Cine n-a citit ”Dragostea în vremea holerei” a lui Marquez, e timpul s-o facă!
Învățăm să regăsim viața de dinainte de a ne sminti în cumpărături de mii de lei!
Oana Igrețiu de la Savori urbane a scris un articol cu o listă de strictă necesitate pentru o perioadă de carantină de 14 zile (zice ea bine, carantină vine de la francezul quarantaine, de la 40, adică).
Adi Hădean a scris și el!
Oricum nu făceați cumpărături mai des de o dată pe săptămână, acum faceți pentru două, dacă situația impune restricționarea ieșirilor pe stradă, dar nu exagerați! Trebuie să știți că în afara produselor de igienă (detergenți, săpun, dezinfectanți, șampon, hârtie igienică), care nu necesită condiții specială de depozitare, similar și în cazul produselor sterilizate (conserve) ori a celor uscate (făină, mălai, paste uscate, ulei, fasole și alte leguminoase uscate), multor alimente li se diminuează termenul de valabilitate dacă ambalajul a fost deschis ori dacă a fost scos din circuitul frigorific.
Dacă nu aveți acasă o cameră frigorifică, un congelator mare cât unul din depozitul magazinului, nu aveți spații cu temperatură și umiditate controlată pentru legume, fructe și veți arunca stocurile acestea înainte să vină ”sfârșitul lumii”, iar dacă va veni le veți mânca deja alterate!
Nu scriu din cărți, scriu din ceea ce mi se întâmplă și mie:
1 – NU CUMPĂRAȚI MULTE ALIMENTE!
- un castravete cumpărat săptămâna trecută (la promoție, doi la preț de unul);
- un mango, la pachet de două bucăți, din colecția Ready-to-eat – amânat a fi mâncat, pentru că trebuia să dau gata niște mandarine, care rămăseseră nemâncate că nu terminasem portocalele;
- o mandarină
- un morcov – pe care îl voi prelucra dupa ce termin articolul, când voi face sarmale (din varza murată de mine), ca să mă prindă ”sfârșitul lumii” cu 12 sarmale congelate 🙂
Dacă nu le prelucrez / mănânc azi, mâine sunt la coșul de gunoi! Așa vor păți mulți! E PĂCAT de muncă și de bani! Alimentele sunt produse ”vii”, ele se păstrează optim pe o perioadă în condiții controlate de temperatură și umiditate! Nu le aveți acasă! Lăsați-le în depozitele magazinelor, că 14 zile trec repede!
Nu cumpărați mai mult decât puteți păstra bine, nu cumpărați alimente și băuturi mai mult decât o făceați (sau n-o făceați) înainte de această mare aprovizionare: veți vedea că banii vă vor ajunge!
Câteva pachete de alimente ”convenience”: supă / piure de cartofi / ouă deshidratate / piure de fasole … repet, câteva, ca-n ranița soldatului!
2 – Renunțați o perioadă la unghii lungi, la inele (chiar și verighete, știe lumea că sunteți căsătoriți), la brățări și la ceas – dacă lucrați în bucătărie sau în altă unitate de prestări servicii pentru oameni!
Virusul/virusurile sunt destul de aderente pe suprafețe, de aceea mâinile trebuie spălate riguros cu apă și săpun, așa încât, reducerea suprafețelor de ”aterizare” a virusului este echivalentă cu reducerea ratei de contaminare.
3 – Păstrați CURĂȚENIA și IGIENA.
Observați ordinea: întâi ne spălăm/curățăm, apoi ne dezinfectăm/decontaminăm! O operație nu o exclude pe cealaltă (adică a doua pe prima), decât în situații în care nu avem acces la apă și săpun: după ce dăm restul la casă, după ce ne-am întrerupt din mâncat ca să răspundem la telefon – de exemplu – !
Să facem puțină chimie și microbiologie:
– dacă nu mai găsiți spirt pentru dezinfectarea suprafețelor cu care sunteți în contact cu mâinile: mânerele de la sertare, cuptor, uși…ziceți…puteți să folosiți cloramină (pastile de 250 mg substanță activă, 4 pastile / 1 l apă!
Pentru alte spații, folosiți Clor *pentru albit rufe, Domestos, orice are clor, în proporție de 10%, adică 100 ml la 900 ml apă!
Există (încă) var cloros (la farmaciile veterinare, utilizat pentru dezinfectarea puțurilor de apă – aducțiune proprie), puteți să-l folosiți ( 10 kg la 90 l apă)!
Soluțiile clorigene (pentru suprafețe) și cele alcoolice (pentru tot ce înseamnă display, touch-screen, card, după plata cu numerar etc) sunt eficiente împotriva propagării Covid-19!
Există și alte soluții cu efect biocid, dar eu le-am enumerat doar pe cele mai ieftine!
Trebuie să spun că pentru a-și atinge efectul biocid este nevoie ca substanța să stea în contact cu suprafața decontaminată minimum 30 de secunde! Cele mai eficiente biocide sunt și cele care au o remanență bună, de aceea a crescut industria chimică, pentru că substanțele pe care vi le-am enumerat au o remanență limitată!
