Bucatarul de Aur al Bucurestiului – un raport din 2012
”Inundatia monotona si aseptica de fast-food-uri sigur ca aduce un progres de igiena si urbanism (in servicii macar) dar absolutizarea ei ne inabusa si saraceste!
E loc pentru toata lumea!
Si fie ca, pe langa obiectele din Muzeul Taranului Roman, pe langa casele din Muzeul Satului (si ai sai pui din toata tara) sa stim pastra si acest patrimoniu romanesc – bucataria veche – aparent derizoriu, considerat in mod grabit, total influentat sau primitiv, dar fiind in fapt un fragment de istorie, la fel de subtil ca si arhitectura unei manastiri”
Radu Anton Roman
As vrea sa parafrazez motto-ul unui celebru lant hotelier romanesc ”Pasiune, mai mult decat profesie!”, pentru ca din punctul meu de vedere reprezinta exact ceea ce am gandit acum 3 ani cu Stefan Szekeres si Vali Neagu, la sediul Federatiei Bucatarilor din Romania!
Demersul competitional gastronomic a pornit de la o initiativa laudabila a asociatiei bucatarilor din Serbia de a organiza o competitie a bucatarilor din Balcani, dupa modelul mult-ravnit al Nordic Chefs Association!
Participand la prima editie a Bucatarului de Aur al Balcanilor din ipostaza de consilier personal al Ministrului Turismului, in 2009 la Belgrad, confruntand 20 de reprezentanti ai concurentilor din Balcani, am castigat dreptul de a organiza acest concurs itinerant, tocmai pentru a demonstra perenitatea acestei initiative…Balcanicii – mai tari ca Nordicii!
Din nefericire, victoria mea, nu a fost si victoria Romaniei, pentru ca in acceptiunea multora, gastronomia este …doar un moft pentru stomac!
Nu citez pe nimeni, este doar concluzia mea!
De aceea, impreuna cu Stefan Szekeres, presedintele FBR din acea perioada, am initiat prima editie a concursului de gastronomie romaneasca pentru Bucuresti.
De fapt, aveam oarecare mustrari de constiinta, pentru ca prin functiile detinute in Asociatia Nationala a Bucatarilor din Turism – Romania si Asociatia Profesionistilor in Gastronomie din Constanta, m-am ocupat cu mult simt de raspundere de organizarea de competitii gastronomice oriunde in tara, mai putin pentru Bucuresti si chef-ii bucuresteni!
Initiativa ”Best Chef of Bucharest” organizat de asociatia „Prietenii Muzeului National de Arta” si desfasurat la Palat…murise! Probabil ca obiectivele de restaurare s-au finalizat, astfel incat concursul, inceput in 1999 s-a oprit in 2003 sau 2004!
Cineva m-a interpelat odata: Doamna, dar de ce nu faceti ceva si in Bucuresti?
Si iata ca, in 2009, luna septembrie, am pus la punct detaliile concursului!
Gastronomia romaneasca merita sa fie prezenta chiar si in restaurantele de 5*****!
Nu mai doream ca gastronomia romaneasca sa fie asociata doar cu set-up in farfurii de ceramica, cu linguri de lemn si cu ulcioare de lut!
Gastronomia romaneasca merita mai mult! Gust traditional – prezentare moderna!
In portelan, cu tacamuri de argint (inox), cu vinul adecvat si cu servire de ”protocol de gradul zero”!
In plus, am propus ca dincolo de latura profesionala, cineva – mai putin norocosi ca altii – sa fie beneficiarul unui act de caritate, prin comercializarea meniurilor realizate de finalisti.
Primii nostri beneficiari au fost copilasii de la clinica de chirurgie cardiovasculara Marie Sklodovska Curie din Bucuresti, au urmat copii de la Scoala speciala nr. 8, iar anul trecut cei 150 de copii de care are grija Asociatia Sfantul Arhidiacon Stefan din Ghencea au gasit sub bradul de Craciun mai mult decat ”sanatate” – desi ea este cea mai importanta!
