Primul articol din 2022 este despre ce vreau eu de la acest blog și ce așteptări să aibă cei care ajung pe pagina mea!
Așadar este și despre mine și așteptările mele!
Într-un moment de introspecție dar și de retrospecție înainte unei schimbări de înfățișare (mi-o da voie DOOM-ul recent să spun ”look”?) am ajuns la concluzia că bloggul meu nu este DOAR despre rețete și că niciodată nu am vrut să alerg pe culoarul de blogger culinar, mai întâi pentru că bloggingul presupune o interacțiune constantă cu cititorii tăi iar concurența cu vloggingul e acerbă, apoi pentru că nu toată lumea are ”lipici” la cameră și nici extrovertirea suficientă pentru a performa în fața unei camere, fie ea și de la un smartphone, și în cele din urmă pentru că trebuie s-o faci perfect. Urmăresc câteva blogguri, câteva vlogguri, câteva canale pe YouTube ori Instagram, chiar și pe TikTok și realizez câtă muncă este în spatele realizării unui canal de comunicare serios atractiv și mai ales credibil. Nu concurez cu nimeni pe rețete, la cursurile de gastrotehnie pe care le susțin la Fitness Scandinavia pregătesc și câteva rețete și interesul cursanților e suficient de mare și convingător ca să nu le dau și sugestii de pe bloggul meu.
Rețetele mele sunt fie amintiri culinare fie experimente și nici o rețetă nu este lipsită de explicații științifice și mai ales de niște calcule nutriționale. Nici o rețetă nu este netestată, astfel încât orice încercare să se soldeze cu o reușită, indiferent de nivelul de deprinderi are experimentatorul!
Prin urmare, cu ajutorul științei alimentelor, a cunoștințelor de biochimie, microbiologie, tehnologii alimentare și culinare, nu în ultimul rând a principiilor nutriției umane, rețetele mele sunt despre alegerea unor ingrediente și cum pot fi ele folosite, combinate, gătite dar și păstrate pentru beneficiul nutrițional optim.
De la începutul anului am decis că alimentația mea trebuie să se schimbe, deși am fost adepta moderației și a utilizării tuturor grupelor de alimente, plecând de la premisa că alimentele nu posedă caracteristici nutriționale interșanjabile. Adică nutrienții pe care-i conțin cerealele nu se găsesc în ou sau lapte.
Dar, cumva, în pofida unei situații epidemice globale care durează de 24 de luni, trăim totuși într-o perioadă de abundență alimentară, de varietate dar mai ales de inventivitate în dezvoltarea unor produse alimentare noi, care ne oferă o multitudine de opțiuni! Așadar, combinațiile de alimente din grupe alimentare diferite pot duce la o mixtură cu un conținut nutrițional care să acopere nevoile organismului și care să susțină chiar și transformările prin care trece odată cu anumite schimbări hormonale.
Cu toate acestea, toate produsele vegetariene / vegane de la raft nu sunt departe de restul produselor alimentare, adică tot procesate sunt iar eticheta spune totul!
De doi ani de zile mă documentez pentru o lucrare dedicată gastronomiei vegetariene și cred din tot sufletul că argumentele devin imbatabile atunci când rezultă din propria experiență!
Din 1997, când am pășit pe drumul educației în arta culinară, am performat doar pentru că ceea ce expuneam la cursuri era susținut de propriile reușite sau eșecuri, nu erau citite, memorate și recitate ci erau rezultate din practică și deci imediat aplicabile în practică! Asta m-a și diferențiat față de alți formatori, ei erau ”THINK-eri” iar eu eram și ”DO-er”, schimbând cu ușurință creta de la tablă cu tigaia și cuțitul ori mixerul și telul, netezindu-mi astfel drumul pentru a putea pune aceste experiențe dar și documentarea bibliografică solidă în Cartea bucătarului profesionist și în Cartea cofetarului patiser.
Mai cred că un anumit nivel de înălțare spirituală poate face înțelegerea schimbărilor opțiunilor alimentare mai ușoară. Toleranța cu care acceptăm și opinia celuilalt dacă este pentru o cauză bună, netezește drumul spre binele pe care îl așteptăm să ni se întoarcă!
An nou, 2022, cu înțelepciune!
Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!