Regulamentul UE 1169/2011 prevede ca incepand cu 14 decembrie 2014 toate produsele alimentare, inclusiv preparatele culinare servite in toate unitatile de alimentatie, ambalate sau nu, sa avizeze consumatorul asupra ingredientelor cu potential alergen.
Alergiile alimentare apar atunci cand sistemul imun reactioneaza anormal la substantele continute in alimentele ingerate, producand o reactie alergica.
Lista clasica a alimentelor care produc reactii alergice cuprinde ouale, laptele, arahidele, graul, soia , ciupercile si pestele. Lor li s-au adaugat in ultimii ani nucile (inclusiv migdalele, alunele de copac) si crustaceele.
Noua lista a alergenilor include si telina, semintele de susan, mustarul, lupinul si dioxidul de sulf.
In total 14 alergeni!
Obligatia tuturor operatorilor economici din domeniul HoReCa, ca si a procesatorilor din industria alimentară, este să informeze consumatorii asupra potențialului alergogen al preparatelor culinare din meniu … si chiar daca un preparat culinar nu contine acele ingrediente, este obligatoriu sa fie mentionata posibilitatea de a contine ”urme de …” intrucat exista riscul unei contaminari incrucisate, folosind de exemplu aceeasi lingura cu care s-a dozat laptele sau faina la dozarea sarii sau a zaharului!
Si vestea buna pentru restaurante – oricare ar fi dimensiunea, profilul, vocatia – este ca Regulamentul UE cu privire la etichetarea nutritionala va intra in vigoare la 14 decembrie 2016!
Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!