Concursul a suscitat un mare interes inca de la inceput! Nume mari ale bucatarilor reprezentand cele mai importante hoteluri si restaurante independente din Bucuresti au raspuns demersului nostru si nu pentru premii neaparat, cat pentru cauza nobila a evenimentului nostru!
Nu vreau sa fiu interpretata gresit, scopul concursului este sa desemnam cel mai bun bucatar al Bucurestiului, dar toti finalistii sunt constienti atat de miza cat si de scopul caritabil al concursului nostru, fiecare abordand cu o responsabilitate impresionanta misiunea la care s-au angajat: aceea de a darui putin bine si altora!
Citez: ”la inceput dai din ceea ce ai, apoi dai din ceea ce esti!” – iar cei care si-au asumat participarea la acest concurs au demonstrat din plin ca, intradevar, bucatarii sunt generosi – nu doar cu clientii localurilor lor, dar si cu altii!
Continental, Intercontinental, Crowne Plaza, Marriott, Howard Johnson, Festival 39, Studio 88, Restaurant Maxim…sunt doar cateva dintre numele celebre ale locatiilor din Bucuresti care si-au pus ”inima” pe tava!
Competitia nu este una facila, si pune accent pe munca in echipa, de aceea la inscriere este nevoie de angajamentul intregii echipe: bucatari si ospatari, pentru ca reusita evenimentului sa fie garantata 100%.
Competitia are 3 etape: I – inscrierea echipelor, fie prin voluntariat, fie prin invitare ca urmare a notorietatii pe piata, II – semifinala, III – finala, in cadrul unei cine de gala, in care meniurile finalistilor calificati cu minimum 60 de puncte la semifinala sunt vandute iar banii colectati sunt donati in scop caritabil.
Juriul, atat la sectiunea de mise-en-place si servire, cat si la sectiunea de prezentare si gust a fost alcatuit inca de la prima editie din profesionisti, personalitati ale gastronomiei, cu rezultate atat in activitatea lor profesionala curenta cat si in cea competitionala.
Pentru cea mai buna asociere a preparatelor cu vinurile, un specialist, un sommelier, a validat cu un premiu special expertiza restaurantului care sustine echipa de bucatari!
Astfel, am dorit ca prin evenimentul nostru sa subliniem inca odata nevoia de cooperare intre departamentele unui restaurant si inseparabilitatea dintre calitatea preparatelor culinare servite si calitatea serviciilor.
Demersul nostru competitional nu a fost unul simplu!
Competitiile culinare televizate, fie ca se numesc MasterChef, fie ca se numesc Top Chef, cu mize financiare atat de generoase, ne pun in dificultate, mai ales cand suntem intrebati ”bine, si in afara de notorietate, ce altceva castigam?”
Eu cred ca toti avem de castigat, si daca nu se va vedea un castig imediat, acesta va apare, pentru ca adevaratii profesionisti au o STEA norocoasa!
Cine castiga?
Un bucatar si asistentul sau, un restaurant care timp de un an pastreaza statueta, ”Oscarul” – Bucatarul de Aur al Bucurestiului, gastronomia romaneasca, niste copiii cu care soarta nu a fost atat de generosa, dar care probabil, daca avem grija de ei si ii iubim si ocrotim, ii indrumam si invatam, vor fi viitorii Bucatari de Aur ai Bucurestiului!
În ceea ce privește divertismentul într-o asemenea seară festivă, eu am avut noroc cu regia proprie a momentelor artistice:
Imaginile sunt de la ultima ediție, cea din 2012.
Foto credit Cosmin Bărtoiu

Pasiunea, fără fundament educațional solid, fără încercări cu reușite sau eșecuri, este imposibil de gestionat!
Sunt autoarea a trei cărți: Manualul practic al bucătarului (2006), Cartea bucătarului profesionist (2016) și Cartea cofetarului patiser (2018), co-autor la alte două, am experiență în managementul educațional, am proiectat câteva bucătării profesionale, am implementat câteva proceduri operaționale pentru bucătării, fac etichete nutriționale și susțin cursuri profesionale.
Totul pornește de la educație!