Nu e tartă, nu e clafoutis, e un pandișpan cu cireșe!
Ne plac numele atractive dar pentru rigoare, va trebui s-o denumim exact așa cum este!
Puțină știință:
Nu veți crede, dar cireșele au niște proprietăți nutriționale incredibile! Poate de aceea, niște cercetători (Sheau C. Chai, *a Jessica Jerusik,a Kristina Davis,a Regina S. Wrightb and Zugui Zhangc) au publicat în jurnalul Royal Society of Chemistry în 2019 un studiu: ”Effect of Montmorency tart cherry on cognitive performance in older adults: a randomized controlled trial”, adică efectul consumului tartei X cu cireșe asupra performanțelor cognitive ale adulților seniori. Studii serioase au demonstrat că un consum constant de fructe bogate în antociani și polifenoli pe tot parcursul vieții ameliorează substanțial activitatea cognitivă a adulților și seniorilor! Studiul este foarte bine documentat și extrem de laborios, așa că, pentru mai multe informații îl găsiți aici!
Nu m-am îndoit nici o secundă de miracolul naturii! Suntem prea grăbiți și vrem mereu short-cut-uri, dar o alimentație diversificată și întreținută constant de-a lungul vieții rezolvă foarte multe probleme ale adultului și ale seniorului sănătos! Doar o particularitate fiziologică poate diminua biodisponibilitatea factorilor nutritivi din alimente, trebuie să menționez!
Așadar, dacă despre cozile de cireșe ați aflat că au efect diuretic și antidiabetic, despre fructe trebuie să știți ca sunt o comoară de antioxidanți! Dar și de melatonină, acel minunat aminoacid responsabil de ciclul circadian și care vă trimite repede la somn, când e noapte! Se știe că privarea de somn activează formarea radicalilor liberi, stres oxidativ la nivel celular, care în cele din urmă acționează asupra ADN-ului celular și ne trezim, mai devreme sau mai târziu, cu tumori pe care nu ni le putem explica! Ei, există o explicație, că dacă omul n-ar fi trebuit să doarmă 8 ore, probabil că evoluția lui s-ar fi oprit acum multe zeci de mii de ani!
Dar cireșele au și un conținut ridicat de potasiu (K), despre care ați auzit că intensifică diureza, adică mărește volumul de urină excretat, ceea ce înseamnă că scoate și multe substanțe secundare rezultate din metabolism, subproduse, deșeuri! Infuzia de cozi de cireșe are și un efect antiinflamator și antiseptic, recomandându-se în tratamentul infecțiilor urinare.
Iată câteva argumente pentru care cireșele sunt alimente excepționale iar sezonul estival trebuie valorificat la maximum, îndemnând pentru consum constant! Păcat că nu putem stoca în organism principiile nutritive ale acestui fruct banal, panaceu pentru multe afecțiuni!
Astăzi am făcut un pandișpan cu cireșe, iar pentru o formă de copt cu pereți detașabili, cu diametrul de 16 cm, rețeta este următoarea:
Pentru aluat: 2 ouă, 40 g zahăr, 2 g sare, 5 ml ulei (o linguriță), 80 g făină tip 650
Pentru decor: 18 cireșe coapte, frișcă bătută (opțional)
Cum procedăm:
Ouăle reci, de la frigider, se sparg și se separă, folosind 3 vase: deasupra primului spargem oul, lăsăm albușul să se scurgă iar gălbenușul îl așezăm în vasul 2. În vasul 3, cuva mixerului, turnăm albușul scurs, Repetăm operația cu cel de-al doilea ou: spargem, lăsăm să se scurgă albușul în vasul 1, așezăm gălbenușul în vasul 2 apoi adăugăm albușul colectat peste primul albuș în vasul 3. Așa se procedează corect și dacă aveți puțină consecvență, cu timpul veți înțelege și logica, mai ales că pentru a obține o spumă perfectă de albuș de ou prima condiție este să nu aibă nici o urmă de gălbenuș.
Așadar, albușul colectat se spumează la viteză maximă cu mixerul, dacă aveți răbdare și cu un tel de spumat albușuri. Se adaugă sarea și zahărul ”în ploaie”, Când spuma se ține bine pe tel, se adaugă făina ”în ploaie”, amestecând cu o spatulă, ridicând ușor compoziția de sus în jos. Peste gălbenușuri se adaugă uleiul, se omogenizează ușor, apoi se toarnă peste compoziția de albuș cu făină, folosind tot spatula.
Forma se căptușește cu hârtie pergament, decupată sub formă de disc, prin plierea unui pătrat în patru și apoi iar în patru și tăierea cu foarfecul a unui arc de cerc, poziționând triunghiul cu vârful pe centrul formei și lăsând circa 1 cm peste bordura formei.
Peste aluat se aranjează jumătățile de cireșe de la care s-au scos sâmburii. Eu le-am numărat: 36 de jumătăți, încercând să fac o Mandala.
Forma se introduce în cuptorul preîncălzit la 170 grade Celsius. Se coace 25 de minute, cu o culoare galben-aurie, adică fără acrilamidă și nici compuși melanoidinici.
După scoaterea din cuptor se lasă să se răcească în formă, apoi se detașează inelul și se porționează.
Se porționează și se servește cu frișcă (sau fără)! Dacă este pregătită în tavă dreptunghiulară se taie în cuburi.

Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!