La multi ani, Tefal!
Un stil de viata sanatos inseamna echilibrul dintre dieta variata si sport. Intr-o lume a vitezei, uitam deseori de regulile unei alimentatii corecte. Este insa foarte important sa acordam atentie atat alimentelor pe care le consumam, dar si conservarii, prepararii si gatirii lor, impactul acestor etape fiind hotarator pentru calitatea nutritiva a mancarii. Iata ca tehnicile moderne de gatire ne pot schimba perspectiva asupra unei vieti sanatoase, pline de gust si savoare.
Interviu TEFAL:
- Fiecare specialist in nutritie are o conceptie proprie asupra stilului de viata sanatos. Pentru dumneavoastra, care sunt principiile acestui stil?
Din punctul meu de vedere, un stil de viata sanatos inseamna doua lucruri: alimentatie corecta si sport. Principiile unei nutritii sanatoase nu sunt atat de complicate si ele pot fi adoptate de oricine este hotarat sa acorde mai multa atentie aspectelor legate de propria sanatate. Cred ca aici trebuie mentionat faptul ca o dieta echilibrata nu reprezinta doar o dieta variata. Chiar daca varietatea este necesara, este important sa avem in vedere etapele necesare obtinerii unei calitati nutritive a mancarii, dar si a placerii pe care o ofera mancarea dietetic, adica a savorii acesteia. Aceste etape se refera la alegerea ingredientelor, pregatirea lor in vederea gatirii si evident gatirea alimentelor (conservarea, prepararea si gatirea produselor).
- Cat de importanta este relatia aliment-sanatate?
Foarte importanta! Acest lucru il sustinea si Platon, cu 2300 de ani in urma: “o societate se construieste in jurul modului in care isi produce si consuma alimentele”. In alegerea alimentelor, omul stie foarte putin despre necesitatile sale organice, fiind captat in mare masura de dorintele si placerile pe care i le confera produsul alimentar. Acesta are o tripla calitate: asigura necesarul nutritional, are semnificatie emotionala legata de experienta simturilor, iar omul ii confera semnificatii simbolice.
- Cei care nu respecta regulile de baza ale unei diete echilibrate se expun bolilor de nutritie. Care sunt, de fapt, pericolele?
Da, de cele mai multe ori nu se realizeaza un echilibru dinamic intre nevoile nutritive ale organismului si aportul de nutrienti , starea de sanatate fiind puternic “subminata”. Cand acest dezechilibru se prelungeste, se ajunge la boli de nutritie. Astfel de maladii, zise si “de pletora”, sunt obezitatea, dislipidemiile, ateromatoza si complicatiile sale cardiovasculare, diabetul, hiperuricemiile si guta, litiaza biliara si renala si lista poate continua. Greselile alimentare mai pot determina sau agrava o serie de suferinte ale aparatului digestiv si ale organelor anexa: gastrite, ulcere, enterocolite, constipatia cronica, afectiuni ale cailor biliare.
- A manca sanatos inseamna sa renuntam la gustul mancarii?
Din pacate, aceasta este conceptia generala asupra alimentatiei sanatoase: ca este lipsita de gust. Acest mit este complet eronat. Daca stii cum sa gatesti, obtii in acelasi timp savoare si sanatate. Alimentele nu isi pierd nici gustul nativ, nici culoarea, nici proprietatile nutritive daca sunt preparate intr-un mod inteligent. Metodele de imbunatatire a gustului pleaca de la cele mai simple – condimentele – pana la produse de preparare revolutionare, care imbina placerea gustului cu placerea gatitului.
- Cum influenteaza modul de preparare al alimentelor valoarea lor nutritiva?
Sa luam exemplul fierberii legumelor sau pestelui. Fierte in mod traditional, (in apa) acestea pierd din antioxidanti si vitamine, dar si din gust si culoare. De aceea, cand servesti cuiva legume fierte, acesta nu este deloc incantat. Utilizand insa un aparat de gatit in aburi, si aici chiar pot recomanda VitaCuisine de la Tefal, situatia se schimba. Datorita timpului scurt de fierbere, alimentele isi pastreaza mult mai bine continutul de vitamine si antioxidanti. In plus, atat legumele, cat si fructele sau pestele, raman (devin) fierte dar totusi crocante, pastrand culorile naturale si foarte gustoase, fapt ce indeamna la consumul sporit al acestora. Astfel, aportul de acizi grasi n-3 din organism creste semnificativ.
- Prin gatire pierdem mare parte din vitaminele continute de alimente. Care ar fi solutia?
Aici trebuie sa punctez ca de pierderea vitaminelor din alimente se face responsabila gatirea traditionala. De aceea, sunt din ce in ce mai mult recomandate si promovate noile modalitati de gatire, care respecta in aceeasi masura calitatea nutritionala si gustul preparatelor. Voi da exemplu tot aparatul de gatit in aburi VitaCuisine care pastreaza mult mai bine vitaminele din alimente, asigurand o alimentatie echilibrata, de importanta maxima in pastrarea sanatatii si in evitarea surplusului de kilograme. Pentru a discuta aplicat, conform testelor realizate, VitaCuisine pastreaza in 500 g de broccoli pana la 100% (?)continutul de vitamina B9, 86% vitamina C si 91% polifenoli. In plus, datorita celor trei sisteme distincte cu care este proiectat, este permisa tratarea termica separata fara riscul combinarii aromelor, astfel incat simultan poti fi preparate trei feluri de mancare (de exemplu peste, legume si orez). Oricum, biocatalizatorii – vitaminele si mineralele – se pierd din alimente imediat dupa recoltare, respectiv sacrificare. O prelucrare culinara clasica presupune pierderi de biocatalizatori de pana la 80% in timp ce o prelucrare culinara moderna, cu aparate avand tehnologii revolutionare, reduc pierderile de micronutrienti cu pana la 20%, adica retentia de micronutrienti este de circa 80 – 95%.
- Prajit sau nu?
Prajirea este unanim incriminata ca fiind tehnica de gatire cea mai agresiva asupra alimentelor si mai ales cea care conduce la un aport de lipide excedentare fata de nevoile reale ale omului. Din pacate, este tratamentul termic prin care se obtin preparatele celemai savurate de catre consumatori. (Dar), Din nou, tehnicile moderne de preparare a alimentelor vin in intampinarea rezolvarii dilemei alimentare “cum sa mancam sanatos si in acelasi timp sa ne faca si placere, pentru a trai mai mult si mai bine?”. Tot Tefal vine cu o solutie unica a prajirii nutriento-protectoare: ActiFry. Datorita sistemului prin care circula aerul cald, caldura patrunde perfect si prajeste uniform alimentele aflate in interiorul aparatului. De asemenea, (dar si) instrumentele(or) de mixaj ce amesteca fin alimentele si repartizeaza uniform uleiul peste acestea obtinand efecte dietetice notabile: cartofii pai pregatiti cu ActiFry au un continut de grasime de doar 3% fata de 16% cat au cei pregatiti in friteuze clasice sau in tigaie. Demn de remarcat este faptul ca studiile demonstreaza ca profilul acizilor grasi din grasimile folosite la prajire ramane practic nemodificat, aducand organismului cu doar 1 lingurita de ulei aportul de acizi grasi esentiali necesari organismului. [Acest lucru devine posibil datorita faptului ca o singura lingura de ulei este de ajuns pentru prajirea unui kilogram de cartofi.] Cu ActiFry se pot prepara si legume, prajite crocant, carne fripta, creveti sau legume – alimente care nu pot lipsi din alimentatia sanatoasa.
La multi ani, Tefal!
Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!