Mâncăm acasă
Dacă suntem singuri nu înseamnă că trebuie să nu ne mai preocupăm de gătit, pentru că oricât de tentante ar fi ofertele multiple ale restaurantelor, firmelor de catering, take-a-way sau home-delivery, satisfacția de a reuși să faci ceva cu mâinile tale și care să fie și savuros este de ne-egalat!
Acesta ar fi un motiv pentru care am început acum câțiva ani să fac un soi de rețetar cu porții minimale.
Un alt motiv este că dacă vrei să experimentezi mereu alte gusturi e inutil să risipești cantități mari de ingrediente, mai ales dacă ai și puțină empatie față de cei cărora o singură ”masă caldă” pe zi este un deziderat uneori atins doar în vis!
Gătim acasă
Rețetele vor fi pentru două persoane, inspirată de faptul că orice achiziție de abilități trebuie partajată cu cineva și eventual validată. Există mici abateri la aluaturi…dar nu e vorba aici de un alt blog culinar, unele rețete având doar poza produsului crud și a produsului finit! Și acelea, uneori foarte stângaci realizate, pentru că iPhone-ul face și el ce poate.
Cred în tehnologiile de procesare avangardiste, în gătirea sous-vide și în intervenția substanțelor de emulsionare, texturare, stabilizatoare, colorare, afânare, aglutinare…pentru că da, mâncarea trebuie să fie frumoasă, atrăgătoare!
Iar tehnicile de bucătărie moleculară au creat atâtea experiențe culinare indimenticabile! Dar nu e suficient!
E nevoie de experimentare și mai ales de răbdare pentru a învăța pas cu pas, de la oul ochi până la soufflee, de la sosul de salată și până la sosul olandez.
Cred, de asemenea, și în tehnologiile de conservare: pasteurizarea, sterilizarea, refrigerarea și congelarea, supra-sărarea și supra-zaharificarea, deshidratarea, afumarea, concentrarea, sublimarea, liofilizarea au creat posibilitatea păstrării caracteristicilor alimentelor un timp mai îndelungat și mai ales de diversificare, prin consumarea ca atare sau în preparate culinare și când nu sunt în sezon. Industria alimentară a avut un impact major în prevenirea carențelor nutriționale, chiar dacă azi este incriminată de apariția maladiilor de pletora: obezitate, diabet zaharat de tip II, boli cardiovasculare și comoția cerebrală. În orice trebuie să existe măsură! Diferența dintre aliment și otravă o face doar doza!
Toate rețetele mele vor fi în categoria ”Liliputarion – Rețete adunate și încercate”…așa le voi găsi și eu mai ușor și nu voi mai fi nevoită să umblu mereu cu agenda după mine în care rețetele sunt scrise fie pe paginile agendei, dar cel mai des pe tot soiul de memory-note, bucăți de hârtie, bonuri de casă, șervețele și chiar și pe note de plată de la restaurante…!
Liliputarion este o rețetarul cu rețete miniaturizate, cât să ajungă pentru o persoană mai pofticioasă sau doi mâncăcioși mai mici!
Este un proiect de suflet și sper să îndemne cât mai mulți să treacă bariera indiferenței pentru gătitul acasă!
Figurine de turtă dulce
Aveți nevoie de: un cântar, un mixer cu o un bol din plastic, un rulou de întins aluatul, formă din inox de decupat, hârtie pergament, tavă de cuptor, cuptor, folie de plastic alimentar, frigider și grătar din sârmă pentru răcit (puteți folosi grătarul cuptorului).
Ingrediente: 50 g unt, 50 g zahăr brun, 60 g miere, 3 g scorțișoară măcinată, 3 g anason măcinat, 3 g ghimbir pudră, 1 ou (50 g), 20 ml apă rece, 150 g făină pentru aluat și 10 g pentru pudrat planșeta de lucru, 1 vârf de linguriță sare, 1 vârf de linguriță bicarbonat de amoniu, 3 picături de suc de lămâie.
Condimentele se pot achiziționa și amestecate, condimente pentru turtă dulce (tot de la Dr. Oetker)
Decor: creioane pentru decor – glazură din zahăr – de la Dr. Oetker
Preparare:
În bolul mixerului se adaugă untul rece de la frigider tăiat cuburi, mierea și oul bătut. Se adaugă sarea, zahărul brun și condimentele pentru turtă dulce, făina și bicarbonatul de amoniu peste care s-au turnat picăturile de suc de lămâie și apa rece.
Se frământă cu paleta de amestecare de la mixer, apoi se răstoarnă pe o planșetă de lemn pudrată cu făină. Se strânge cu palmele și se împachetează în folie de plastic. Se ține la frigider circa 30 minute, pentru a da timp untului să se solidifice și să permită astfel aluatul să se întindă fără să se lipească de rulou. După ce aluatul s-a întărit se întinde în foaie de circa jumătate de centimetru grosime și se decupează cu forma trecută prin făină. Aluatul rămas după decupare se adună sub formă de bilă, se împachetează cu folie de plastic și se introduce la frigider, repetând operația de întindere și decupare după 15 minute.
Din cantitatea de aluat rezultă circa 30 de figurine de 8 cm înălțime.
Formele se pun pe hârtie pergament așezată în tava de cuptor. Cuptorul trebuie să fie încălzit la 180 grade Celsius, din timp.
Se coc circa 5 minute, apoi se scot pe un grătar de sârmă, ca să se răcească.
Se decorează cu glazura de zahăr colorat de la Dr. Oetker și dacă aveți copilași în jur îi veți ține ocupați cel puțin 30 de minute, cu condiția să nu le faceți observații dacă nu fac cum v-ar plăcea dumneavoastră să facă!
Se păstrează în cutie cu capac chiar și 3 – 4 zile, fiind un fursec care pe măsură ce timpul trece devine mai fraged. Asta dacă nu aveți oaspeți, care sigur vor aprecia fursecul cu o cafea sau un ceai!
Produsul conține făină de grâu (gluten), unt (lactoza), ou.
Valorile nutriționale pentru 100 g precum și gradul de acoperire din Consumul Zilnic Recomandat de nutrienți sunt prezentate mai jos:
Indicator | Cantitate | % din CZR |
Energie, kcal | 335 | 17 |
Energie, kJ | 1420 | 17 |
Proteine, g | 3,38 | 7 |
Carbohidrați totali, g | 74,2 | 29 |
Zahăr, g | 41,7 | 46 |
Grăsimi totale, g | 2,01 | 3 |
Sare, g | 1 | 17 |
Poftă bună!

Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!