Panta rhei!
De fapt, nici nu mai are importanță ce zi este! Deși sunt destul de fermă în ceea ce privește deciziile pe care le iau, un comentariu absolut răutăcios (v-ați apucat toți să scrieți jurnale; chiar credeți că vă citește cineva?) și inutil mi-a spulberat elanul de a ține zilnic acest jurnal! Doamna crede că este singura care s-a născut cu stiloul în mână, așa că n-are rost să mă întristez! Poate că nu m-a vizat, dar susceptibilitatea mi s-a accentuat în această perioadă! O las în pace, spunându-mi că ne vom vindeca atunci când ne vom împăca cu noi, când vom fi îngăduitori, empatici și cu adevărat responsabili față de toți, când vom fi nu ”eu și doar eu” ci ”noi, împreună”! Pentru că paradoxul zilelor pe care le trăim astăzi este că încă vedem excese de narcisism, de egoism, de ură și de dispreț, de atac și îndreptat degetul către ceilalți, când toți am fost, mai mult sau mai puțin, superficiali!
Zilele n-au diferit una de alta, doar statisticile au arătat o față alarmantă a acestei lupte cu nano-organismul cu ARN, virusul pandemic care acum se numește SARS-COVID-n-19. Emanuel Ciocu scria pe pagina lui că niciodată, nici un tratat, armistițiu, pact n-a egalizat atât de mult omenirea așa cum a făcut această pandemie.
Ieri am ascultat-o pe doamna doctor Simona Tivadar, a cărei franchețe este ca briciul: nici nu știi când te-a tăiat, doar sângele ieșind îți semnalizează că ești rănit! După domnia sa, nimeni nu va scăpa neinfectat! În mod sigur vor muri mulți oameni, virusul nu alege, cerșetori sau pedofili, artiști sau capete încoronate, iar perioada de carantină și de distanțare socială nu are decât rol de tampon, ca să fie timp să se dezvolte latent toate simptomele și evident, să se moară! 1% din 77 mld de locuitori cât numără azi Planeta înseamnă 770 milioane! Ceea ce este enorm, numărul deceselor anuale fiind estimate cam la 150 milioane în vremuri ”normale”!
Zilele trecute am încheiat o lucrare științifică a cărei prezentare ar fi trebuit s-o susțin azi la Expo-Conferința RoAliment – Nutriție, Nutrienți, Sănătate. Mi-am ales o temă care prezintă științele de nișă – gastrofizica și neuroștiința – cu impact în modelarea comportamentului alimentar. Lucram de o lună la ea, documentându-mă și argumentându-mi zi de zi că tema este una de pionierat, deși domnul profesor Chelcea a scris anul trecut o carte ”De gustibus. Eseuri psihosociologice”, iar în trecut, chiar pe website-ul meu am scris despre aceste științe și impactul lor asupra impactului consumului de preparate culinare și produse alimentare pe seama modelării cognitive. Ieri i-am pus ”floricele” și am trimis-o Claudiei Bocean. Va apărea pe website-ul RoAliment. Apoi îl încarc și aici, în căsuța lui!
După care voi încărca alte materiale la care lucrez de multă vreme, chiar și rețete, acum că Narcis Vlad Barbu nu mai are unde să mi le publice, pentru că, din cauza pandemiei, contractul lui cu CJ Tulcea s-a încheiat brusc! Scriam voluntar, pentru că mi se potrivește mănușă voluntariatul atunci când știu că fac și alte activități științifice care sunt recompensate și-mi pun o pâine pe masă. Acum și acelea au căzut, motiv pentru care, cu certitudine, va trebui să mă reinventez, așa cum am făcut-o de fiecare dată când am fost pusă în situații de criză! N-am căzut, că nu mă ridicasem cu picioarele de pe Pământ, pur și simplu am rămas fără opțiuni! Și atunci a trebuit să le caut, să mă caut și să mă reinventez! Sigur, n-aș fi putut singură! Așa cum viața mi-a pus o cortină deasă direct pe ochi, tot ea mi-a adus oameni minunați, prieteni, familie suport, cu ajutorul cărora am putut vedea nu doar ușa închisă ci și fereastra unor oportunități! Și așa am trăit, agățată de speranță și de dorința de a supraviețui, ani buni!
În perioada documentării mi-am reconfirmat că am fost binecuvântată să am parte în viața mea de student de profesori vizionari, care scriau în 1983 despre ”secreția psihică” și digestie.
Viitorul se prefigurează dificil iar prezența inamicului nevăzut ne alarmează, dar în același timp, deși suntem conștienți că omenirea a făcut mult rău planetei, putem spune că doar anumită parte a omenirii (cea întunecată) a făcut rău, împinsă de arivism și egoism, dar o altă parte (cea luminoasă) a descoperit scrisul, hârtia, cerneala, piramida, teorema lui Pitagora, Thales, folosofia, microorganismele, a descoperit insulina, tratamentul pentru TBC, cancer, transplantul de organe, aparatele de imagistică pentru investigații non-invazive, avionul, racheta, computerul și Internetul, energia electrică și puterea de a impresiona, de a atinge sufletul și mintea, a scris opere literare, au pictat și au construit palate și catedrale, zgârie-nori și adăposturi ecologice, a domesticit animale și a selectat semințele cele mai rezistente! Acea parte a omenirii care n-a fost niciodată atât de bogată ori atât de celebră, poate doar postum, acea parte care s-a jertfit pentru un ideal, pentru țară, pentru drepturi și libertăți!
Ca să închei, poate țineți minte poezia aceea hazoasă cu ”nu tu haine, nu tu cal, cine-a fost primul în Ardeal?”!
Extrapolând, cine-a fost primul pe Planetă? Ați ghicit!
”Atilla mergând călare
Cu gânduri cuceritoare
Întâlni o apă mare
Opărit la c*r, la c**ie
Vrea și el să fac-o baie
Când să iasă iar la mal
Nu tu haine, nu tu cal!
….
No, cine-a fost primu-n Ardeal?”
Alles gaat goed, spun olandezii! Totul va fi bine!
Totul este trecător! Panta rhei!

Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!