RISC MAJOR: Nu este cazul să cumpărați TOT spirtul din magazin/farmacie, pentru că alimentați un comerț negru, cu producători din pivnițe sau din spatele unor garaje care vor produce/ambala spirt medicinal/alcool etilic plin de alcool metilic ori de alți alcooli periculoși pentru om, chiar dacă nu îl bea ci doar îl freacă pe mâini!
Lăsați brățările și ceasul și inelele acasă, spălați-vă bine pe mâini, cu săpun – e suficient -, ștergeți-vă pe hârtie prosop (cât o mai fi), purtați mănuși DOAR când montați, nu tușiți, nu strănutați, peste mâncare (în cot, în cot, în cot!!!), lăsați unghiile cu profil 3D pentru teatru, nu la muncă!
Spălați BINE mâinile!
(secretele.com)
Cum să vă spun, suntem acum în situația în care ne pare rău că nu mai fierbem prosoapele la sfârșitul zile de muncă, că nu ne-a dat nimeni peste degete că aveam unghiile prea lungi și prea vopsite, că am intrat în bucătărie cu ghetele de pe stradă (deși v-am spus de 1000 de ori că nu trebuie), ba chiar că ne-am schimbat fix în bucătărie de hainele de stradă pentru că proprietarul n-a gândit un vestiar în proiect iar doctorul de la DSP a avizat! Medicul chirurg Viorel Pop adaugă: apa oxigenata, aia 5%, nu perhidrol, proaspăt preparată, maximum 2 zile, lăsată să acționeze 30 sec pe suprafețe. Virusul este inactivat!
4 – Ieșiți de pe Facebook (nu merită mai mult de o oră pe zi, ca să dați un like sau să vă spuneți o opinie, să afle comunitatea să sunteți) și nu mai alimentați zvonurile, nu contribuiți la alimentarea panicii! Acum simțim toți o ușoară teamă, suntem îngrijorați pentru viitorul pe termen scurt, la cel pe termen mediu și lung l-am pus ”în așteptare”, dar vă asigur că panica e periculoasă! Deja ura împotriva diasporei a atins cote alarmante! Diaspora e băgată toată la grămadă ca fiind aducător de virus Covid19, când iată, și senatorii sau deputații au încălcat reguli de carantină, pentru că n-au știut că zona va fi declarată zonă roșie la întâlnirile europene la care au participat! Dar trebuie să fim oameni, și de-o parte și de alta, și să respectăm toți regulile, altfel nervii încinși vor provoca morți înainte ca virusul să afecteze românii!
Oamenii, cei 40.000 care s-au întors acum o săptămână … n-au fost toți plecați pe perioade lungi, au lucrat în proiecte punctuale, poate n-aveau la ei decât un geamantan! S-au dus să-l ajute pe vecinul X, care lucrează la o vie în Toscana, ca să lege întindă, sape…, ori la o livadă, ori la o brânzărie, ori la făcut ambalaje … românii, dincolo de agențiile de recrutare și plasare forță de muncă, s-au dus în Italia / Spania / Grecia / Germania la îndemnul unui cunoscut (vecin sau rudă), pe o perioadă de timp în care toate părțile (proprietarul străin, lucrătorul ”zilier”) au agreat un ban-grămadă! Normal că s-au întors, unde voiați să rămână!
Cred că avem o grijă mai mare acum: aceea de a preveni propagarea virusului! Deci păstrați-vă și Sănătatea mintală, nu doar cea fizică!
5 – Profitați de zilele de carantină (ieșiți la fereastră, stați pe terasa apartamentului, stați în grădina casei)
Da, faceți ceea ce nu apucați să faceți într-o săptămână normală:
- călcați toate rufele care stau aruncate de colo-colo, așteptând să fie ”aranjate” fix înainte de a fi îmbrăcate! Dacă le călcați imediat după ce s-au uscat, rufele își vor păstra parfumul balsamului cu care le-ați răsfățat la spălat și se vor călca mult mai ușor. În plus, activitatea vă ține departe de facebook, nu, asta era ideea?! Te lasă să visezi! 🙂
- Aranjați hainele în dulapuri: în sfârșit veți găsi perechea șosetei pe care ai crezut că a dispărut înghițită de mașina de spălat, în sfârșit vei avea tricourile aranjate pe mărimi, culori, texturi!
- Aranjați dulapurile din bucătărie! Oricum vă planificaserăți curățenia de Paște într-un weekend! Acum aveți două la dispoziție, plus câte cinci zile între ele:)
- Ștergeți faianța și insistați în rosturi! Tot timpul v-a enervat că se îngălbenește sau se înnegrește de la mucegaiul care se formează pe toate suprafețele care nu sunt șterse la timp
- Ștergeți gresia și insistați la rosturi: veți vedea de ce v-a plăcut chitul acela alb în contrast cu plăcile maro-acaju când le-ați ales acum 10 ani când ați renovat apartamentul
- scoateți toate cărțile din bibliotecă, scuturați-le sau aspirați-le, faceți biblioraftul acela pe care vi l-ați promis în fiecare an de 30 de ani încoace!
