Nu aveam încă trei ani când Mama Maria mi-a pregătit acest preparat. Sigur că ea nu-i spunea fritatta, dar pentru că poartă un nume foarte cunoscut, voi repune rețeta în drepturile ei.
Bunica îngrijea păsările din curte așa cum mă îngrijea pe mine, cu aceeași dragoste! Zilnic, lor le pregătea uruială de porumb și semințe de floarea soarelui și dovleac, verdeață tocată, când erau puișori le dădea brânză de vaci, că doar aveau vacă în bătătură…! Mie-mi hrănea nu doar trupul, ci și sufletul! Păsările o recompensau cu o carne bună, cu ouă gustoase și uneori cădeau și cloșcă și reproduceau populația de păsăret. Când un dihor ori vreun uliu dădea năvală în curtea păsărilor, ori unele galinacee ieșeau din țarcul lor și telălăiau prin grădina de zarzavat din apropiere, plângea ca la mort! Acest preparat îl pregătea când aprindea focul în sobă să facă turte, plăcinte și …această fritatta.
Este un fel principal, iar vara îl mâncam la prânz.
Azi îl fac atunci când curăț frigiderul, cel puțin o dată pe săptămână, și văd că au rămas ingrediente pe care nu le-am folosit integral la alte mâncăruri: o jumătate de ardei gras, o jumătate de dovlecel, câteva fire de ceapă verde, niște cașcaval, câteva ouă, cartofi.
Este un preparat ușor și gustos!
Pentru 4 persoane: 4 ouă, ½ ardei gras roșu, ½ dovlecel, 2 fire de ceapă verde, 300 g cartofi, 50 g cașcaval, 1 lingură ulei, 10 g unt, un vârf de cuțit de sare, un praf de piper.
Cum se procedează:
Cartofii se fierb în apă cu sare, se curăță de coajă, se taie cuburi.
Ardeiul gras și dovlecelul se taie cubulețe, ca de zar de yams, se sotează într-o lingură de ulei în tigaia încinsă.
Ouăle se bat cu sare și piper, se adaugă cartofii fierți, ardeiul și dovlecelul sotat, ceapa verde tăiată mărunt. Se rade cașcavalul și se amestecă toată compoziția.
Se pregătesc niște forme de ceramică sau de sticlă termorezistentă, se ung cu unt și se ”îmbracă” cu pesmet alb.
Compoziția se dozează cu un luș (polonic), până la 2/3 din înălțimea vasului.
Se încălzește cuptorul la 200 grade Celsius, se introduc formele și după 20 de minute aveți o minunată fritatta.
Se servește caldă, direct din vas, sau răsturnat pe farfurie, cu o lingură de iaurt gras alături!

Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!