Primul eveniment al anului este salonul HORECAVA, destinat, așa cum sugerează numele, industriei ospitalității!Concursul gastronomic, ingredientele agro-alimentare, soluțiile de reducere a poluării, ambalaje bio-degradabile, soluțiile inovative în industria ospitalității…și muuulte firme distribuitoare de tot ce are nevoie hotelul, restaurantul, cafeneaua…! Concursul gastronomic Goude Koksmuts se organizează de 57 de ani! Este ”Boneta de aur”, râvnită de mulți bucătari profesioniști, câștigarea ei însemnând mult pentru recunoașterea profesională a breslei!
De doi ani această competiție se organizează pentru echipe ale restaurantelor din Olanda iar anul acesta câștigătoare a fost echipa restaurantului La Rive – Amstel Hotel Amsterdam (Intercontinental), care, paradoxal, anul trecut a pierdut o stea Michelin! E de înțeles bucuria echipei, care-i așază pe cap trofeul câștigat chiar Executive Chef-ului! Ce-am remarcat este că și anul acesta vesela colorată este preferata bucătarilor, că porțiile sunt minimale iar montarea (platingul) este în continuare asortat cu microgreens-uri, în perfectă concordanță cromatică dar mai ales gustativă cu preparatul, dar mai ales cu ingredientul vedetă!
Unul din sponsori a fost firma Kopert Kress, așa că nu s-a făcut economie la frunze, flori, germeni.
Am mai remarcat echiparea arenei competiționale cu minunatele cuptoare RATIONAL dar și cu VARYO-COOKING, ceea ce a ușurat efortul bucătarilor de a crea operele de artă culinară!
Ceea ce mi-a atras atenția a fost un sistem de gestiune de restaurant, APICS, care de fapt a plecat de la un ”studio foto” portabil, atașat la un computer, cu care se pot fotografia preparatele, dar, pe baza unei galerii de imagini create de bucătar, poate ”crea” noi preparate, înainte de a trece efectiv la etapa practică!
De la fotografia de preparate culinare, la managementul bucătăriei – firma APIC BASE oferă patru soluții performante pentru optimizarea performanțelor restaurantelor. (www.apicbase.com). M-am ”jucat” puțin pe consola expusă și am fost încântată!
Tot la capitolul inovație, am remarcat preocuparea pentru veselă de unică folosință bio-degradabilă, una din marile probleme ale ecologiștilor, dar și a multor operatori economici care chiar au grijă de resursele limitate ale naturii! Bagastro (denumirea materialului din care sunt confecționate farfurii, cești. platouri, boluri de supă – din fibră de trestie de zahăr și rumeguș de lemn), fibră de palmier, coji de nucă de cocos, lemn…sunt doar câteva din produsele cu care firma Sier disposable (http://sierdisposables.nl) m-a cucerit!
PANKS! gogoșele vegetale (snakcs-uri din legume), sub formă de mici gogoșele – ideale pentru copii și nu numai!
ROOFlife ”sera de pe acoperiș” – cu tot felul de salate, plante condimentare, chiar fructe (căpșune, afine, mure)
HEMELS Water – berea preparată cu ingrediente indigene și …apă de ploaie
Nu puteam pleca de la târg fără o degustare de stridii, care a fost delicioasă!

Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!