Azi am experimentat o rețetă de cozonac care mă face să spun din nou: niciodată nu spune niciodată!
Am văzut-o la televizor și mi-a părut tare interesantă, cu zahărul adăugat separat de ouă sau de lapte, direct în aluat, înainte de unt!
E drept, are mai puțin zahăr decât cozonacul clasic dar și mai mult unt, ceea ce îl face irezistibil!
Ingrediente: 330 g făină albă de grâu ”000”, 4 g drojdie deshidratată Dr. Oetker, 4 g sare fină, 2 gălbenușuri, 60 g zahăr, 120 g lapte (da, l-am cântărit), 100 g unt, coajă rasă de lămâie și de portocală marinată în esență de rom, 2 linguri de ulei pentru modelat aluatul.
Pentru umplutură: 3 albușuri, 100 g nucă rasă, 50 g zahăr pudră, 5 g cacao.
Pentru glazurare: 1 gălbenuș, 1 lingură lapte.
Pentru decor: zahăr pudră.
Tehnica de preparare:
Laptele se încălzește, ouăle se separă, untul se taie cuburi, făina se cerne.
30 g de făină se amestecă cu drojdia deshidratată și circa trei linguri de lapte (din laptele încălzit). Se acoperă cu folie alimentară și se lasă pe masă, la temperatura camerei, să crească.
Umplutura: albușurile se bat cât să se dezlege, se adaugă zahărul pudră și nuca măcinată, se colorează cu o lingură de cacao. Se lasă la frigider până în momentul folosirii.
În cuva mixerului cu stativ turnați făina cernută, porniți mixerul la viteza 1 (cu telul cârlig), adăugând pe rând maiaua crescută, restul de lapte călduț, cele două gălbenușuri de ou, coaja de lămâie și de portocală macerată în esență de rom, sarea, iar după circa 2 minute zahărul. Dacă aluatul este prea vâscos, pentru că făina s-ar putea să aibă umiditate scăzută, picurați 1 – 2 linguri cu apă călduță. Malaxați circa 10 minute, apoi adăugați untul tăiat cuburi la temperatura camerei, unul câte unul, circa 10 minute, tot la viteza 1. Scoateți telul cârlig, nivelați aluatul cu mâna (veți vedea că este elastic), acoperiți cu folie de plastic și lăsați la dospit. La mine în bucătărie au fost 21 grade Celsius dar după 2,5 ore aluatul își triplase volumul! Se întinde pe o planșetă unsă cu ulei, se distribuie umplutura pe toată suprafața, cu o spatulă, se împachetează și se așază în forma de cozonac căptușită cu hârtie pergament. Dacă vreți să-l faceți împletit, împărțiți aluatul în două bucăți, nivelați-le cu palmele, rulați-le cu umplutura și apoi împletiți.
Se coace 35 minute în cuptorul încălzit la 170 grade Celsius (sau la flacără medie), se scoate și se spoiește cu gălbenușul amestecat cu o lingură de lapte, se mai ține 10 minute în cuptor, la 170 grade Celsius (sau flacără medie).
Se scoate din formă și din pergament, se pudrează cu zahăr farin (pudră) și se lasă să se răcească!
Eu am făcut din toată cantitatea doi cozonăcei: unul mai micuț, ca să-i pot face proba de rupere (și să-l gust), și unul mai măricel, să-l dăruiesc! Da, este foarte gustos! 🙂
Pentru cantități mai mari, așa cum sunteți obișnuiți să faceți cozonaci, cu ingrediente raportate la 1 kg de făină, vă recomand să aplicați la toate cantitățile de ingrediente precizate un coeficient de multiplicare de 3 (înmulțiți toate cantitățile cu 3).
Vă doresc tuturor Sărbători fericite și un An Nou plin de SĂNĂTATE, împliniri și NOROC!

Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!