- scoateți fotografiile alea pe hârtie pe care nu v-ați mai uitat de când au apărut camerele digitale, adică de vreo 20 de ani, și lăcrimați un pic: vedeți oameni dragi care au murit înainte să știe că ai crescut și că ești și tu mămică, te vezi pe tine la facultate, la mare, la munte, la nuntă, la botez, la cumetrie, la revelion, la Crăciun…vezi copilul….în fine, ați înțeles … faci și puțină curățenie prin amintiri
- Citiți! Da, acum chiar puteți să profitați și să citiți altceva decât bibliografie pentru un raport, o disertație, un raport sau o disertație! Acum aveți timp!
- Uitați-vă la filmele pe care le-ați salvat pe CD-uri și nu le-ați văzut în totalitate de zece ani încoace!
6 – Plătiți-vă taxele, impozitele, facturile, datoriile, astfel încât să nu puneți în dificultate pe nimeni!
Nimeni n-a prevăzut o reducere atât de drastică a circulației oamenilor, o anulare în avalanșă a nenumărate evenimente care generau venituri pe tot lanțul: transportator, organizator, prestator, proprietar, angajat, taximetrist, restaurant, bar, cafenea, cofetărie, brutărie, școală de meserii, coafor, teatru, operă, săli de evenimente, hoteluri … și ordinea e complet aleatorii, pentru că toate sunt pe primul loc!
Acum două săptămâni rezervam bilete la teatru și locuri la restaurant pentru 27 martie, ei, iată, luni le-am anulat: biletul de avion, hotelul, mașina închiriată, restaurantul, teatrul …practic am pierdut și eu ceva, au pierdut și ei!
Nu înseamnă că nu voi continua să fac așa! În fond, incertitudinea există în fiecare zi!
7 – Știu că suntem ca maimuțele, ne place să ne îmbrățișăm, să ne pupăm, să ne atingem când vorbim (depinde și de gradul de apropiere), dar hai, o perioadă, să ne salutăm ca la Yoga, Karate, Judo …!
Promit să recuperez!
8 – Dacă aveți copii, faceți temele cu ei, scrieți, colorați, gătiți cu ei, că sunt drăgălași și mici și mari când sunt antrenați în asemenea activități importante pentru toată familia!
Nu ieșiți din rutina unei zile obișnuite! Copiii ”merg” la lecții după ce au mâncat micul dejun și s-au trezit tot la 7:30, ca de obicei! Sau la ora 6:00 dacă făceau sport de performanță ca al meu, antrenamentul începând la ora 7:00 în bazinul de la Floreasca!
E important să nu stricați rutina! O floare care nu e udată câte puțin zilnic, se usucă, iar dacă se udă cu prea multă apă odată, face burn-out, tot uscare!!! Faceți zilnic temele, după orarul semestrului, ca și cum ați fi la școală! Nu e vacanță, e o perioadă de responsabilitate socială în care autoritățile responsabile ar trebui să facă zeci de decontaminări biologice, de la mijloace de transport în comun la săli de cursuri, la grupuri sanitare, la bănci, parcuri …! Nu e o vacanță de dinainte de vacanța de Paște!
Măsura de închidere a școlilor, de anulare a evenimentelor cu un număr mai mare de 100 de persoane, nu a venit pentru că au autoritățile chef să țină lumea acasă ci pentru că eficiența operațiunilor de decontaminare presupune imobilizarea mijloacelor de transport pentru ca biocidul să acționeze, a claselor, a tuturor locurilor posibile și imposibile! Nu ignorați avertismentele! Nu e vacanță! Este o situație care poate fi acel ”pe mâine, cu drag!” mult mai repede!
9 – Dormiți – dacă dormiți, nu puteți mânca, nu puteți bea, nu mergeți des la WC, deci nu mai cumpărați atâta mâncare și nici atâta hârtie igienică! Fabrica de la Bușteni s-a demolat, dacă nu știți!
10 – Să știți că mă gândesc exact la doamna aceea, soția petrolistului texan, de pe Titanic care protesta când ofițerul i-a comunicat că trebuie să se îndrepte cât mai repede către barca de salvare! Și-a aranjat capa pe umeri și i-a spus menajerei s-o aștepte cu șemineul pornit și ceaiul numai bun de băut! N-a mai ajuns să-și bea ceaiul în cameră, dar a apucat să ajungă cu barca de salvare mai departe de locul în care vârtejul ar fi dus-o direct pe fundul Oceanului! Și a supraviețuit!
Deci, puneți niște semințe la încolțit, puteți să creșteți acum pe terasă niște roșii, niște ardei, niște dovlecei! Cei care se ocupă cu semințele și plantele au lucrat să se adapteze culturile și pe spații mici!
Ați înțeles? Oamenii de știință lucrează! Doar noi să fim sănătoși! Și responsabili!

Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!