Cartea cofetarului patiser a fost scrisă pentru a fi un ”companion” de drum, atât al cofetarilor aflați la debutul carierei, cât și al celor experimentați, fiind vorba despre o profesie în care noutatea și inovația apar într-un ritm mai alert decât în bucătărie. De asemenea, această carte le va aduce bucătarilor informații utile, pentru a-și putea configura singuri desertul din meniu sau pentru a putea solicita cofetarilor produsele dorite.
Structurată pe 10 capitole și 5 anexe, ultima dintre acestea incluzând și imaginile color ale produselor realizate cu ingrediente convenience, Cartea cofetarului patiser este concepută plecând de la unitățile de competență ale standardului ocupațional, insistând asupra tehnologiilor clasice de preparare, nu atât pentru a le pune în antiteză cu tehnologiile convenience, cât pentru a valoriza și mai mult complexitatea cunoștințelor și a deprinderilor cofetarului.
Elementele de nutriție, știința alimentului și de tehnologie au fost completate cu cele legate de cultura organizației, de estetică și merceologie.