În cele 600 de pagini, autoarea tratează aspecte diverse ale activității bucătarului profesionist: psihologie, nutriție, organizarea bucătăriei, planificarea meniului, știința alimentului, aspecte tehnologice ale activității de producție culinară, afacerea numită restaurant cu elemente de calcul necesare înțelegerii proceselor dintr-un restaurant, igienă, protecția mediului, siguranța și securitatea în bucătărie, estetică; cartea reiterează importanța profesională a bucătarului profesionist. Acesta este principalul motiv pentru care ”Cartea bucătarului profesionist” a fost foarte așteptată de breaslă, pe piață existând un vid editorial în această nişă profesională.
- Bucătarul la început de drum
- Pentru bucătarul care are ceva experiență în practică, dar vrea să mai revizuiască din cunoștințele acumulate la cursul de calificare
- Pentru bucătarul cu experiență, care după câțiva ani buni de tras la cârma restaurantului vrea să pornească pe drumul consultanței
- Pentru bucătarul profesionist care vrea să ia drumul antreprenoriatului
- Pentru achizitorii de materii prime și pentru furnizorii de materii prime pentru HORECA
- Pentru șeful de sală care vrea să ajungă F&B manager
- Pentru F&B managerul care vrea să ajungă director de restaurant independent
- Pentru contabilii care vor să învețe contabilitatea specifică restaurantului
- Pentru tehnicienii nutriționiști care vor să devină coach pentru cei care apelează la serviciile lor de consiliere în managementul greutății
- Pentru inginerii tehnologi care vor să-și creeze un drum nou, ca tehnolog de alimentație, în HORECA
- Bucatarul profesionist – intre stiinta si arta de a pregati mancarea
- Personalitatea si comportamentul profesional ale bucatarului
- Bazele alimentatiei – nutritia si sanatatea omului
- Bucataria profesionala
- Organizarea activitatii de productie culinara
- Stiinta alimentelor
- Tehnologia preparatelor culinare
- Consumul specific si redactarea retetelor
- Restaurantul – o afacere
- Igiena alimentatiei si siguranta alimentara
- Protectia mediului – o obligatie
- Siguranta si securitatea in munca
- Notiuni de estetica preparatelor culinare
Cartea doamnei Berechet este o carte complexă a tot ceea ce înseamnă „bucătărie” ! O carte scrisă de un adevărat profesionist, o carte ce poate fi utilizată ca şi manual didactic la orice şcoală pentru bucătari . Mai sunt cărți pe piață, la fel de bune (vezi edițiile lui Stavrositu şi Chiriac), dar aceasta este…
,,Cartea bucătarului profesionist” nu este doar o lucrare pentru profesionişti, ci poate fi un foarte bun îndrumător pentru noi toţi, cei care ne dorim să mâncăm şi să trăim sănătos, întrucât abordează toate aspectele alimentaţiei, de la selecţia alimentelor, modalităţi sănătoase de preparare şi până la prezentarea pe farfurie, arătând rolul lor nutritiv şi impactul…
Bucătarului profesionist” este foarte bine structurată şi tratează subiecte ardente ale lumii actuale, cum ar fi: nutriţia, ştiinţa alimentelor, igiena alimentaţiei, protecţia mediului şi afacerea de restauraţie. Ceea ce demonstrează, din plin, polivalenţa profesională a Gabrielei Berechet.