Recunosc că am ajuns la această rețetă dintr-o greșeală! Eu voiam să fac un souffle de dovleac, dar în graba preparării am uitat să adaug bezeaua din albuș de ou, cea care urma să transforme compoziția într-un minunat produs afânat, crescut ca un Făt-Frumos! Dar cu această ocazie am avut din nou revelația versatilității aluatului opărit!
Pentru 20 de bucăți:
50 ml ulei de floarea soarelui, 100 ml apă, 100 g făină, 3 ouă M, 5 g sare, 300 g dovleac, 50 g zahăr, 2 plicuri zahăr vanilat, 5 g scorțișoară, 10 g unt, 10 ml ulei de floarea soarelui.
Cum procedăm:
Dovleacul se curăță de coajă, se dă pe răzătoare și se înăbușă într-o tigaie cu unt și ulei. Se adaugă zahărul, zahărul vanilat, scorțișoara și dacă este nevoie 2- 3 linguri de apă, pentru ca dovleacul să se înmoaie. După ce s-a înmuiat, se pasează cu un blender, transformând-ul într-o cremă de dovleac.
Într-un vas se adaugă uleiul, apa și sarea. Se aduce amestecul la punctul de fierbere, după care se dă vasul de pe foc și se adaugă toată făina, amestecând cu un tel sau o lingură de lemn repede-repede, pentru a nu se face cocoloașe. Se testează aluatul și când s-a răcit cât să poți ține degetul pe aluat fără să frigă, se adaugă ouăle, unul câte unul, obținând o compoziție de aluat opărit. În aceasta se adaugă crema de dovleac. Se amestecă bine cu un tel. Compoziția se toarnă într-un cornet de plastic cu dui și se toarnă pe tava de cuptor pregătită cu hârtie de copt. Se încălzește cuptorul la 200 grade Celsius. Se introduce tava în cuptorul încălzit și peste 15 minute gogoșile sunt deja coapte.
Se pot consuma ca atare sau pudrate cu zahăr farin.
Gogoșile coapte cu cremă de dovleac sunt în stânga! 😊
Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!