este oferta din magazine, când le duc cozonacul încă blând-călduț sunt foarte emoționați!
Eu fac destul de des cozonac, dacă ați văzut rețetele pe care le-am postat pe site, cantitățile de făină sunt liliputariene, dar plăcerea pregătitului e mare! Din nefericire, îngrașă! Da, da, citiți bine ÎNGRAȘĂ! Și cum eforturile de menținere a greutății corporale sau de slăbire sunt mari, mă limitez la gustat! Gust atunci când este călduț! Îmi fac pofta, adică! A două zi, mai tai o feliuță, pe care o mănânc la ”ceaiul de la ora 11”. Deja a doua zi, pentru mine, cozonacul trece în altă formă!
Azi, de Ziua Pământului, vă propun această rețetă, îndemnându-vă să nu (mai) risipim resursele acestuia! Pandemia aceasta ne-a arătat că trebuie să-i (re)dăm viața, ca să ne putem bucura de toate minunile lui multe generații de acum înainte!
Pentru o formă de muffins cu 6 (șase) alveole:
Materii prime | UM | Cantitate |
cozonac uscat | felii | 6 |
ouă L | buc | 2 |
zahăr | kg | 0,2 |
lapte normalizat 1,8 % | l | 0,1 |
Măr Granny Smith | buc | 2 |
zahăr vanilat | plic | 1 |
smântână pentru frișcă | l | 0,2 |
coajă de portocală confiată | buc | 6 |
unt 82% | kg | 0,01 |
scorțișoară măcinată | kg | 0,003 |
sare | kg | 0,003 |
Cum procedăm:
1 – se topesc 100 g zahăr cu 3 linguri de apă într-un vas, și se lăsă pe plită să se caramelizeze. Zahărul caramel se toarnă cu grijă în alveolele formei de muffins. Cu grijă, pentru că este foarte fierbinte și poate provoca arsuri destul de grave dacă ajunge pe piele. Lăsăm zahărul caramelizat să se răcească.
2 – merele se curăță de coajă și se taie cuburi de dimensiunea zarului. Se sotează într-o cratiță cu untul din rețetă, se pudrează scorțișoara măcinată.
3 – ouăle sparte într-un vas metalic se amestecă cu restul de zahăr și sarea din rețetă, se așează vasul pe un alt vas cu apă fierbinte și se amestecă repede cu un tel, până când se albesc și se îngroașă. Atenție să nu faceți omletă! Se adaugă laptele, iar acest șodoul se dozează în alveolele formei de muffins cu zahărul caramel răcit, cam 1/3 din înălțimea formei. Se păstrează circa o ceașcă de cafea din acest șodou, pentru a înmuia cozonacul.
4 – forma de muffins cu zahărul caramel și șodoul se așază în tava cuptorului în care s-a turnat apă, astfel încât forma să stea într-un soi de bain-marie. Se introduce tava la cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius (foc mare) pentru circa 15 – 20 minute, până când șodoul s-a coagulat (exact ca la crema de zahăr caramel!). Se scoate forma din tava cu apă (din nou, cu grijă!), se adaugă cuburile de mere sotate, distribuind toată cantitatea cât mai uniform.
5 – feliile de cozonac se decupează cu un pahar sau cu un inel de decupare, exact de dimensiunea bazei mari a formelor de muffins. Se așază pe un grătar și se pensulează cu șodoul păstrat (se trampează, adică). Discurile de cozonac trampat cu șodou se așază peste mere, folosind o spatulă cu cot sau un cuțit cu lama mai lată.
6 – se așază forma de muffins în tava cu apă (e fierbinte, deci, cu grijă), și se mai țin la cuptor circa 10 minute, la 180 grade Celsius, după care se scoate pe masă. Pentru a facilita desprinderea, goliți tava în care a fost forma în cuptor, în chiuvetă, răciți-o cu apă rece, apoi adăugați apă rece și câteva cuburi de gheață. Introduceți forma de muffins în apa rece și lăsați-o să se răcorească bine. Scoateți apoi cu grijă conținutul din fiecare alveolă și aranjați-le răsturnate pe un platou, în vederea decorării.
7 – smântâna pentru frișcă (rece, de la frigider), se toarnă în bolul mixerului și se bate cu telurile în formă de pară, mai întâi la viteza 1, circa 1 minut, până când încep să se formeze creste. Se adaugă zahărul vanilat și se continuă baterea la viteza 2, tot 1 minut! Atenție, vasul trebuie să fie foarte curat iar atenția sporită, astfel încât să nu se obțină unt în loc de frișcă bătută.
8 – frișca bătută se toarnă într-un poș cu șpriț și se decorează fiecare formă de pe platou cu o avelină frumoasă.
9 – scoateți coaja de portocală tăiată filamente din siropul în care a fost confiată (acum, dacă nu aveți, nu puneți, nu vă întristați pentru un asemenea detaliu, decorarea este la latitudinea fiecăruia).
10 – acoperiți platoul cu un capac și introduceți la frigider (aveți grijă să nu aveți ceapă verde, brânză cu mucegai, borș cu ștevie și leurdă, că-i păcat de toată munca, dacă vasul în care ați aranjat prăjiturelele nu este etanș), lăsați 1 – 2 ore să se ”odihnească”, apoi serviți cu drag!
Spuneți #nurisipeialimentare și bucurați-vă de orice puteți transforma! 🙂
Cu resturile de la decupaje faceți ”crumble” sau firimituri crocante pentru mousse, sau chiar pentru iaurt! Sau pentru lapte cald!

Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!