Pe vremea când eram eu copil (adică ieri), mâncarea săracului era pâinea cu măsline negre! Mi-o amintesc pe bunica paternă care nu prea excela cu arta gătitului, nu punea nici prea mare preț, pentru ea foamea era un moft pe care și o felie de pâine cu o roșie din grădină o poate alina, ori o felie de mămăligă friptă pe plita sobei cu o strachină de lapte ori cu niște fărâme de brânză telemea, ori un pui proaspăt rumenit în jarul sobei! Așadar este o mâncare cu buget minimal, care poate ajunge chiar extravagant, depinde ce ingrediente se folosesc!
Pittypanna pe care o prezint aici este …mâncarea țăranului suedez, care, ca tot omul, are niște speck în cămară, niște cartofi, niște ceapă și niște ouă! E o mâncare atât de ieftină și de gustoasă că n-are nevoie de nici o recomandare suplimentară!
Pentru 2 (două) persoane cu apetit moderat:
Materii prime | UM | Cantitate |
Speck (kaizer tăiat fideluță) | kg | 0,2 |
cartofi | kg | 0,4 |
ceapă verde | leg | 1 |
ouă L | buc | 2 |
Ulei | l | 0,02 |
Unt 82% | kg | 0,04 |
Sare | kg | 0,003 |
piper măcinat | kg | 0,001 |
Cum procedăm:
1 – Cartofii noi se spală și se taie în cuburi (da, cu coajă); dacă sunt cartofi însilozați, se curăță de coajă și se taie cuburi;
2 – ceapa verde se spală și se taie (rondele, dar cu un unghi, elegant, frumos, artistic);
3 – tigaia se încinge, se adaugă ulei și unt (doar o parte din unt, cam 2/3), după care cubulețele de cartofi, care pe măsură ce se rumenesc se condimentează cu sare și piper;
4 – speck-ul se prăjește în restul de unt, după care se adaugă în tigaia cu cartofii rumeniți, iar în grăsimea din tigaie se prăjesc ouăle, ochiuri delicate;
5 – în tigaia cu cartofi și speck se adaugă ceapa, se mai lasă câteva minute, cât să se încălzească ceapa, apoi se dozează în farfurii;
6 – se aranjează oul peste amestecul de cartofi, speck și ceapă!
Se mănâncă! Cu poftă! Și se bea, cu sete și rafinament, un vin de la @winedoctorro!
Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!