Efortul de a ne mentine greutatea ne surprinde in fata multiplelor tentatii aduse de festivitatea zilelor de sarbatoare!
Mancam mai mult, suntem mai relaxati, abandonam cu usurinta in fata vechilor obiceiuri, mai ales cele legate de alimentatie!
Putin din de toate, si la sfarsit constatam ca formele devin usor rubiconde, iar o saptamana de ”relaxare” in moderatia cu care am evaluat fiecare masa a zilei se duce pe apa sambatei. Penitenta care ne astepta este, deci, singura care ne face sa fim mult mai precauti, in special la ultimele momente ale sarbatorilor de iarna.
Da, stiu, vin si alte sarbatori si, in principiu, trebuie sa onoram si aceste zile, pentru ca dupa aceea, sigur ne indreptam cu pasi rapizi spre sala de soprt, spre terenul de atletism sau pe aleile parcului care abia asteapta sa ne primeasca!
Subiectul zilei nu este sa refacem traseul alimentar al ultimelor zile, de la Craciun incoace, ci sa facem in asa fel incat sa revenim la bunele obicieuri pe care ne-am promis sa le tinem odata ce ne-am recuperat – total sau partial – silueta sau mobilitatea de la 20 de ani!
As incepe cu produse din multicereale, cu indici glicemici diferiti, care sa sustina eliberarea treptata de energie, fara a fi nevoie de a suplimenta numarul meselor. In principiu, ele trebuie sa ramana tot 5!
As adauga in meniu legume si fructe proaspete, si daca in frigider azi nu avem salata verde, atunci putem inlocui o masa cu o salata de varza murata! Pentru a reduce aportul de sare, pentru ca varza se mureaza in solutie de sare, puneti varza la desarat in apa rece cu o seara inainte. Adaugati putin, am zis putin, ulei de masline, sau de floarea soarelui, daca nu aveti, cam 5 ml la 200 g de taitei de varza murata, si putin marar verde.
Va rezulta o minunata salata care va va potoli apetitul cel putin cateva ore. Secretul este sa nu desarati complet varza murata. Veti vea mai multa apa decat de obicei, ceea ce are efecte minunate asupra hidratarii organismului.
Pe langa minunatele fibre insolubile care vor mari mobilitatea intestinala, cu o porție de varza murata de 200 g veti aduce in organism si o minunata microflora prebiotica si probiotica, datorita continutului de inulina – o oligozaharida – cu efect prebiotic, si vitamine din complexul B, mai ales B2, B6 si B9, alaturi de minerale, din care mai relevant este magneziul. Vitamina C, formata prin procesul de fermentatie naturala a bacteriilor lactice Lactobacillus, Leuconostoc și Streptococcus acopera circa 61% din doza zilnica recomandata, iar vitamina K – de regula sintetizata de microflora intestinala in cantitati suficiente pentru a preveni sangerarile abundente si epistaxisul, acopera circa 64% din doza zilnica recomandata! Pe langa rolul in sinteza unor vitamine valoroase, bacteriile lactice mentionate, fiecare in parte si toate impreuna, au si un rol esential in formarea substanelor de aroma si de gust! Prin fermentarea glucidelor simple din varza, dar mai ales a diacetilului si a acetoinei, responsabile de aroma inconfunsabila a verzei murate, mai ales daca procesul de fermentatie si de protocire a fost corect condus si supravegheat! Trebuie subliniat faptul ca efectul miraculos al acestor nutrienti derivă din efectul sinergetic al acestora in aliment. Nu trebuie uitat si un alt nutrient valoros care face varza murata un aliment extrem de versatil pentru tot tipul de regimuri alimentare: vitamina U. Aceasta protejeaza mucoasa tractului gastro-intestinal, prevenind aparitia ulcerului.
Conținutul de nutrienți pentru o portie de salata de varza murata cu marar si ulei de masline / portie (200 g) este urmatorul:
Principiu activ |
Valoare nutrient |
Procent DZR |
Energie |
45 kcal |
1,5% |
Carbohidrati |
2,4 g |
2% |
Proteine |
2,6 g |
2% |
Grasime totala |
0,25 g |
0.05% |
Colesterol |
0 mg |
0% |
Fibre alimentare |
2,50 mg |
6% |
PS: Pentru ca stiu sigur ca ati abuzat de carnita, declinata in toate variantele sale: tobita, lebar, carnaciori si fripturica, cautati niste ape minerale alcalinizante. Apa de Malnas, din Covasna, are aceste minunate proprietati de reglare acido-bazica! Dar despre minunile apelor minerale vom vorbi in alt articol!
Natura face mult mai bine!
Iar miscare va va ajuta sa fiti in forma pentru urmatoarele 365 de zile!
Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!